Kış aylarında ev iyi havalandırılmalı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Deniz Grait, kış aylarında kişilerin sıkça yaşadığı gribal enfeksiyonun tedavisinde dinlenmenin önemine dikkat çekti.

Haberler 18.02.2018 - 11:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Anabilim Dal Uzman Dr. Deniz Granit, gribal enfeksiyonun genellikle solunum yollarn tutan, kolay ve hzl yaylan bir hastalk olduunu söyleyerek, bu hastala yln her döneminde rastlanldn ancak arlkl olarak k aylarnda görüldüünü ve ani balayan ate, kas ve eklem arlar, halsizlik, bitkinlik, ba ars ve kuru öksürüün de gripte yaanlan ikayetler olduunu belirtti.

Gribal enfeksiyon en kolay kalabalk alanlarda yaylmakta

Gribal enfeksiyonun kolay bulaan bir hastalk olduunu söyleyen Uzm. Dr. Deniz Granit, okul ve huzur evleri gibi kalabalk yerlerde bu enfeksiyonun daha hzl yayldn belirtirken, enfeksiyonun grip olan kiinin öksürme, haprma veya konumas srasnda etrafa saçt damlacklar yolu ile yayldn söyledi. Uzm. Dr. Deniz Granit, damlacklarn eyalara bulap ardndan kiilerin eyalar azna, gözüne ve burnuna dokundurmas ile de bulaabileceini belirterek, Virüs vücuda alndktan sonra bir veya dört gün içinde hastalk kendini göstermeye balar. Belirtiler ortaya çkmadan bir gün öncesinde, yani kii daha hasta olduunun bile farknda deilken, bu defa kendisi etrafa virüsü bulatrmaya balar. Bulatrclk bunu takip eden be ila yedi gün süresince devam eder. Bu süre çocuklarda ve baklk sistemi zayf olan kiilerde daha uzun olabilir dedi.

Gribal enfeksiyon medikal yardma gerek kalmadan iyileebilmekte

çou kiinin gribi herhangi bir medikal yardma ihtiyaç duymadan atlatabildiini söyleyen Uzm. Dr. Deniz Granit, çounlukla ilaç içmeye gerek duymadan hastaln hafif ekilde atlattn belirterek, gribal enfeksiyonun genelde ilk üç veya dört gününün zor geçtiini söyledi. Uzm. Dr. Deniz Granit, hastalkta iki haftadan daha ksa sürede de iyileme görülebilir diyerek, Grip bazen ar da seyreder ve zatürre, kulak iltihab, sinüs iltihab, mevcut kronik hastalklarn kötülemesi gibi çeitli komplikasyonlara neden olabilir. Ar seyir herkeste ve her yata olabilecei gibi, özellikle 5 yandan küçük çocuklarda, 65 yandan büyüklerde, hamile kadnlarda, kronik hastal olanlarda, bakm evlerinde, huzur evlerinde kalanlarda görülür ifadelerinde bulundu.

K aylarnda yaygn görülen souk algnl ile gribal enfeksiyon bulgularnn benzerlik gösterdiine de deinen Uzm. Dr. Deniz Granit, bu nedenle sklkla bu iki durumun kartrldn belirtti. Her iki hastaln da solunum yolunu etkilediini fakat farkl virüslerden kaynaklandn söyleyen Uzm. Dr. Deniz Granit, souk algnlnn vücut direncinin dütüü zaman ortaya çkan burun tkankl, burun aknts, boazda yanma, öksürük, halsizlik gibi ikayetler ile kendisini gösterdiini belirtirken, gribal enfeksiyon ise genellikle 38 derece üzerinde ate görüldüünü belirtti. Uzm. Dr. Deniz Granit öyle devam etti: Gripte genellikle ate 38 derecenin üzerinde iken, souk algnlnda ate 38 derece altndadr. Souk algnl üst solunum yollarnda snrl kalrken, grip alt solunum yollarna da yaylabilir. Grip tans genellikle ikyet ve belirtilere baklarak klinik olarak konulur. Özellikle grip sezonunda gelen hastalarda tan daha olasdr. Baz durumlarda tannn laboratuvar testleri ile desteklenmesi gerekebilir, ancak genellikle tedavi ve yaklam deitirmedii için tan testlerine bavurulmaz.

