Kural Diş Fırçalamak

Prof. Dr. Mehmet Ali Kılıçarslan, “Ağız ve diş bakımının altın kuralı şüphesiz ki doğru ve etkin bir şekilde diş fırçalamaktır” dedi.

Haberler 26.11.2016 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan GÜNOLU

Az ve di salnda yeme alkanlklarnn etkisine deinen Prof. Dr. Klçarslan, Sert ve ilenmemi gdalarn diler üzerinde plak birikimine yol açmas, rafine gdalar kadar kolay olmayacaktr. Ancak günümüzde brakn fast-food alkanlklarn veya darda tüketilen gdalar, evimizde hazrladmz yiyeceklerde bile rafine malzeme oran son derece fazladr. Az bakmnn etkin bir ekilde uygulanmas üphesiz ki altn kuraldr. Yediklerimiz veya içtiklerimiz ne kadar doal veya salkl olursa olsun, di bakmmz ihmal etme lüksümüz yoktur. Ancak tabii ki tüm salmz için olduu gibi, az salmzn korunmas için de dengeli beslenmenin rolü çok büyüktür. Özellikle süt, yourt veya peynir gibi azn asidik ortamn nötrleyecek, elma gibi sert, srlarak tüketilen ve mekanik temizlie katkda bulunacak gdalar tüketmek önem tamaktadr dedi.

YILDA EN AZ BR KEZ RUTN MUAYENE OLMALI

Az ve di salnda, bakm ve hijyenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Mehmet Ali Klçarslan, Frçalama ilemini desteklemek ya da protez veya implant kullanm gibi durumlarda frçann yetersiz kald alanlar temizlemek amacyla di ipi, ara yüz frças gibi mekanik temizlik salayan aksesuarlar ve gargaralar kullanmak da yine di hekiminin tavsiyeleri arasnda yer alabilmektedir. Tüm bu özene ramen çürük riskli bireylerin veya implant kullanan hastalarn ylda iki kez, ülkemiz gerçekleri göz önünde bulundurularak dier bireylerin de ylda en az bir kez rutin di muayenesi yaptrmalar, olas bir problemin önüne geçilmesi açsndan son derece önemlidir.

GENETK FAKTÖRLER ÖNEML ROLE SAHP

Az ve di salnda, bakm ve gün içinde tükettiimiz yiyecek ve içeceklerin etkilerine ek olarak genetik faktörlerin de önemine dikkati çeken Prof. Dr. Klçarslan unlar söyledi:

Di ve dieti hastalklar açsndan orantsal olarak doru bakm ve tedavilerle bireysel farkllklar ortadan kaldrlabilir olsa da üphesiz ki bireyin genetik veya kiisel yatknlklar da az ve di sal açsndan önemli bir role sahiptir. Bireyin özellikle baz spesifik durumlarda hastala yatknl, sistemik rahatszlklarnn az içi bulgu ve yansmalar, tükürüünün yaps ve kalitesi, baklk sisteminin direnci gibi pek çok parametre az saln da belirleyici olabilmektedir. Ancak ilk sözde olduu gibi son sözde de az bakmnn doru yaplmasnn altn kural olduunu belirtmekte yarar vardr.

Ana Sayfaya Git