İyi beslenme meme kanseri riskini de azaltıyor

Sağlıklı ve iyi beslenme; hemen herkesin yaşam kalitesini yükselten bir unsur olarak ön plana çıkarken, kadınlarda en sık görülen meme kanseri görülme olasılığını da düşürüyor.

Haberler 08.04.2017 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Uzman Yrd. Doç. Dr. Osman Anl Sava, özellikle ya ve yüksek kaloriden uzak beslenme alkanlna sahip olanlarn meme kanseri tehlikesini büyük ölçüde uzak tuttuklarn belirterek, hastalkla ilgili dikkat çeken bilgiler veriyor:

KANSER RSKN ARTIRAN FAKTÖRLER

Meme kanseri kadnlarda görülen kanserlerin yaklak yüzde 30unu oluturur. Kanser nedeniyle ölen kadnlarn yüzde 16snda ölüm sebebi meme kanseridir. lerleyen ya ile meme kanseri görülme skl da artar. Yani 75 yandaki kadnlarda meme kanseri görülme olasl, 25 yandaki kadnlardan yaklak 20-30 kat daha fazladr.

Genetik faktörler, meme kanseri geliiminde önemli rol oynayabilir. Baz genetik bozukluklarn meme kanseri geliimine zemin hazrlad bilinir. Meme kanserinin geliiminde rol oynad düünülen dier faktörler; radyasyon, hormonlar ve diyettir. Ya ve kaloriden zengin beslenme, meme kanseri skln arttrr. Ayrca doum kontrol hap kullanm veya menopoz belirtilerinin önlenmesi için hormon kullanm da meme kanseri riskini artran dier nedenlerdir.

ERKEN TEHSTE TEDAV ANSI YÜZDE 95

Farkl tedavi alternatiflerinin olmas sayesinde meme kanseri artk korkulacak bir kanser olmaktan çkt. Meme kanseri erken evrede yakalanrsa, tümör bir santimin altndaysa ve koltuk altna atlamadysa, hastann yüzde 95 kurtulma ans var demektir. Erken evreyi bir miktar geçmi aamadaki hastalarda bile kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapi ile yüzde 70 üzerinde ifaya kavumak mümkün. Ama unu hiçbir zaman unutmamak gerekiyor; meme kanseriyle savata en büyük görev hala kadnlarn kendisindedir.

MEME KANSER RSK FAKTÖRLER

Artan ya (40 ya üstü)

Ailede meme kanserinin görülmesi

Daha önce meme kanserine yakalanlm ve tedavi edilmi olunmas (tekrarlama riski yüzde 25)

Memenin iyi huylu hastalklar

Hiç doum yaplmamas

Kadnn ilk doumunu yapt ya (lk doumunu 30 yandan sonra yapan kadnlarda meme kanseri gelime riski, ilk doumunu 18 yandan önce yapanlara göre dört kat daha fazla)

Menopoz sonras hormon tedavisi

lk adet görme yann erken olmas veya menopoz yann geç olmas

Genlerde oluan bozukluklar (mutasyonlar)

eker hastalnn varl veya alkol kullanlmas

Ana Sayfaya Git