Kansere karşı egzersiz

Yorgunluk, kanser hastalarının en sık yaşadıkları, en sıkıntı verici semptomlardan biri. Hastalığın başlamasından itibaren etkisini gösteren yorgunluk, tedavi tamamlandıktan aylar hatta yıllar sonra bile devam edebiliyor. Bu yüzden pek çok kanser hastası kendini yatağa mahkum ediyor.

Haberler 06.04.2017 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Fizyoterapistler Dernei Bakan Prof. Dr. Tülin Düger, kanserin sebep olduu yorgunlua kar egzersizi öneriyor. Yorgunluk nedeniyle eve hapsolan kanser hastalarna dar çkmay, bisiklete binmeyi ve egzersiz yapmay tavsiye ediyor.

EGZERSZ, ARI VE YORGUNLUU ARTTIRIR MI?

Prof. Dr. Tülin Düger yapt açklamada, yorgunlukla mücadele eden kanser hastalarna u tavsiyelerde bulundu:

Kanser hastalarnda yorgunlua kar en önemli tedavi yaklamnn egzersiz olduu bilinmektedir. Yaplan aratrmalar egzersizlerin ve yürüyü, bisiklete binme gibi fiziksel aktivitelerin yorgunluu ve ary azalttn göstermektedir. Egzersiz ile hastann kas kuvveti, fonksiyonel kapasitesi artar ve günlük aktiviteleri srasnda daha az yorgunluk ve ar hisseder. Ayrca, egzersiz ile kiinin mutluluk hali de artar; yorgunluk ve ar ile daha kolay ba edebilir.

EGZERSZN KANSER HASTALARINDA FAYDALARI

Egzersizin ar ve yorgunluu azaltmak dnda kanser hastalarnda baklk sistemini kuvvetlendirmek, kan yapmn arttrmak gibi önemli etkileri de bulunmaktadr. Tedaviler döneminde egzersiz yapan, fiziksel olarak aktivite düzeyini koruyan kanser hastalarnn daha çabuk toparlandklar, günlük hayatna ve i yaamna daha erken katldklar gözlenmektedir. Fizyoterapist tarafndan kiinin ihtiyacna göre belirlenen egzersiz programlar ve fiziksel aktivite düzeyini arttrmaya yönelik müdahaleler, kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavilerinin de düzenli olarak uygulanmasna katk salar.

EGZERSZLER NE EKLDE UYGULANMALI?

Kanser hastalarnda egzersiz uygulamalar bireysel olarak planlanr. Kanser tedavileri srasnda ve tamamlandktan sonraki dönemde hastalarn karlatklar problemler farkllk gösterir. Bu nedenle, deneyimli bir fizyoterapist gözetiminde egzersizlerin yaplmas ve planlanmas doru olacaktr. Kanser hastalarnda uygulanan egzersiz programlarnda; kas kuvvetlendirme egzersizleri, solunum egzersizleri, denge egzersizleri, esneklik egzersizleri ve yürüyü, bisiklete binme gibi fiziksel aktiviteler her gün belirlenen program çerçevesinde, fizyoterapist eliinde ve grup egzersizleri eklinde uygulanabilir.

EGZERSZ SIKLII NASIL OLMALIDIR?

Hastann durumundaki deiikliklere bal olarak sürekli deien egzersiz program ve fiziksel aktivite younluu hasta ve fizyoterapist tarafndan birlikte belirlenir. Ne sklkta yaplaca hastann ihtiyaçlarna, ikayetlerine ve tedavinin neden olduu yan etkilere bal olarak deiiklik gösterir. Tedaviler boyunca haftada 3-7 gün, tedaviler tamamlandktan sonra ise hayat boyu egzersiz alkanlnn sürdürülmesi eklinde egzersiz program devam edebilir.

BUNLARI MUTLAKA YAPIN

Egzersizi hayatnzn bir parças haline getirin.

Kendinizi eve kapatmayn, aktif olun.

Aileniz ve arkadalarnzla vakit geçirin.

Açk havada yürüyüler yapn.

Salkl beslenmeye özen gösterin.

Gün içinde yapacanz aktiviteler için ajanda tutun ve en zor ilerinizi enerjinizin yüksek olduu zamanlarda yapn.

NELERE DKKAT EDLMEL?

Ar zorlayc egzersizlerden kaçnn.

çok uzun süreli egzersiz yaparak kendinizi zorlamayn.

çok scak veya çok souk havalarda egzersiz yapmayn.

Egzersiz yaparken rahat bir kyafet ve ayakkab kullann.

PROFESYONEL DESTEK ALIN

Kanser ve tedavilerine bal pek çok problemler ve kas ve iskelet sisteminin olumsuz etkilenmesi nedeniyle günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanz, çabuk yoruluyorsanz ve sürekli hareketsiz bir yaam sürdürüyorsanz egzersiz yapmalsnz. Egzersiz konusunda da mutlaka fizyoterapiste danarak bu problemlerinizden kurtulabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git