Kalbimizi koruyan 10 öneri

Sağlıksız beslenmeden hareketsiz yaşam tarzına; sigaradan fazla kiloya; diyabetten yüksek kolesterol ve hipertansiyon gibi risk faktörlerine dek birçok etken kalp hastalıklarına neden oluyor.

Haberler 28.09.2019 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasnda ilk srada yer alan kalp ve damar hastalklarnn gençlerde de giderek yaygnlatn belirten Acbadem Maslak Hastanesi Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ender Semiz, baz basit uygulamalarla kalp hastalklarna kar önlem alnabileceini vurguluyor. Prof. Dr. Ender Semiz, kalbimizi korumamz salayacak 10 önlemi anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Salkl beslenin

Sebze, meyve ve tam tahll ürünler tüketin; bakliyat ve balk arlkl beslenmeye öncelik verin. Yaplan çalmalar; Akdeniz diyetinin ölüm riskini azalttn gösteriyor. Fast-food yiyeceklerden, salam, sosis ve sucuk gibi ilenmi ürünlerden, trans ya da doymu yalardan, rafine karbonhidrat diye bilinen basit ekerlerden ve gazl ya da gazsz tatlandrlm içeceklerden uzak durun. Bu içeceklerin günde bir kez tüketilmesi bile diyabet riskini yüzde 20 artryor.

Egzersizi ihmal etmeyin

Düzenli fiziksel aktivite, kalp ve damar saln koruma ve gelitirme açsndan temel bir yaam biçimi olmal. Fiziksel egzersiz kalp ve damar hastal riskini azaltyor. Haftada en az 150 dakika orta derecede ya da en az 75 dakika ileri seviyede fiziksel aktivitede bulunun.

Sigaradan uzak durun

Kalp hastalna bal her üç ölümden yaklak biri sigara kullanmndan ya da pasif sigara içiminden kaynaklanyor. Yaplan çalmalar, elektronik sigaralarn masum olmadn, klasik sigara içiminde görülen riskleri barndrdn gösteriyor.

deal kilonuzu salayn

Fazla kilonun; diyabet hastal, kan yalarnda yükseklik, kan basnc yükseklii ve sonunda kalp damar hastalna yol açmasndan dolay ideal kiloya inmek çok önemli. Obezite sorunu hareketsizlik ve kötü beslenme alkanlklar nedeniyle ülkemizde çocuklar ve gençler arasnda da giderek yaygnlayor.

Tuz tüketimini kstlayn

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ender Semiz 30-80 yalarndaki kan basnc yüksek olan yetikinlerde tuz tüketiminin günde 1 gr azaltlmasnn, büyük kan basnc deerini 3-4 mmHg düürecei, dolays ile kalp ve damar hastal riskini azaltaca bilinmektedir. Tuz tüketimini azaltmann en pratik yolu, masaya tuzluu koymamaktr. Yemek pierken tencereye eklenen az miktardaki tuz ile salçadaki, ekmekteki ya da sebzelerdeki doal tuz vücut gereksinimimizi karlayacaktr diyor.

Uyku düzenini salayn

Alt saatten ksa süreli ya da kalitesi düük uyku kan basncn yükseltiyor; dolaysyla kalp ve damar hastalklarna zemin hazrlyor. çok uzun uyku süresi de kalp hastal riskini artryor. Bu nedenle uyku düzeninizi salamaya özen gösterin.

Stres yönetimini iyi yapn

Psikososyal i stresi ve i kaybna yönelik endieler ile depresyon, huzursuzluk ve öfke gibi ruhsal durumlar, kalp hastalklar riskini ve kalp hastalklarna bal ölüm riskini artryor. Bununla birlikte özel ve sosyal yaama ait skntlar da kalp saln tehdit ediyor. Bu nedenle stres yönetiminin aklc bir yaklamla çok iyi yaplp, bu skntlarn bertaraf edilmesi -en azndan etkilerinin en aza indirilmesi- gerekiyor.

Sosyal olun

Küçük çevre, yalnzlk ve zayf ruhsal destek kalp hastal riskini artryor. Toplumsal ilikiler ile ölüm riskinin balantsn aratran büyük çapl 148 aratrmann sonucu; kötü ve yetersiz sosyal ilikilere kyasla, yeterli ve salkl sosyal ilikilerin sa kalm sürelerini yüzde 50 artrdn gösteriyor.

Kalp salna yönelik check-up programlarn önemseyin

Özellikle sizde, damar sertliinin artmasna yol açan diyabet hastal, hipertansiyon, kolesterol ya da trigliserid yalarnn yükseklii gibi sorunlardan birisi ya da birkaç, ailenizde genç yata kalp krizi ya da felç geçiren yaknlarnz varsa, sigara kullanyorsanz, orta ya da geçtiyseniz; düzenli olarak yllk kalp kontrollerinizin yaplmas gerekiyor.

laçlarnz düzenli kullann

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ender Semiz Özellikle kan sulandrc, kolesterol düürücü ya da tansiyon düürücü ilaç kullanyorsanz, doktorunuza sormadan kesinlikle ilaçlarnz kesmeyin, doz deiiklii yapmayn ve ilaçlarnz zamannda aln! Canl hücre duvarnn önemli yaptalarndan biri ve tüm hormonlarn ana maddesi olan kolesterol, elbette canl yaam için gereklidir ama bir yere kadar. Fazlas ya da yüksek riskli kiilerde ilaçlarla kolesterolün belirli seviyelerin altna çekilmemesi, kalp krizi ve felç bata olmak üzere, kalp damar hastalklarna ciddi olarak davetiye çkarmaktadr diyor.

Ana Sayfaya Git