Karton bardaklardaki gizli tehlike

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan karton bardaklar tehlike saçıyor. Karton sandığımız birçok bardağın aslında plastik içerdiğini ve hastalığa neden olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, "Kahveler sıcak tüketiliyor. Sıcak tüketilen bir kahvenin o plastik ambalajdaki BPA (sentetik organik bileşik)'nın içeriye geçme riski daha yüksek" dedi.

Haberler 06.12.2021 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kafeler, i yerleri ya da evlerde sklkla kullanlan karton bardaklar içerdii plastik nedeniyle salk riski tayor. Elimizin temas ettii ksm kattan imal edilen bardaklarn birçounun iç yüzeyi plastik kaplamadan oluuyor. Scak çay, kahve, su ya da çorba konulan bu karton bardaklarn iç yüzeyinde bulunan plastik tabakalar scaklk nedeniyle eriyerek içecee karabiliyor ve hastalk riskini arttryor.

ç KISMI TAMAMEN PLASTK GYDRME

Bu tehlikeye dikkat çeken ve çeitli hastalklara neden olabileceini söyleyen Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Muhammed Keskin, nsanlar bunu karton bardak olarak isimlendiriyorlar. Karton sadece elinize deen ksm. Aslnda iç ksm tamamen plastik giydirme. Bu plastik giydirmeler Bisfenol A (sentetik organik bileik) hatta Bisfenol F dediimiz bir madde var kanserojen, ksrlk riski var, diyabet, hipertansiyon riski var. Bunu içerir ve buna neden olabiliyor. Biz o yüzden karton bardak denilip geçilmemesini istiyoruz. Mümkünse hani kafeleri çokça tercih ediyoruz gittiimizde porselen bardak, cam bardak tercih edebiliriz. Porselen bardakta da mümkünse iç ksm boyayla kaplanmam bir porselen bardak olmas lazm. Cam bardak en salkls. Ya da gittiimizde bir çelik termosumuzu yanmza götüreceiz. En kesin çözümü tamamen BPA içermeyen ürünler, ambalajlar temin edilecek ve bunlar kullanlacak. Ama öncelikle unu söyleyebilirim; u an günümüzdeki bu kahve ubelerinin çou BPA içermiyor amblemine sahip ürünler u an için kullanmyor dedi.

Üç GÜN BOYUNCA VÜCUTTA KALABLYORLAR

Kullanclarn dikkat edebilecei baz noktalar olduunu belirten Keskin, Bu karton bardaklarn üzerinde numaralar bulunur. Bu numaralardan 3 ve 7 olanlar genellikle BPA içermiyor diyebiliriz. Bunlar az yoluyla alndktan sonra üç gün boyunca vücutta kalabiliyorlar. Oyuncaklarn içerisinde var bu madde. Biz çocuklarmza oyuncak temin ederken de BPA içermeyen oyuncak temin etmemiz gerekiyor ve bu etiketi aramamz gerekiyor. Bunun kalple ilgili, damar sistemiyle ilgili, pankreasmzdaki insülin direncine neden oluyor. Diyabet riskimizi artryor. Biz olabildiince bu tür ambalajl ürünlerden uzak kalmasn istiyoruz. çok ciddi farkndal olmas lazm ki, bu ürünler hiç BPA içermeyen bir maddeden üretilsin. Bununla ilgili bizim farkndalmz artkça firmalarn bunu arza dönütürmesi artacaktr diye konutu.

SICAKLIK VE KULLANIM SÜRES ARTTIKçA RSK ARTIYOR

Ambalajn içine konulan içecein ya da gdann souk ya da scak olmasnn büyük önem tadna dikkat çeken Keskin, Souk ambalajlanm bir üründe bu BPAnn suya geçme, oradaki içecei, yiyecei geçme ihtimali azalyor. Ama scak tüketilince sonuçta bu bir kimyasal. Biz gün içinde sürekli plastiklere maruz kalyoruz. Bir insann ortalama haftalk olarak tükettii biyoplastik yani küçük nano partiküller olarak tükettiimiz plastik miktar bir kredi kart büyüklüüne eit. Bir insan ömrü boyunca üç kiloya yakn plastik tüketiyor. Biz bunlar vücudumuzdan bir yere kadar atabiliyoruz. Bunlar vücudumuzda birikiyor. Kanserojen yani kanser riski tayor. Tüm organlarmzda birikerek romatizmal hastalklar tetikleyebiliyor. Yine erkeklerde ve kadnlarda ksrla neden olabiliyor. çocuklara zeka geriliine neden olabiliyor. Bizim bu konuda dikkatli olmamz lazm. Neden bunu özellikle kahveler için vurguluyoruz? çünkü kahveler scak tüketiliyor. Scak tüketilen bir kahvenin o plastik ambalajdaki BPAnn içeriye geçme riski daha yüksek ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git