Kulaklarınızı kuvvetle temizlemeyin

Havaların ısınmasıyla beraber insanlar kalabalık büyük şehirlerden deniz sahillerine göç edip, deniz ya da havuza sıklıkla giriyorlar.

Haberler 19.07.2017 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Scak-nemli ortamda yaamak ve sk suya girmenin d kulak yolu iltihabna sebep olabileceini belirten Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Kazkayas, D kulak yolu ve kulak kepçesinin enfeksiyonudur, yüzücü kula olarak da bilinir. Kulak Burun Boaz hastalklar içerisinde sk karlalan bir durumdur ve hafif bir seyirden hayat tehdit edici boyutlara kadar deiik aamalarda olabilir açklamasnda bulundu.

Normalde d kulak yolu derisinin içeride mevcut kiri darya doru tama özellii, yani kendi kendini temizleme yeteneinin olduunu anlatan Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Kazkayas, Ancak doutan d kulak yolu dar olan veya derinin genetik olarak bu tama ileminde tembellii olanlarda birikim kolay olur. Kulak temizleme çubuklar ile temizlik yapma alkanl olanlarda mevcut kir istenmeden kulak zarna doru itilir ve orada hapsedilir. D kulak yolunun kulak temizleme çöpleri ile temizlenirken yaplan travma, keskin uçlu nesnelerle kama ve hatta kendi parma ile zorlama bile kanalda hasara yol açarak enfeksiyona zemin hazrlar. Sk aralklarla du alm, deniz ya da havuzda yüzme sonucunda d kulak yoluna fazla miktarda su girmesi d kulak yolunun normal serümen örtüsünü azaltarak bunun koruyuculuk fonksiyonunu bozar. Sk aralklarla d kulak yolunun temizlenmesi de ayn ekilde etki eder. Böylece bakteriler ve mantarlarn burada üreyip enfeksiyon oluturmas kolaylar. Baklk sistemi zayf olanlar, diyabetikler ve d kulak yolu etrafna radyoterapi alanlarda bu enfeksiyonun görülme riski daha fazladr dedi.

Travmatik hareketlerden kaçnn

Hastalarn kant, dokunmakla hassasiyet, iddetli ar, bazen iitme kayb veya kulakta dolgunluk hissi ile hekime bavurduklarn söyleyen Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Kazkayas Ödem nedeniyle d kulak yolu daralr. D kulak yolunda sekresyon, pürülan kulak aknts ve kabuklanma görülebilir. Kulak kepçesine dokunma ya da çineme hareketi ar oluturabilir. çok nadir ate ve boyunda farkl boyutlarda bezeler de gözlenebilir. Nemli ve rutubetli iklimlerde yaayanlar ile su sporuyla uraanlar daha çok risk altnda. Su geçirmeyen kulak tkaçlar enfeksiyonun önlenmesinde faydal. Suyla temastan sonra kulak kanalnn ince keten bir bez ile kurulanmas veya kulak kepçesi üzerine düük ayarda kurutma cihaz kullanlmas etkili bir yöntemdir. Topluma yaplabilecek en önemli uyar d kulak yolu derisine yönelik travmatik hareketlerden kaçnmalar olacaktr. çünkü kulan kuvvetle temizlenmesi ve kama ile yaplan tahri veya buraya yabanc nesnelerin sokulmas ile oluan hasarlar mikroorganizmann yerleimi için çok iyi bir zemin oluturur eklinde konutu.

Mikroskop altnda temizlik yaplyor

D kulak iltihab tedavisinde amacn enfeksiyonu saltarak d kulak yolu cildinin tekrar salkl durumu getirilmesi olduunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Kazkayas sözlerini öyle sürdürdü: Tedavide en önemli basamak mikroskop altnda dikkatli temizlik yaplmasdr. Temel olarak d kulak yoluna göz ve kulak damlalar kullanlr. Bunlarn daha etkili olabilmesi, uygulanan yerde uzun süre kalmas, ary ve ödemi hzlca çözmesi için d kulak yoluna meç denilen pamuk ya da benzeri tbbi materyaller yerletirilebilir. Enfeksiyon yaygn ise ve d kulak yolunun snrlar ötesine geçme riski varsa azdan antibiyotik kullanlr. Tedavi en az yedi gün süreyle olmal ve hastalar ortalama 3 hafta süreyle kulaklarna su kaçmamasna dikkat etmeli.

Kulak sal için öneriler

Kulak kirini çkarmak için kulak çubuklar ya da baka cisimler d kulak yoluna sokulmamaldr.

Kulaklar mümkün olduu kadar kuru tutmaya çallmaldr.

Yüzme, banyo veya dutan sonra kulaklar ince bir bez ile kurulanmaldr.

Saç kurutma makinesi düük devirde kullanlarak d kulak yolunun kurutulmasnda yardmc olabilir.

Kulak problemi varsa suya girerken vazelinli ya da silikonlu kulak tkaçlar kullanlmaldr.

Kulak bir kez temizlendi mi, alkanlk yapar, devaml temizlenmesi gerekir eklindeki tabu olmu yaklam tamamen yanltr. Kulak kiri varsa temizletmek bir zorunluluktur, kesinlikle bir alkanla yol açmaz.

Ana Sayfaya Git