Kronik hastalıklar psikoloji etkiliyor

PSİKİYATRİ Uzmanı Dr. Nergiz Tellioğlu Saka, kronik hastalıkların kişinin yaşamını geri dönüşümsüz değiştirdiğini belirterek, hastalarda güvensizlik, tetikte olma ve kaygı görülebildiğini söyledi.

Haberler 22.01.2018 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Dr. Nergiz Telliolu Saka, özellikle ar kronik hastalklar bir kriz olarak deerlendirdi. Dr. Saka, kronik hastalklarn, bireyin kimliini, yaamdaki rolünü, sosyal destek sistemlerini, gelecek hedeflerini olumsuz yönde etkilediini anlatrken, Bu hastalk, kiiyi dier insanlardan yardm bekleyen konumuna getirir dedi.

KRONK HASTALIKLAR

Kronik hastalklara verilen tepkilerin aamalarn srasyla ok, inkar etme, kayp duygusu ve yas reaksiyon, kayg ve depresyon olarak sralayan Saka, kronik hastal olan bireylerin yüzde 25inin psikolojik sorun yaadn ifade etti. Dr. Nergiz Telliolu Saka, öyle dedi:

Bu sorun çok uzun süre devam ederse, hastalk üzerinde de olumsuz etkileri olur. Kiilerin kronik hastala ve tedavisine uyumunu etkileyen etmenler; hastalkla ilgili etmenler, hastalk öncesi kiilik özellikleri, bireysel farkllklar, fiziksel ve çevresel etmenler olarak sralanabilir. Tüm bu etmenler bireyin hastala atfettii yorumu, uyum sürecini, ba etme mekanizmasn ve krizden ne ekilde çkacan belirler.

Ana Sayfaya Git