Konuşabilmesine Destek Veriniz!

Bebeğiniz 12-15 aylıkken artık basit bebek sözcüklerini kullanmaya başlar. Su için buu, kuş için kuuu gibi kelimeyi taklit eden sesler çıkarır. Zaman ilerledikçe de 2-3 tane anlamlı kelimeyi haznesine eklemiş olur. Dilin temellerinin atıldığı bu dönemde çocuğunuzun düzgün bir şekilde konuşmaya devam etmesi için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz...

Haberler 25.03.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn bir kelimeyi örenmesi için bunu sk sk duymas önemlidir. Hafzas henüz oldukça kstl olduundan onun bir kelimeyi örenebilmesi için tekrar arttr. Siz de en çok kulland nesnelerin isimlerini sk sk tekrar etmekle ie balayn. Sevdii nesneler ilgisini çektiinden bunlarn isimlerini daha bir merakla tekrar edecektir. Örnein; kedi, köpek, balon, bebek gibi ilgi çekici nesneleri her gün sk sk tekrar edin. Ancak çocua da bu kelimeleri söyleyebilmesi için zaman verin. Eer durmadan siz konuursanz çocuunuz konuma gerei duymaz.

Resimli kitaplara bakn

Bu yataki bir çocuk için tek bir sayfada birkaç nesnenin olduu kitaplar yeterli olacaktr. Bu kitaplar birlikte okuyun ve hangi nesnelere ilgi gösterdiini, uzun uzun baktn takip edin. Daha sonra bu nesnenin ismini söyleyip parmanzla gösterin ve tekrar edebilmesi için yine ona zaman vermeyi unutmayn.

Ödüllendirme

çocuunuz için pozitif koullama oldukça önemlidir. Bu nedenle istediiniz ya da farknda bile olmadnz bir nesnenin adn bile söylese onu hemen alk ve gülümsemeyle ödüllendirin. Size söyledii nesnenin adn siz de bir cümle içinde kullann ve çocuunuzu sonraki konuma admlarna hazrlayn.

Sadece birkaç ay sonra iletiimi ilerleyecek

Bebeiniz 15 ila 18 aylkken örendii bu kelimelerin yannda daha karmak mimiklerle birlikte size derdini anlatmaya balayacaktr. Örnein sizi istedii yere götürüp görmenizi istedii bir objeyi gösterebilir ve ismini söyleyebilir. Bu dönemde onu desteklemeli ve ilerlemesi için onunla daha uzun cümleler kurmaya balayabilirsiniz.

Söyledikleriyle ilgilenin

Sizi elinizden tutup bir yere götürüyorsa o nesneyle ilgili konumak ya da meramn anlatmak istiyordur. Siz de o nesneyle ilgilenin ve bunu ona belli edin. Örnein elinizden tutup cam kenarna götürüp Kedi diyorsa, siz de karlk vererek Kediye mama verelim mi? gibi bir cümle kurun. Böylece ilgili olduu bir konuda kelime haznesini gelitirmi olursunuz.

Ana Sayfaya Git