Kadınlar yumurtasını dondurabilecekler?

Yumurta rezervi düşük her kadın yumurtasını dondurabilecek

Haberler 20.07.2018 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜRKYEnin ilk tüp bebek merkezinin kurucusu Prof. Dr. Erol Tavmergen, önceleri yalnzca kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Salk Bakanlnn, yeni yönetmelik düzenlemesi ile yumurta rezervi düük tüm kadnlara yumurtalarn dondurma hakk verdiini söyledi.

Prof. Dr. Refik çapanolu ve Prof. Dr. Erol Tavmergenin çalmalaryla, Türkiyede ilk tüp bebek merkezi 1988 ylnda açld. Burada yaplan çalmalarla 1989 ylnda Türkiyenin ilk tüp bebei Ece çokar dünyaya geldi. Bugün 29 yanda olan çokar, dünyann sayl üniversitelerinden biri olan Harvardda hukuk eitimi aldktan sonra imdi stanbulda avukatlk yapyor.

TÜP BEBEK TEDAVSNDE MKROçP DÖNEM

Prof. Dr. Erol Tavmergen, önceki yllara oranla artk birçok eyin basitletiini söyledi. Avrupann 10 yl gerisinden tüp bebek uygulamasna balayan Türkiyede bu alanda yaanan gelimeler sayesinde imdi Avrupa ve ABD ile boy ölçüüldüünü belirten Prof. Dr. Tavmergen, Ülkemizde kullanlan en yeni yöntem tüp bebekte mikroçip uygulamas. Spermlerin doal ortamda hareket ve davranlarn taklit ederek gelitirilen mikro akkan çip teknolojisi en salkl spermleri bulmamz salyor. çip içindeki mikro kanalcklarda tpk doal ortamndaki gibi hedefe doru yartrlan spermlerin en salkllar sona ularken, salksz spermler yartan elenerek ayr bir tarafta kalyor. Böylece en salkl spermle, salkl bir embriyo oluturmak mümkün oluyor dedi.

YUMURTA DONDURMA

Yumurtalk rezervinin kadnn dourganlk potansiyeli, hamile kalma kapasitesi olarak tanmlanabileceini belirten Prof. Dr. Tavmergen, özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kadnlarn yumurta rezervlerinin deerlendirilmesinin çok önemli olduunu söyledi. Prof. Dr. Tavmergen, öyle devam etti:

Bu deerlendirmenin sonuçlarna bal olarak infertilite (ksrlk) tedavisi için uygulanacak yöntem hakknda ve kiinin hamile kalma ans hakknda önemli bilgiler elde edilir. Over rezervinin yüksek olmas kadnn yumurtalklarnda foliküllerinin fazla, kaliteli ve hamile kalma ansnn yüksek olduunun göstergesidir. Yumurta dondurma ilemi kadnn yumurtalndan elde edilen yumurtann saklanarak ileride kullanlmas amacyla dondurulmas ilemidir. Kadn yumurtalklarndan vajinal ultrasonografi yardm ile toplanan yumurtalarn laboratuvar ortamnda vitrifikasyon yöntemi ile dondurulduu bu yöntem, yumurtalarn çok uzun süre muhafaza edilerek saklanmasn salamaktadr.

KMLER YUMURTA DONDURABLR?

Prof. Dr. Erol Tavmergen, önceleri yalnzca kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Salk Bakanlnn, yeni yönetmelik düzenlemesi ile yumurta rezervi düük tüm kadnlara yumurtalarn dondurma hakk verdiini söyledi. Prof. Dr. Tavmergen, Yeni yönetmelik tüm kadnlara anne olabilme ans salyor. Yumurta rezervi az olan genç, evli, bekar her kadn yumurtalarn dondurup istedii zaman anne olma ansn elde edebiliyor. Daha önce bu 5 ylla snrlyd. Bu süre imdi 5 yllk periyotlarda baklarak limitsiz hale getirildi dedi.

Ana Sayfaya Git