Kilo almamak için

Hiç fark ettiniz mi? Soğuk, yağmurlu ve kasvetli günlerde canımız hamur işi ve tatlı gibi yüksek karbonhidratlı gıdaları daha çok istiyor. Bunun nedeni havalar soğudukça vücut ısımızı koruyabilmek için daha çok enerjiye ihtiyaç duymamız. Ancak dikkat etmezsek bu besinler hızla kilo aldırabiliyor. Çözüm ise hem iç ısıtacak hem de vücudu yağlandırmayacak gıdalara yönelmekte.

Haberler 23.01.2020 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme Danma Prof. Dr. smet Tamer bu gdalar açklyor.

Havalarn soumaya balamasyla kyafetlerimizle olduu kadar yediklerimizle de snmak isteriz. Özellikle karbonhidrat açsndan zengin gdalar yeme eilimimiz artar. Doru gdalara yönelirsek, kilo almadan iç stan bir k geçirmemiz mümkün. bu gdalar:

1) Krmz Biber

Krmz ya da ac biber yemeklerimize lezzet katmakla kalmaz, içerdii kapsaisin sayesinde metabolizma hzlandrc etkisiyle vücut ssn da yükseltir. Ciddi bir mide-barsak sorununuz yoksa kahvaltdaki yeilliklerden balayarak akam çorbasna kadar her öünde azar azar tüketmeniz içinizi stmaya yardmc olur.

2) Zencefil ve Tarçn

Enfeksiyonlardan korunmada, baklk sistemini güçlendirmede ve kilo kontrolünde önerilen zencefil ve tarçn özellikle metabolizma hzlandrc etkileri sayesinde vücudunuzu souk havalarn etkilerinden korumaya destek salar. Bu iki baharatn antimikrobiyal özellii vardr ve solunum yolu enfeksiyonlarnn neredeyse salgn haline geldii bu günlerde gün boyu çaya katlarak hastalklardan korunmak mümkün olabilir.

3) çay ve Ihlamur

Scak bir bardak çay souk günlerde iç stmaya birebirdir. Aslnda annelerimizin yapt gibi hlamur da çok iyi gider. Üstelik hlamur scak scak içildiinde vücut ssnn korunmasna yardmcdr. Boaz ars ya da souk algnlnda limonlu hlamur önerilmesinin bir nedeni de içerdii etken maddeler sayesinde viral enfeksiyonlar iyiletirici özellii olmasdr.

4) Zerdeçal ve Karabiber

Eskiden Hint safran olarak bilinen ve artk ülkemizde de çok yaygn bulunan zerdeçal, içerdii kurkumin sayesinde hem bakl güçlendirir hem de antioksidan etkilere sahiptir. Art vücut ssn korumaya güçlü bir ekilde yardmc olur. Souk k günlerinde mutfamzn bir köesinde mutlaka biraz zerdeçal bulundurmakta fayda vardr. Ayrca yemeklere katt lezzetin yan sra antioksidan özellie de sahip olan karabiber, içerdii piperin sayesinde k aylarnda vücudumuzu uyararak vücut ssnn korunmasna yardmc olur.

5) Turunçgiller ve Yeil Yaprakl Sebzeler

Ne zaman nezle grip olsak C vitamini alp iyilemeye çalrz. Ama baklk sistemimiz öyle çalmaz. Baklk sistemimizin güçlü olmas vücudumuzun hastalklara kar direncini elbette artrr ancak bunun için sadece hastalannca deil düzenli olarak her gün ihtiyacmz olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar almamz gerekir. Vücut direncini artrmak için bata mandalina ve portakal gibi turunçgiller olmak üzere, taze meyve ve bol yeil yaprakl sebzeler birebirdir.

6) Yumurta, Balk ve Süt

A vitamini baklk sistemi üzerinde güçlendirici etkiye sahiptir ve bunu içeren havuç, yumurta, balk, spanak, mercimek, lahana ve süt ürünleri tüketmek vücut direncimizi artrmamza yardmc olur. Yumurta ve balk ayn zamanda güçlü omega-3 kaynaklardr. Bugün omega-3ün düzenli ve yeterli miktarda alndnda vücudun pek çok sistemi gibi baklk sistemine de destek olduu aratrmalarla kantlanm durumda. Ancak omega-3ün aktif formu bitkisel gdalarda maalesef mevcut deil, semizotu gibi gdalardaki aktif olmayan formu da vücutta aktif forma çok az dönüüyor. O nedenle eer gezen tavuk yumurtas ve haftada 3-4 porsiyon salkl deniz bal yiyerek omega-3 alamyorsanz, güvenilir markalarn omega-3 ürünlerini kullanabilirsiniz.

7) Ev yapm Yourt, Kefir ve Turu

Bata kefir ve ev yapm yourt gibi fermente süt ürünleri olmak üzere probiyotik zengini gdalar menülerinizden eksik etmeyin. Tüm doal probiyotik gdalar öncelikle barsak mikrobiyotasn güçlendirerek baklk sistemini enfeksiyonlara dirençli hale getirir. Örnein tuz miktarna dikkat edilerek ev yapm turu tüketmek grip ve nezleden önemli oranda korur.

8) Su

Barsak sal için probiyotik gdalar yan sra kabzlk sorununun yaanmamas için her gün yeterli su ve lifli, posal gda tüketilmesi de çok önemlidir. Günde ortalama 8-10 bardak su için.

9) Yulaf Kepei

Son yllarda güçlü bir lif kayna olan yulaf kepeinin içerdii beta-glukan sayesinde hem barsak salna hem de baklk sistemine destek olduuna dair aratrmalar yaynlanyor. Yulaf kepeinin kolayca tüketilmesi için hazr formlar mevcut.

10) Et ve Bakliyatlar

Vücudumuzdaki pek çok enzim, hormon, hastalklardan koruyan antikor gibi maddeler için protein olmazsa olmaz. O nedenle vücudumuzun daha çok karbonhidrata yöneldii k günlerinde baklk sistemimizin düzgün çalmas için her gün yeterli protein almak gerekir. Her gün bata salkl deniz balklar ve yüksek protein içeren bakliyatlardan olmak üzere vücut arlmzn kilosu bana yaklak 1 gr protein almak idealdir. Yasz krmz et ve derisi alnm beyaz et de arya kaçlmadan ve dönüümlü olmak üzere tüketilebilir.

Ana Sayfaya Git