Kalp romatizmasını gösteren 6 belirti

Halk arasında kalp romatizması olarak adlandırılan akut romatizmal ateş hastalığı tüm dünyada erişkinlik ve özellikle de çocukluk döneminde edinsel kalp hastalıklarının en sık sebeplerinden biri olarak ortaya çıkıyor.

Haberler 11.07.2018 - 12:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tedavi edilmemi boaz enfeksiyonlar yaklak 3 hafta sonra akut romatizmal ate (ARA) tablosu ile oluabiliyor. Toplu halde yaanan okul, yurt, askeri birlik gibi yerlerde bu enfeksiyon yaygn ve çok ar ekilde seyrettiinden, bu yerlerdeki yetersiz tedavi akut romatizmal atein gelimesi ihtimalini artryor. Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Serkan Akda, akut romatizmal ate hakknda bilgi verdi.

Kalp romatizmas vücutta kalc hasara neden olabilir

Endüstrilemi ülkelerdeki erken tan ve yeterli tedaviler sayesinde akut romatizmal atein gelime olasl ve buna bal kalp kapak hastalklar eskiye oranla oldukça azalm durumda iken gelimekte olan ülkelerde bu durum halen önemli bir salk sorunu olmaya devam etmektedir. Akut romatizmal ate tablosunun en sk görülen bulgusu büyük eklemlerdeki ar, ilik ve kzarklktan oluan artrit tablosudur. Oldukça arl seyreden bu eklem tutulmas tablosu genellikle hastalk kalnts brakmadan iyilemekle beraber baz olgularda kalp ve beyin tutulmas sonras kalc hasar brakabilir.

Bu belirtiler varsa doktora bavurun

Nefes darl,

Yürürken çabuk yorulma

Ellerde ve ayaklarda üüme,

Kuru öksürük,

Yorgunluk hissi

Kalp çarpnts

515 ya aras çocuklara dikkat

Kalp tutulumu tüm akut romatizmal ate geçiren hastalarn %50 kadarnda görülür ve kalp tutulumu gelien hastalarn da yaklak olarak %70inde ileri yllarda daha da belirginleerek kalp kapak hasarlar ortaya çkarr. Enfeksiyonun görülme yalar genellikle çocukluk dönemidir (515 yalar arasnda). Erken dönemdeki skntlar geçtikten sonra hastalarn uzun bir süre herhangi bir ikayeti olmaz. Kapak harabiyetine bal nefes darl, çabuk yorulma, çarpnt gibi ikayetler 2040 ya aras ortaya çkmaya balar. Hastalk oldukça yava ilerleyen bir karaktere sahiptir. Ancak sk tekrarlayan boaz enfeksiyonu ataklar hastaln seyrini hzlandrp daha erken yalarda ikayetlerin ortaya çkmasna sebep olabilir. Bu önemli nokta hastalar, sk hastalanmadan korumann gerekliliini ortaya koymutur. Tüm dünyada uygulanan en önemli korunma yöntemi 2 günde bir uygulanan koruyucu inelerdir. Bu, tedavinin ekli, dozu ve uygulanma süresi ise pek çok faktörün birlikte deerlendirilmesi sonras hekim tarafndan kararlatrlan bir durumdur.

Erken tan ve tedavi yaamsal önem tayor

çocukluk çalarndaki boaz enfeksiyonlarnn erken tan ve yeterli tedavisi, toplu yaanan yerlerde yeterli korunma önlemlerinin alnmas, akut romatizmal atein gelime ihtimalini azaltacaktr. Akut romatizmal atee yakalanan hastalarda erken tan ve tedavi, uygun süre ve dozda yaplacak olan koruyucu tedaviler, kontrol amaçl yllk ekokardiyografi takibi ileride geliebilecek olan kapak harabiyetinin gelime orann ve erkenden kapak hasarna bal müdahale gereksinimini en aza indirecektir.

Ana Sayfaya Git