Kalp krizi riskini azaltmanın kuralları

Kalp-damar hastalıkları, erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da görülen en önemli ölüm nedenlerinden biri. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erin Michos, kadınlarda kalp krizi riskine dikkat çekerken, alınabilecek önlemleri anlattı.

Haberler 09.08.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genellikle kadnlarn erkeklerden yaklak 10 yl sonra kalp krizi geçirdiini vurgulayan Kardiyoloji Uzman Dr. Erin Michos Ancak günümüzde kalp krizi kadnlarda artk 30-40 yalarnda bile görülebiliyor. Aslnda kalp krizi riskini azaltmak için sadece 4 kurala dikkat etmek yeterli: Salkl beslenin, hareket edin, sigara içmeyin, kilo almayn. Bu dört kurala uyulduu takdirde kalp-damar hastalklarna yakalanma riskini yaklak yüzde 80 orannda azaltmak mümkün dedi.

Damar tkanklnn en önemli nedeni damar sertlii

Kalp damar hastalklarnn genellikle damar sertliine bal olarak ortaya çktna deinen Dr. Erin Michos Damar sertliine ise yüksek kolesterol neden oluyor. Ya, kolesterol, damar duvar içinde plak ad verilen ya tabakalarnn olumasna yol açyor. Bu ya tabakalar ise damar içinde birikerek damarlarn normal ileyiini bir süre sonra bozuyor. Böylece damar daha sert oluyor, damar içinde darlklar oluuyor ve kan akm bozuluyor. Kadnlarda kalp-damar hastalklarnn belirtileri erkeklerden biraz daha farkl olabiliyor. Erkeklerde kalp krizinde genelde göüs ars olurken, kadnlarda nefes darl, mide bulants, kusma ya da srt ve çene ars ile ar yorgunluk görülebiliyor. Ancak yaplan aratrmalar, ani bir ekilde kalp-damar hastalklarndan hayatn kaybeden kadnlarn yaklak yüzde 65inin kriz öncesi hiçbir belirti yaamadklarn gösteriyor.

Sigara içmeyin, içiyorsanz brakn. Beslenmenize dikkat edin. Sebze ve meyve arlkl beslenin. Tam tahll, yüksek lifli gdalar tercih edin. Haftada en az iki kez balk, özellikle de yal balk tüketin. Doymu ve trans yalardan uzak durun. Kolesterollü, tuzlu ve ekerli gda tüketimini snrlayn. Hareketli bir yaam tarz benimseyin, düzenli egzersiz yapn. Günde 30 dakika tempolu yürüyü bile yeterli. Kilonuzu kontrol altnda tutun. Ar kilo almaktan kaçnn. Tansiyonun, eker ve kolesterol deerlerinizi kontrol altnda tutun. Hamilelie bal diyabet ya da yüksek tansiyon sorunu yaadysanz risk faktörlerini dikkate aln, düzenli kontrolleri ihmal etmeyin. Ailenizde kalp-damar hastalklar varsa, hekiminize nasl önlem alabileceiniz konusunda dann.

Özellikle hareketsiz kadnlar dikkat etmeli

Kalp krizi geçirme riskleri açsndan yaplan aratrmalar evde hareketsiz yaam süren kadnlarn, çalan kadnlara oranla daha fazla risk tadn gösteriyor. Kardiyoloji Uzman Dr. Gürsel Ate, Yaplan aratrmalarda ev kadnlarnn çalanlara göre daha hareketsiz bir hayat sürdükleri, daha fazla kilo sorunu yaadklar, daha hipertansif olduklar, LDL ve trigliserid düzeylerinin daha yüksek olduu ortaya çkyor. Bu nedenle, ev kadnlarnn kalp krizi geçirme riski çalan kadnlara göre daha yüksek dedi.

Ana Sayfaya Git