Görüş Bildir

Kalp krizi riskini azaltmanın kuralları

Kalp-damar hastalıkları, erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da görülen en önemli ölüm nedenlerinden biri. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erin Michos, kadınlarda kalp krizi riskine dikkat çekerken, alınabilecek önlemleri anlattı.

Kalp krizi riskini azaltmanın kuralları

Genellikle kadınların erkeklerden yaklaşık 10 yıl sonra kalp krizi geçirdiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erin Michos “Ancak günümüzde kalp krizi kadınlarda artık 30-40 yaşlarında bile görülebiliyor. Aslında kalp krizi riskini azaltmak için sadece 4 kurala dikkat etmek yeterli: Sağlıklı beslenin, hareket edin, sigara içmeyin, kilo almayın. Bu dört kurala uyulduğu takdirde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini yaklaşık yüzde 80 oranında azaltmak mümkün” dedi.

Damar tıkanıklığının en önemli nedeni damar sertliği

Kalp damar hastalıklarının genellikle damar sertliğine bağlı olarak ortaya çıktığına değinen Dr. Erin Michos “Damar sertliğine ise yüksek kolesterol neden oluyor. Yağ, kolesterol, damar duvarı içinde ‘plak’ adı verilen yağ tabakalarının oluşmasına yol açıyor. Bu yağ tabakaları ise damar içinde birikerek damarların normal işleyişini bir süre sonra bozuyor. Böylece damar daha sert oluyor, damar içinde darlıklar oluşuyor ve kan akımı bozuluyor. Kadınlarda kalp-damar hastalıklarının belirtileri erkeklerden biraz daha farklı olabiliyor. Erkeklerde kalp krizinde genelde göğüs ağrısı olurken, kadınlarda nefes darlığı, mide bulantısı, kusma ya da sırt ve çene ağrısı ile aşırı yorgunluk görülebiliyor. Ancak yapılan araştırmalar, ani bir şekilde kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybeden kadınların yaklaşık yüzde 65’inin kriz öncesi hiçbir belirti yaşamadıklarını gösteriyor.

Sigara içmeyin, içiyorsanız bırakın. Beslenmenize dikkat edin. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin. Tam tahıllı, yüksek lifli gıdaları tercih edin. Haftada en az iki kez balık, özellikle de yağlı balık tüketin. Doymuş ve trans yağlardan uzak durun. Kolesterollü, tuzlu ve şekerli gıda tüketimini sınırlayın. Hareketli bir yaşam tarzı benimseyin, düzenli egzersiz yapın. Günde 30 dakika tempolu yürüyüş bile yeterli. Kilonuzu kontrol altında tutun. Aşırı kilo almaktan kaçının. Tansiyonun, şeker ve kolesterol değerlerinizi kontrol altında tutun. Hamileliğe bağlı diyabet ya da yüksek tansiyon sorunu yaşadıysanız risk faktörlerini dikkate alın, düzenli kontrolleri ihmal etmeyin. Ailenizde kalp-damar hastalıkları varsa, hekiminize nasıl önlem alabileceğiniz konusunda danışın.

Özellikle hareketsiz kadınlar dikkat etmeli

Kalp krizi geçirme riskleri açısından yapılan araştırmalar evde hareketsiz yaşam süren kadınların, çalışan kadınlara oranla daha fazla risk taşıdığını gösteriyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, “Yapılan araştırmalarda ev kadınlarının çalışanlara göre daha hareketsiz bir hayat sürdükleri, daha fazla kilo sorunu yaşadıkları, daha hipertansif oldukları, LDL ve trigliserid düzeylerinin daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Bu nedenle, ev kadınlarının kalp krizi geçirme riski çalışan kadınlara göre daha yüksek” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi