Kaplıcalar canlandı

Bingöl'ün turizmdeki en önemli potansiyeli olan ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 75 gün kapalı kalan kaplıca tesisleri, normalleşme sürecinde yeniden hizmet vermeye başladı.

Haberler 26.06.2020 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kent merkezine 20 kilometre mesafedeki Ilcalar beldesinde kendiliinden çkan ve doal scakl 40-50 derece olan suyun, içerdii mineraller sayesinde böbrek talarn düürmede etkili olduu, stres ve depresyona bal psikolojik hastalklar bata olmak üzere birçok rahatszla iyi geldiine inanlyor.

Salgn nedeniyle uzun bir süre evden dar çkamayan insanlar kuaför, berber, restoran ve kafelerden sonra normalleme artlarna uygun bir ekilde kaplarn açan kaplcalara da gitmeye balad.

ifal scak su havuzuna girenler, 42 derecelik suyun keyfini sürdü.

YEN DÖNEMDE YEN TEDBRLER

Beldedeki iki tesisten biri olan Bingöl Üniversitesi Uygulama Oteli ve Termal Tesisleri Müdürü Sebahattin Özkan, Bingöldeki termal sularn geçmiten bugüne binlerce yldr çeitli rahatszlklara ifa kayna olarak bilindiini söyledi.

Özkan, yeni dönemde, kaplcaya gelen müterilerin ateleri ölçtüklerini, ücretsiz sunulan terlik, havlu ve ort hizmetinin artk verilemediini aktard. Özkan, kaplca keyfini yaamak isteyenlerin havuzda kullanacaklar havlu, terlik ve ortlar ya evden getireceklerini ya da belli bir ücret karlnda tek kullanmlk, havlu, terlik ve ort temin ederek içeriye girebileceklerini belirtti.

Müterilerin kiisel temizliine ve sosyal mesafe kurallarna dikkat etmeleri gerektiine dikkati çeken Özkan, Uzun bir aradan sonra 1 Haziranda tesisimizi açtk. Salgndan sonra biraz daha sk tedbirler aldk. Daha hijyen bir ortam için tek kullanmlk havlu, terlik kullanyoruz. Salgn dolaysyla vatandalarmzda haliyle biraz korku var. Eski younluumuz yok. Salgn bittikten sonra tekrar eskiden insanlarn dolup tat bir ortam olacaktr. diye konutu.

KAPLICA SUYU STRESE BREBR

Özellikle salgn tedbirleri kapsamnda sokaa çkma kstlamas dolaysyla uzun süre evde kalanlar stres atmalar için ifal scak su havuzlarna davet eden Özkan, kendisinin de zaman zaman stres atmak için havuza girdiini vurgulad.

Bu suyun strese iyi geldiini kendimden çok iyi biliyorum. Stres yaadm zaman hemen scak suya girip çkyorum. stanbul Teknik Üniversitesinin de bu konuda görüü var. Kaplca suyunun strese iyi geldiini hem üniversitelerin yapt aratrmalarda hem de vatandalardan aldmz geri dönülerden biliyoruz. diyen Özkan, Turizm ve Otelcilik ile Fizyoterapi Programnda okuyan örenciler için uygulama alan olan tesislerin sadece Bingöle deil bütün bölge halkna hizmet verdiini sözlerine ekledi.

MSAFRLERMZ BEKLYORUZ

Ilcalar Belediye Bakan Mehmet Günerigök de yln her döneminde büyük rabet gören biri Bingöl Üniversitesi dieri de özel sektöre ait olmak üzere iki termal tesiste, 2si VIP 12 havuz, 120 yatak ve 20 apart daire ile hizmet verdiklerini söyledi.

nsanlarn sadece kaplca suyu için deil park ve bahçelerde piknik yapmak için de beldeye geldiini belirten Günerigök, 3 bin 250 nüfuslu Ilcalarda her yl turizm younluu yaandn aktard.

Salgn sürecinde ise hiç ziyaretçinin gelmediini anmsatan Günerigök, 1 Hazirandan itibaren de 2 bini akn insann beldeye geldii bilgisini verdi.

Günerigök, öyle devam etti:

Ilcalar beldemiz 2 termal tesisimiz, Cevdet Ylmaz Park, Soukçeme kavurmas, mesire alanlaryla yeni hizmete açld. Misafirlerimizi bekliyoruz. Salgndan dolay yaklak 3 aydr tesislerimiz kapalyd. Beldemizin her taraf yemyeil, inallah bundan sonra misafirlerimizi arlamak için her ey hazr. Ilcalar güvenli ve huzurlu bir beldedir. Rahatlkla insanlar gelip kalabilecekleri gibi geç saatlere kadar da elenebilirler. Salgn sürecinde beldemizde hiçbir vaka olmad inallah bundan sonra da olmayacaktr. nallah sezonu dolu dolu geçireceiz.

Sodyum, kalsiyum, bikarbonat ve sülfat gibi mineraller bakmndan zengin olan suya sahip kaplcalara gelen Mehmet Karasu ise uzun süre evde kalmann stresini kaplcada attn dile getirdi.

Normal zamanlar ise romatizma arlarna ifa bulmak için scak suyu tercih ettiini anlatan Karasu, Salgn sürecinde bu suya hasret kaldk. Ondan dolay scak suyumuza geldik, stres atyoruz. Gelmeyenlere tavsiye ediyorum. Gelsin bu scak sudan faydalansnlar. diye konutu.

Belde sakini Ali Kaymazalp da kaplcann birçok hastalk için ifa kayna olduunu belirtti.

KAPLICA SUYUNUN FAYDALARI

stanbul Teknik Üniversitesi Tbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalnca hazrlanan heyet raporuna göre, Bingöldeki kaplca suyunun faydal olduu hastalklar öyle sralanyor:

Kemik hastalklar, kemik erimesi ve di çürüklerinin tedavisinde, ortopedik ameliyatlar sonras tedaviler, eklem ve mafsal arlar, kireçlenme ve romatizmal hastalklar, mide ve barsak hastalklar, gastrit, ülser, mide kaslmalar ve yanmalar, idrar yollar, kronik idrar yollar enfeksiyonlar, sinirsel hastalklarn tedavisinde, stres ve depresyona bal psikolojik hastalklar, kalp ve damar hastalklar, tansiyona bal hastalklarn tedavisinde yardmcdr. Gut hastal tedavisinde, eker hastalklar tedavisinde, vücuttaki yaralarn ksa sürede iyiletirilmesi ve damar daralmalarnn gevemesinde etkilidir. Kadn hastalklar tedavisinde, müzmin kadn hastalklar ve ksrlk tedavisinde destekleyicidir. Beslenmeye bal flor eksikliinin tedavisinde, hamilelerde, di hastalklarnda, di eti problemlerinde ve kemik erimesine kar faydaldr.

Ana Sayfaya Git