Koronavirüsü silerek temizleyebilirsiniz ama…

Tüm dünyayı etkisi altına alan, özellikle bağışıklık sistemi zayıf ve kronik hastalığı olan kişilerde ölümcül sonuçlara neden olabilen koronavirüs (Covid 19) pandemisi, beslenme düzenimizin değiştiği Ramazan’da da bizi etkilemeye devam ediyor. Bu süreçte koronavirüsten korunmada sosyal izolasyonu sağlamak, hijyen kurallarına dikkat etmek kadar sağlıklı ve dengeli beslenmek de çok önemli.

Haberler 04.05.2020 - 23:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs (Covid 19) pandemisinde baklk sisteminin güçlü olmas için en önemli 3 vitamin ile minerale dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz, Bu pandemide en önemli vitamin ve mineraller; çinko, A ile C vitaminleridir. Baklk sisteminin en önemli parçalarndan olan çinko patojenlere kar kalkan oluturuyor. Dolaysyla çinkonun eksikliinde virüs ve bakteri gibi zararl mikroorganizmalara olan duyarllk riski artyor. Bu nedenle özellikle vücudunda çinko eksiklii olan kiilerin baklk sistemi düebiliyor. A vitamini eksiklii de baklk sisteminde bozulmalara, bunun sonucunda da enfeksiyonun daha kolay ilerlemesine yol açyor. Antioksidan özellik gösteren ve vücut direncini arttran C vitamini ise bu sürecin yldz olan bir dier vitamin olarak karmza çkyor diyor. Acbadem Bakrköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz, Ramazanda salkl beslenmenin kurallarn anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu!

SAHURA MUTLAKA KALKIN

Oruç tutarken sahur ana öünlerinizden biri olacaktr ve kahvalt öününüz yerine geçecektir. Bu nedenle sahura mutlaka kalkn uyarsnda bulunan Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz bunun önemini öyle anlatyor: Sahuru atlamak baklk sisteminizi basklayabiliyor. Ayca sahura kalkmanz hem açlk sürenizi ksaltacak, hem de metabolizma hznz koruyacaktr. O yüzden sahura kalkmama gerek yok diyorsanz, gün içerisinde halsizlik, yorgunluk, düük kan ekeri ve kabzlk problemiyle kar karya kalabilirsiniz

SAHURDA: çNKO, PROTEN VE A VTAMN ART!

Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz sahurda A vitamini, çinko, probiyotik-prebiyotik ve protein içeren besinlerin sofranzda mutlaka bulunmas gerektiinin altn çizerek, çinko, en çok tam tahll ürünlerde, badem ve kabak çekirdei gibi yal tohumlarda bulunuyor. Tam tahll ekmek veya ev yapm tam tahll peynirli poaça tüketerek sahurda hem çinko eksikliini tamamlayabilir, hem de tokluk süresini uzatabilirsiniz diyor. Daha uzun süre tok kalmak için sahurda yumurta, peynir ve süt gibi protein içerii yüksek besinleri tercih etmeniz gerektiini de belirten Sla Bilgili Tokgöz, Ayn zamanda baklk sistemi için oldukça önemli bir mikro besin öesi olan A vitamini içerii de yüksek olan yumurta, süt ve süt ürünlerini özellikle ihmal etmeyin diyor.

SUSUZLUU TETKLEYEN BESNLERE DKKAT!

Sahurda susuzluu tetikleyen ar yal ve tuzlu besinlerden uzak durmanz çok önemli. Fazla tuz tüketimi vücutta su tutup ödem olumasna neden olabiliyor. çok baharatl, yal ve tuzlu besinler susama hissini de artryor. Zeytin, peynir, sucuk ve salam gibi arküteri ürünleri çok fazla tuz içeriine sahipler. Zeytin ile peynirin daha az tuzlusunu tercih edip, akamdan suda bekletebilirsiniz.

FTARI KYE BÖLÜN

ftarda bo mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve eker yükselmelerine, hazmszlk gibi mide barsak rahatszlklarna sebep olduu için orucu çorbayla açtktan sonra bir süre, örnein 20 dakika ara verdikten sonra ana yemei geçin ve arya kaçmayn. ftardan sahura kadar, belirli aralklarla beslenmeye devam edin. Kalori almn kontrol etmek ve mideyi rahatsz etmemek için yemeklerinizi fazla ya almna sebep olan kzartma ve kavurma gibi yöntemlerle piirmemeye dikkat edin.

