Karnı doyurmak kolay, peki ya ruhu?

Beslenme hayatta kalabilmemiz için gereken en temel ihtiyaçlardan biri. Ancak bizi yemek yemeye iten tek neden bu değil.

Haberler 11.02.2017 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Herkesin bazen fizyolojik açlk çekmese de bir eyler yiyip içebileceini söyleyen Psikolog Ceren Aydn Zihninizi biraz yokladnzda, öfke ve stres anlarnda ya da bir kutlama için elinizin gdalara nasl kolayca gittiini hatrlayacaksnz. Yemenin yaratt hazz kim inkar edebilir? Önemli olan bu davrann skl, iddeti ve amac. Eer sklkla karnnz aç olmad halde bir eyler yiyor, yedikten sonra suçluluk duyuyor ya da yemek yemenin zor zamanlarda en büyük snanz olduunu düünüyorsanz aman dikkat diyor.

Duygusal yeme nedir?

Duygusal yeme en basit haliyle kiinin özellikle olumsuz duygularn düzenlemek amacyla aç olmad halde gda tüketimine yönelmesi halidir. Duygusal yemenin altnda ba etme mekanizmalarnn yetersiz kalmas, örenilmi davranlar ve gda yoksunluu gibi çeitli ve çok yönlü nedenler yer alabilir. Tedavi edilmedii takdirde ciddi bir yeme bozukluuna dönüme riski vardr.

Duygusal yeme ile salkl beslenme arasndaki farklar nelerdir?

Duygusal açlk, fizyolojik açlk gibi kademe kademe deil, genellikle aniden belirir. Duygusal yeme sendromu yaayan kiiler özellikle öfke, yalnzlk, umutsuzluk, mutsuzluk gibi olumsuz duygular yaadklarnda besin tüketimine yönelirler. Bu esnada salkl gdalardan ziyade, kalori deeri yüksek ve hazr tüketime uygun gdalar tercih edilir. Kii bazen kontrolünü kaybettii ve yemeyi durduramad hissine kaplr. Fizyolojik bir açl gidermek için yediimizde genelde neyi ne kadar tükettiimizi ve ne kadar gdaya ihtiyaç duyduumuzu fark ederiz. Duygusal yeme sendromunda bu farkndalk körelmitir. Duygusal yeme ardndan suçluluk, utanç ve pimanlk gibi olumsuz duygular getirebilir.

Duygusal yeme ile nasl ba edilir?

Zarar veren bir davran deitirebilmenin ilk koulu farkndalk sahibi olmaktr. Eer siz de duygularla ba etmek için yemek yemeye yöneldiinizi düünüyorsanz öncelikle bu sorunu balatan, sürdüren, arttran etmenleri fark etmeye çaln.

BA ETMENN PÜF NOKTALARI

Farkna varn: Beni duygusal yemeye iten tetikleyici faktörler neler? Nasl hissettiimde, ne gibi durumlarda duygusal yeme ihtiyacm artyor? Unutmayn, ilk adm farkndalk!

Kendini izleyin: e duygu ve yeme günlüü tutarak balamaya ne dersiniz? Günlük olarak yaadnz duygu deiimleri ve yaamnza yansmasn kaydetmek, resmi daha net ve nesnel bir ekilde görmenizde size çok yardmc olacak! Kayt formunda duygu, tüketilen gda ve miktar ile tüketim sonras yaanan hislere mutlaka yer verin. Böylece hangi duygu altnda, hangi besinden ne kadar yedim, ardndan nasl hissettim sorularn cevaplam olacaksnz.

Harekete geçin: Zor duygularla ba etmek için daha etkili ve daha kalc alternatifler üretin. Örnein olumsuz duygular bastrmak yerine salkl ekilde ifade etmeye, mutfak yerine spora yönelmeye çaln.

Deitirin: çevresel birtakm düzenlemelerle ileri biraz daha kolay hale getirmek sizin elinizde. Örnein kalorili, hazr gdalar yannzda ve yaknnzda bulundurmayn. Sizi cezbeden pastanelerin önünden geçmeyin ya da alveri listeniz dnda sepete baka hiçbir gday atmayn.

Yardm aln: Tüm çabalarnza ramen kalc bir davran deiiklii salamakta zorlanm olabilirsiniz. Böyle bir durumda kendinize bir iyilik yapn ve alannda uzman bir ruh sal profesyonelinden yardm almakta tereddüt etmeyin.

Ana Sayfaya Git