Lenf bezi büyümesi, Lenfomanın habercisi olabilir

Tıpkı gribal bir enfeksiyonmuş gibi yorgunluk, halsizlik ve ateşle kendini gösterebilen lenfoma, çocukluk çağında en sık karşılaşılan kanser türleri arasında yer alıyor.

Haberler 15.02.2020 - 12:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAAR

DYARBAKIR-çocuk Onkoloji Uzman Prof. Dr. Funda çorapcolu, çocuklarda her lenf bezi büyümesinde kayglanmann gereksiz olduunu ancak lenf bezi büyümesinin lenfomann (lenf kanseri) habercisi de olabildii için çok dikkatli olunmas gerektiini belirterek, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

çocukluk çanda en sk karlalan kanser türleri arasnda yer alan lenfoma (lenf kanseri), yorgunluk, halsizlik, ate ve itahszlk gibi belirtiler nedeniyle grip bata olmak üzere birçok hastal taklit edebildiinden sinsice ilerleyerek zaman kaybedilmesine neden olabiliyor. çocuklarda özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlar srasnda ve sonrasnda en sk boyunda, kaskta, koltuk alt ve köprücük kemiinde görülen lenf bezi büyümelerinin çounlukla gribal enfeksiyonlardan kaynaklanmakla birlikte, lenfomann da önemli bir bulgusu olduunu belirten çocuk Onkoloji Uzman Prof. Dr. Funda çorapcolu, bu nedenle anne-babalarn çok dikkatli olmalar gerektii uyarsnda bulunuyor. Hastaln tedavisinde erken tannn hayat kurtarc olduunu belirten Prof. Dr. Funda çorapcolu Lenf nodlar her salkl insanda bulunan, özellikle küçük çocuklarda fark edilir hale gelebilen normal yaplardr. çocuklarda her lenf bezi büyümesinde kayglanmanz gereksiz. Ancak büyümü bir lenf nodu, lenfomann da habercisi olabildiinden; çocuun tansal yaklamnda gereksiz tetkik isteyerek zaman kaybna yol açmamak için ayrntl öykü ve fizik muayene eliinde her vaka ayr deerlendirilmeli ve buna göre testlerin istenilmesi gerekmektedir. Kan testlerinin yan sra hastaln tans için iki yönlü akcier grafisi, ultrasonografi, bilgisayarl tomografi gibi görüntüleme tetkikleri ve biyopsi balca yararlanlan yöntemlerdir diyor.

Bu belirtiler kritik önem tayor!

çocuklarda enfeksiyon, ate, kilo kayb, gece terlemesi, kanszlk ve döküntü gibi belirtilerin dikkate alnmas gerektii, lenf bezlerinin 1 cmden büyük olmas durumunda da hastalk göstergesi olup olmadnn aratrlmasnn kritik önem tadn vurgulayan Prof. Dr. Funda çorapçolu öyle konuuyor: Yumuak, rahatça bastrlabilen, hareket ettirilebilen lenf düümleri iyi huylu yani kanser olmayan karakterlidir. Lenfoma ile ilikili lenf düümleri sert veya lastik kvamndadr. Sabit veya birbiriyle küme yapm lenf düümleri ise metastatik kanserler veya lenfomalarn bir bulgusu olabilir. Bu nedenle süre ayrntl sorgulanmal, bu süreçte lenf nodlarnn boyutlar ve saysnda art olup olmad irdelenmelidir. 4-6 hafta içinde boyutlar gerilemeyen ya da 8-12 hafta içinde tamamen normal boyutlara dönmeyen lenf nodlar biyopsi ile incelenmelidir. Boyunda 2 cmnin üzerinde gösteren lenf nodlarnda lenfomadan üphelenilmelidir. Köprücük kemii üzerinde yer alan lenf nodlarnda ise boyuta baklmakszn kanser riski yüksektir.

Erken tan ile tam iyileme mümkün!

En sk görülen çocukluk ça kanserlerinde lösemi ve santral sinir sisteminin ardndan üçüncü srada olan lenfomalar ülkemizde yüzde 15-18 arasnda görülüyor. Dikkatli öykü, muayene ve tetkikler sayesinde tan kesinletirildikten sonra nedene yönelik tedavi uygulandn belirten çocuk Onkoloji Uzman Prof. Dr. Funda çorapcolu, Erken tan lenfomada da hayat kurtaryor ve tedavide tam baary mümkün klyor. Bu nedenle lenfoma/lösemi ve dier çocukluk ça kanserlerinin atlanmamas ve erken tan konulmas için çocuklarn özenle ve büyük bir dikkatle deerlendirilmesi gerekiyor diyor. Prof. Dr. Funda çorapcolu, çocuklarn salkl ve dengeli beslenmesi, düzenli spor yapmaya tevik edilmeleri, sigaral ortamlardan uzak tutulmalar ve ilenmi et ürünleri (salam, sosis, sucuk vb) ile ekerli gdalarn zararlarna kar da bilinçlendirilmelerinin önemli olduunu söylüyor.

Ana Sayfaya Git