Kalp merkezleri oluşturuluyor

Sağlık Bakanlığınca belirlenen kalp merkezleri, sevkle gönderilen hastanın bekletmeksizin tedavisini sağlayacak

Haberler 29.05.2021 - 01:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp krizi geçiren vakalarn acil sevk ve nakil uygulamalar, salk hizmet bölgesi hizmet sunum ilkelerine göre 112 Acil çar Merkezinin koordinasyonunda yürütülecek ve belirlenen kalp merkezleri sevkle gönderilen hastay kabul etmek ve bekletmeksizin tedavisini salamakla yükümlü olacak.

Salk Bakanl Salk Hizmetleri Genel Müdürlüünce, tüm il salk müdürlüklerine Kalp Krizi Geçiren Vakalarn Yönetimine likin Usul ve Esaslar balkl genelge gönderildi. Bu genelgeyle kalp merkezlerinin planlamas, kurulumu ve ileyii ile ilgili usul ve esaslar düzenleyen 18 Temmuz 2019da yaymlanan Kalp Merkezi Hizmetleri Genelgesine ek yapld.

Salk Bakanlnca, ulusal ve uluslararas klavuzlara ait standartlar, Türkiyenin corafi yaps, nüfus hareketleri, damar sertlii görülme oranlar, hastala bal il dna yaplan sevkler, mevcut salk hizmeti veren kalp merkezlerinin yaplar ve merkezlere ulalabilirlik durumlar incelendi.

Deerlendirme sonrasnda, Türkiyede kalp krizine bal gelien mortalite ve morbiditenin en aza indirilmesi, vakalara ulusal ve uluslararas standartlarda müdahale edilmesi, tan ve tedavi süreçlerinin gelitirilmesi, vatandalarn hizmete eriimlerinin kolaylatrlmas, ihtiyaç duyulan salk hizmetlerinin zamannda ve hakkaniyetle sunulmas amacyla Bakanlk tarafndan Kalp Krizi Geçiren Vakalarn Yönetimine likin Usul ve Esaslara ilikin genelge hazrland.

LK TIBB TEMAS LE BRLKTE GEREKL TEDAVLER UYGULANABLECEK

Genelgeye göre, kalp krizi geçiren hasta, Bakanla tescilli kalp merkezi bulunan bir salk tesisine il salk müdürlüklerinin her il için hazrlam olduu nöbet çizelgesine göre yönlendirilebilecek. Nöbet çizelgelerinde birincil olarak belirlenen kalp merkezi bulunan salk tesisleri, kendilerine acil olarak getirilen hastay kabul etmekle yükümlü olacak. Ancak kapasite veya teknik yetersizlii nedeniyle tedavi edemeyecekleri vakalar için tedaviyi salayabilecek ikincil ve alternatif kalp merkeziyle gerekli koordinasyon kurularak, hastann bu merkezin bulunduu salk tesisine sevk ve nakli salanacak.

Kalp merkezlerine ulam imkanna ve zaman durumuna bal olarak ilk tbbi temas ile birlikte gerekli tedaviler uygulanabilecek.

SEVK VE NAKL UYGULAMALARI, 112 KOORDNASYONUNDA OLACAK

Kalp krizi geçiren vakalarn acil sevk ve nakil uygulamalar, salk hizmet bölgesi hizmet sunum ilkelerine göre 112 Acil çar Merkezinin koordinasyonunda yürütülecek. Hastann sevki ve nakli için belirlenen kalp merkezleri, sevkle gönderilen hastay kabul etmekle ve bekletmeksizin tedavisini salamakla yükümlü olacak.

Gerek tescilli kalp merkezlerine ait verilere gerekse kalp krizi geçiren hastalara yönelik daha doru bilgilere kayt sistemleri aracl daha hzl bir ekilde eriim salanacak.

Ana Sayfaya Git