UZAK DURUN, çÜNKÜ

Hazmszlktan, mide yanmasndan, reflüden ve kilo alma problemlerinden kurtulmak için özellikle kzartmalar, hamur ileri, ar eker ve ya içeren besinler, erbetli tatllar, çok tuzlu ve baharatl yemekler, arküteri ürünleri ile gazl içeceklerden uzak durun. Tatl olarak, ekersiz komposto, ekersiz meyve tatls, haftann 1 -2 günü sütlü tatl, dondurma veya güllaç tüketebilirsiniz.

STER SAHURDA STER FTARDA: BU 2LY UNUTMAYIN!

Probiyotikler salkl bir barsak florasnn oluumuna katk salyor ve bu sayede, zararl mikroorganizmalarn barsaklardan dolam sistemine geçiini azaltyorlar. Bunun sonucunda enfeksiyona yakalanma riski azald gibi, probiyotikler bakl güçlendiren moleküllerin fonksiyonlarna da destek veriyorlar. Dolaysyla sahurda süt yerine, ara sra iyi bir probiyotik kayna olan ve bakl destekleyen kefiri tüketin. Probiyotik dediimiz yararl bakterilerin geliimi için de onlar prebiyotik liflerle beslemek gerekiyor. Daha enerjik, zinde hissetmek ve olas kabzl önlemek için prebiyotik kayna ve ayn zamanda çinko içerii yüksek tam tahll, çavdarl ekmek veya yulaf gibi kompleks karbonhidratl besinleri tüketmeye özen gösterin.

ANTOKSDAN YYECEKLERE YER VERN

Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz, antioksidanlarn vücudu virüs, bakteri gibi patojenlere kar bir kalkan gibi koruduklarn hatrlatarak, iftarda pancar, krmz lahana, turp, spanak, brokoli, brüksel lahanas ve krmz biber gibi güçlü antioksidan besinlerle de baklnz güçlendirebilirsiniz diyor.

ARA ÖÜNDE çNKO VE C VTAMN TAKVYES

Virüs ve bakteri gibi çeitli patojenlere kar dirençli olmak istiyorsanz çinkodan zengin olan kabak çekirdei, yulaf ve çi bademi düzenli tüketmeniz çok önemli uyarsnda bulunan Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz sözlerine öyle devam ediyor: Ara öünlerde bademli yulaf lapas veya 1 çay barda tuzsuz kabak çekirdei iyi bir alternatif olacaktr. Hücre ve doku onarmlarnda rol alan, baklk sistemini güçlendirip vücut direncini artran C vitamininden zengin besinlere de ara öününüzde mutlaka yer verin. çilek, kivi, malta erii ( yenidünya), erik, yaban mersini ve dut tüketebilirsiniz.

BOL SU TÜKETMEYE DEVAM

Günlük yeterli miktarda su tüketmek, toksinlerin vücuttan uzaklatrlmasna, bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardmc oluyor. Dolaysyla kilo bana 30-35 ml su tüketmek gerekiyor. çok ter kaybnz varsa, fiziksel olarak da ar ite çalyorsanz, vücutta eksilen mineraller nedeniyle maden suyu da içebilirsiniz. Mide yanmas ile ikinlie neden olmas ve yüksek eker içerii nedeniyle gazl içecekler ve hazr meyve suyu tüketiminden de kaçnn.

MUTLAKA ZENCEFL TÜKETN

Salmz üzerinde pek çok fayda salayan taze zencefil bulac hastalklarn tedavisinde yardmc olabilecek antimikrobiyal potansiyele de sahip. Dolaysyla gece yatmadan veya sahura kalknca mutlaka zencefil tüketin. Taze zencefili rendeleyip gerçek balla kartrarak tüketebilirsiniz. Gerçek baln mikrop öldürücü etkisinin de olduuna vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzman Sla Bilgili Tokgöz, Dilerseniz kaliteli bir kestane bal da kullanabilirsiniz. Buna ek olarak yourt ya da sütle kartrabilir veya elmay halayp zencefille püre yapabilirsiniz diyor.

Ana Sayfaya Git