Kışın güneşin yerini balıkla doldurun

Doç. Dr. İhsan Üstün, kışın D vitamini sentezi için güneşin yetersiz olduğunu belirterek, açığın ton balığı, uskumru, sardalya ve somon gibi yağlı balıklar tüketerek kapatılabileceğini söyledi.

Haberler 14.01.2018 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Doç. Dr. hsan Üstün, D vitamini ihtiyacnn büyük bölümünün güneten sentezlenerek karlandn, k aylarnda bu imkann en alt seviyelere dütüünü belirtti. Bu nedenle kn D vitamini aç oluabildiini kaydeden Doç. Dr. Üstün, bunun özellikle ton bal, uskumru, sardalya ve somon gibi yal balklardan tüketerek giderilebileceini söyledi.

FIRINDA PREREK YYN

Doç. Dr. hsan Üstün baln piirme yönteminin de D vitamini alm için önemli olduun belirtti. Doç. Dr. Üstün, Bal kzartmak yerine frnda piirerek yemek, D vitamini kaybn en aza indirir. Böylece daha fazla D vitamini alma imkan olur. Balk sadece D vitamini açsndan deil, protein ve Omega 3 kayna olarak da önemli bir besin. Bu nedenle salk için haftada en az 1 kez balk tüketimini öneriyoruz diye konutu.

EN YS GÜNELENMEK

D vitamini için yaplacak en doru eyin günelenmek olduunu belirten Üstün, u bilgileri verdi: Vücudun D vitamini ihtiyacnn yüzde 20si tükettiimiz besinlerden salanrken, yüzde 80i güneten sentezleniyor. Güneten D vitamini sentezi için Mays ve Kasm aylar arasnda, saat 10.00 - 15.00 arasnda günelenmek gerekiyor. Bunun için de günlük 15 dakika günelenme yeterli. Belirttiimiz saatler ve aylar dnda günelenildiinde D vitamini sentezi yaplamyor. Öte yandan güne korucuyu kremlerin kullanlmas ya da camn arkasndan günelenme, D vitamini yapmna engel oluyor.

D VTAMN EKSKL

Doç. Dr. Üstün, D vitamini eksikliinin yetikinlerde kemiklerde yumuama, kolay krlma, kaslarda ar ile seyreden hastalklara neden olduunu kaydederek, Uzun süreli olduunda kemik erimesine yol açar. çocuklarda ise D vitamini eksiklii büyümede gerilik, kemiklerde erilik, dilerde geç çkma gibi ikayetlere neden olur. Gebeler, emziren kadnlar, yallar, fazla kilolu ve obezler, mide ameliyat geçirenler, kronik ishali olanlar, kemik kr öyküsü olanlar, kemik erimesi hastal olanlar, böbrek ve karacier yetmezlii olanlar, yeterli düzeyde günelenmeyenler, D vitamini eksiklii için risk gruplardr. Bu kiiler hekime bavurarak D vitamini düzeylerine baktrmal. Düükse buna yönelik tedavi almalar gerekir dedi.

Ana Sayfaya Git