Doktora bavurulmadan antibiyotik kullanlmamal

Antibiyotiklerin özel baz durumlar dnda grip tedavisinde yeri olmadn söyleyen Uzm. Dr. Deniz Granit, antibiyotiklerin grip gibi virus kaynakl enfeksiyonlarda deil bakterilerin yol açt hastalklarn tedavisinde kullanldn belirtti. Doktora bavurmadan bilinçsiz kullanlan antibiyotiklerin çou zaman faydadan çok zarar verdiini söyleyen Uzm. Dr. Deniz Granit, gripte kullanlan ilaçlarn ar, ate, burun tkankl gibi ikayetleri azaltarak kiinin bu dönemi daha rahat geçirmesini salayabileceini belirtti. Uzm. Dr. Deniz Granit sözlerine öyle devam etti: Gribal enfeksiyonlar baklk sistemimizi zayflatarak bakteriyel enfeksiyonlara zemin hazrlayabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuz tedavinize antibiyotik ilave edecektir. Grip tedavisi için ayrca antiviral ilaçlar mevcuttur. Antiviral ilaçlar özellikle ilk 48 saat içinde alndnda etkilidir. Risk gruplarndaki kiilere ve hastal ar geçirenlere en ksa sürede balanmas gerekir.

Hastaln tedavisinde dinlenmek önemli

Bu dönemde dinlenmek gerektiini söyleyen Uzm. Dr. Deniz Granit, hastalarn gününün tümünü yatarak geçirmese bile vücudunu yoran ve ypratan faaliyetlerden uzak durarak vücudun kendini toparlamasna frsat vermesi gerektiini belirterek, stirahat edilmedii takdirde iyileme süreci uzar. Bu durum ile de olas yan etki riskleri de artar. Hastalarn bol sv tüketmeye dikkat etmesi gerekir. Sv tüketirken kahve, çay, kola gibi kafeinli içeceklerden ise kaçnlmas gerekir. Sv tüketimi vücudun sv kaybn önlerken burun mukozasn da rahatlatr. Sigara solunum yollar hastalklarnn kötülemesini kolaylatran bir faktördür. Sigara ve alkolden uzak durulmaldr. ikyetler iddetli ise, azalaca yerde artyorsa, ate kontrol altna alnamyorsa, mevcut ikyetlere nefes darl veya balgam eklenirse doktora bavurmak gerekir dedi.

K aylarnda ev iyi havalandrlmal

Hastal önlemek için uygulanmas gereken yolun korunma olduunu da söyleyen Uzm. Dr. Deniz Granit, En iyi korunma vücut direncinin artrlmasdr. Vücut direncini artrmak taze meyve ve sebzelerle dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyuma ve mevsimin gerektirdii ekilde giyinme ile salanabilir. Kiiler kn kapal ortamlarda daha çok zaman geçirir ve bu sebeple virüsü tayan kiiler ile daha yakn temas olduundan hastaln bulama riskini arttrr. K aylarnda evlerin, odalarn iyi havalandrlmas hastalar ile yakn temastan ve ortak eya kullanmndan kaçnlmas önem kazanr. Salam kiilerin kendilerini korumas kadar hastalarn da hastal çevresine bulatrmamak için önlem almalar ve özen göstermeleri gerekmektedir. Hasta kiinin öksürürken ve haprrken yüzünü eliyle deil kolunun içiyle yada kat bir mendille kapatmas ve mendili hemen çöpe atmas sabunla en az 20 saniye olmak üzere sk sk ellerini ykamas, suya eriilemiyorsa alkol bazl dezenfektanlar kullanmas, telefon, klavye gibi ortak kullanlan eyalarn yüzeylerinin dezenfekte edilmesi gerekir diyerek sözlerini sonlandrd.

Ana Sayfaya Git