Maskeyi çıkardıktan sonra yüzünüzü nemlendirin

Koronavirüsten korunmak adına maskenin düzenli olarak kullanılması gerektiğinin altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Alakbarov, ciltte oluşacak egzama ve alerjik bazı rahatsızlıklara karşı uyardı. Alakbarov, "Maskeyi çıkardığınızda yüzünüzü düzenli olarak nemlendirin" dedi

Haberler 06.04.2020 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Pazar yerleri ve marketler gibi insanlarn toplu ekilde bulunduu tüm alanlarda herkesin maske takmas zorunlu olacak açklamasn yapmasnn ardndan maske kullanmyla ilgili yeni bir düzenlemeye gidildi. Uzmanlar tarafndan koronavirüsten korunmak adna tavsiye edilen maskenin cilt rahatszlklarna yol açmamas adna baz önlemler alnmas gerekiyor. Oluacak tahrile ba etmenin cilt saln korumak adna önemli olduuna dikkat çeken Dermatoloji Uzman Dr. Hasan Alakbarov önemli uyarlarda bulundu.

Koronavirüsle birlikte maske kullanmnn arttn ve bunun salk açsndan gerekli bir uygulama olduunu anlatan Uzm. Dr. Hasan Alakbarov, Maskeyi uzun süre yüzümüzde tutuyoruz. Bu belli deri rahatszlklarna yol açabilir. Daha önceden deride herhangi bir rahatszl olmayan kiilerde maskenin uzun süre yüzde kalmasna bal olarak maskede kullanlan malzemeye kar bir reaksiyon ya da tahri geliebilir. Kiiler gün içinde ya da akam maskeyi çkardklarnda bu durumu fark ediyor. Bu durum maskenin kalitesine göre deiiklik gösteriyor. Hastalar bazen ciddi reaksiyonlar ile de gelebiliyor diye konutu.

MASKENZ ARALIKLARLA DETRN

Maskenin muhakkak kullanlmas gerektiini anlatan Uzm. Dr. Hasan Alakbarov, cildi korumak için alnacak önlemleri ise öyle sralad:

O nedenle özellikle eve gittiinizde ciltte oluan tahrie kar cildinizi size uygun bir kremle nemlendirin. ikayetleriniz daha da artarsa hekiminize bavurabilirsiniz. Yüzünüzde oluan egzamaya yönelik bir tedavi uygulayabilirsiniz. Öncesinde atopik dermatit deri hastal olan kiilerde sürekli maske kullanmna bal olarak kuru cilt hastalnn semptonlarnda art görüyoruz. Uygun önlemlerle hekime bavurulabilir. Bu dönemde sklkla kullandnz maskeler egzamanz artrabilir. Hiçbir rahatszl olmayan kiilerde ise maskenin yapmnda kullanlan belli malzemelere kar derinin tepkisi oluabilir. Kontakt dermatit dediimiz hastalk ortaya çkabilir. O nedenle maskeyle darya çkp örnein alveriinizi yapp eve döndükten sonra evde bir hastalk riski yoksa maske takmanz gerekmez. Kalabalk olmayan ortamlarda maske takmanza gerek yok. Sürekli darda olmak zorundaysanz ve maske kullanyorsanz belli aralklarla bunu deitirmeniz gerekiyor.

SU VE SABUN YOKSA DEZENFEKTAN KULLANIN

Dezenfektanlarn su ve sabuna göre daha fazla egzama riski oluturduunu ifade eden Uzm. Dr. Hasan Alakbarov, çeriinde bulunan PH deerleri ciltte kurumalara ve egzamaya yol açyor. Son zamanlarda egzama ikayetiyle gelen hasta saymzda da bir art var. Burada önemli olan ey su ve sabuna ulamnz varsa ellerinizi 20 saniye boyunca bununla ykamanz. Su ve sabuna ulaamazsanz kolonya ya da dezenfektan kullanmalsnz. Evde ise ellerinizi mutlaka düzenli olarak nemlendirin. Darda hijyen açsndan sv sabun kullanmalsnz. Ancak evinizde kalp sabun kullanabilirsiniz uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git