Koronavirüs geçirenler için önemli beslenme önerileri

Son dönemlerde Covid 19 ile ilgili yapılan çalışmalar, virüse yakalanıp iyileştikten sonra tekrar hasta olunabildiğini ortaya koyuyor. Bu sebeple koronavirüsü atlatmış kişilerin de bulaş yollarına çok dikkat etmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gerekiyor. Vücut direncini artırmanın en önemli yollarından biri de sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninden geçiyor.

Haberler 17.11.2020 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uz. Dyt. Aslhan Altunta, koronavirüs hastaln atlatm kiilerin beslenme düzeninde dikkat etmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Günlük sv tüketimi akcierler için çok önemli

Koronavirüse yakalanp atlatan kiilerde özellikle akcierde nem tutabilmek için günlük sv tüketiminin minimum 2.5 litre olmas çok önemlidir. Dier svlar suyun yerine geçmeyecei için ve telafisi baka svlarla yaplamadndan, sv almn yalnzca su ile yapmak önemlidir.

Bu dönemde pancar sofralarnzdan eksik etmeyin

Özellikle bu dönemde baklk açsndan oldukça önemli meyve ve sebzeler bulunmaktadr. Bunlarn banda rengi mor olanlar gelmektedir. Örnein pancar, mucize besin olarak adlandrlan en önemli sebzelerimizden biridir. Pancarn içeriindeki mor rengi veren antosiyaninlerin fazla olmas, ayn zamanda folik asidin yüksek deerde bulunmas baklk sisteminde ve yaam döngüsü ad verilen metilasyon döngüsünde yer ald için çok deerlidir. çok hafif halayarak ya da çi olarak salatalarda kullanlabilir, turusu da yaplabilir. Pancar kvass ad verilen tarifle günlük sv eklinde algam suyuna benzer bir ekilde tüketilebilir. Ancak mutlaka haftada en az 4 gün, mümkünse her gün pancar sofralarda bulundurulmaldr. Bununla birlikte mor havuç da tpk pancar gibi güçlü antioksidan etkisi olan sebzelerdendir. Mor havucu da yine ara öün olarak normal havuç gibi yiyebilmek mümkündür. Salatalara da eklenebilir. Tuz miktar doru ayarlanarak algam suyu eklinde tüketilebilir. Yemeklerin yannda deil de ara öünlerde tüketilmesi özellikle tavsiye edilmektedir.

Basit karbonhidratlarn tüketimini snrlandrn

Eer günlük beslenmemizde basit karbonhidrat dediimiz; eker, tatl, pirinç, beyaz undan yaplan hamur ileri, fast food besinler var ise bunlar haftada en fazla 3 kere ile snrlandrmak gerekmektedir.

Rengarenk sebzelerin gücünden faydalann

Tüm besin gruplarn 4 ekilde ayrarak ilk bata bol renkli ve çeitli sebze tüketmek, günde 2 porsiyonu amayacak ekilde farkl renkte meyveleri seçmek önemlidir. Tahl grubunda beyaz un deil, tam tahll unlar olmas önemlidir. Protein gruplarnda günlük ihtiyaç eer hala enfeksiyon devam ediyorsa yüksektir. Ancak enfeksiyon geçtiyse normal günlük tüketilmesi gereken proteini tüketmek yeterlidir. Protein grubu olarak ise balk önceliktir. Sonrasnda hindi eti gelir. Krmz et ise haftada en fazla 4 öünle snrlandrlmaldr. Yourt ve kefirden de protein destei alnmas gerektii unutulmaldr. Son olarak ise en dikkat edilmesi gereken grup yalar ve ekerlerdir. Ya olarak özellikle ceviz, fndk, fstk, zeytinya gibi besinlerde salkl yalar bulunur ve bunlar E vitamini yönünden zengindir. E vitamini de çok kuvvetli bir antioksidandr. Günlük 1 avuç kadar, ortalama 40-50 gram geçmeyecek ekilde kuruyemi tüketilebilir. Bunun daha fazlasnn ne kadar salkl yalar da olsa ya olduu unutulmamaldr. ekerli gdalarda ise her ne kadar pekmezin, baln en doal olsa da bu besinlerin basit eker olduu unutulmamal, herhangi bir kronik hastalk yok ise günlük 1 çay kak miktar almamaldr. Ancak genellikle en fazla haftada 2-3 kere kahvaltda 1er tatl ka eklinde snrlandrlmas gerekir.

Beslenme düzeni normale dönebilir

Enerji verici gdalar olarak alglanmas gerekenler kesinlikle eker, bal, pekmez, tatl gibi basit karbonhidratlar deildir. Genel olarak vücutta halihazrda bir enfeksiyon varsa vücudun enerji ihtiyac artmaktadr. Bu ihtiyac karlayacak en önemli besin grubu sebzelerdir. Örnein daha fazla salata tüketilmelidir. 3 öüne de farkl renkleri içeren sebzelerin mutlaka koyulmas gerekir. Meyveler antioksidan lif, vitamin ve mineral açsndan çok deerlidir. Ancak ayn zamanda eker içerdikleri unutulmamaldr. Meyveler, günde erkekler için 3, kadnlar içinse 2 porsiyon olarak tüketim limitinde önerilmektedir. Protein ihtiyac enfeksiyon sürecinde artar ancak enfeksiyon atlatldysa günlük alnmas gereken besin tüketimi yeterli olacaktr. Eer birey enfeksiyon sürecindeyse ve halihazrda enerji düük ise o zaman örnein günde ortalama tüketilmesi gereken 2 dilim peynir ise, enfeksiyon sürecinde bu miktar 4 dilime çkabilir. Ya da günlük ortalama kadnlar için 3, erkekler için 5 köfte yeterlidir. Ancak enfeksiyon sürecinde 6-7 köfte miktarna çkarlabilir. Protein alm 1-2 porsiyon artrlabilir.

Koronavirüsle mücadelede en önemli kahramanlar D ve C vitaminleri

Koronavirüste D vitamini alm çok önemlidir. D vitamini düzeylerinin mutlaka kontrol ettirilerek, düüklük var ise bunun giderilmesi için gerekli replasman tedavisinin yaplmas gerekmektedir. Normal aralkta ise bile kilogram bana hesaplanacak ekilde D vitamini takviyesi uzmanlara danlarak mutlaka alnmaldr. D vitamini besinlerden çok fazla alnamamaktadr. Güneten faydalanlabilir ancak çok ciddi bir düüklük varsa mutlaka hekim kontrolünde takviye yaplmas gerekmektedir. C vitamini takviyesi de büyük öneme sahiptir. Ancak C vitamininde günlük alm düzeyinin üzerine çklmamaldr. Bu deer ortalama 500 miligramdr. Bu miktar, günlük sebze ve meyveler düzenli tüketildiinde zaten alnmaktadr. C vitamininde ise en etkili besinler daha çok turunçgiller diye bilinir ancak yeil sivri biberin C vitamini içerii turunçgillerden daha fazladr. Bu nedenle günlük olarak yeil sivri biberlerden ya da krmz ac biberlerden tercih edilebilir.

Ana Sayfaya Git