Memedeki her kitle kanser değil

Meme dokusunun iltihabı anlamına gelen “granülomatöz mastit”, sıklıkla meme kanserine benzeyen bulguları olması nedeniyle hastalarda paniğe neden olabiliyor.

Haberler 29.08.2020 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Romatoloji Kliniinden Prof. Dr. Mehmet Sayarlolu, hastaln en yaygn yaknmas tek tarafl memede kitle ve memede ar eklinde olduunu söyledi. Prof. Dr. Mehmet Sayarlolu, ikyetler genellikle tek tarafldr. Meme banda çekinti, koltuk altnda bezeler, deride iltihaba ait düzensiz görüntüler ve memede darya aknt yapan iltihabi bir durum ile de hasta bavurabilir. Tekrarlayc özelliktedir. Görüntü sklkla apse ya da kanser ile karr. Mamografi yapldnda asimetrik görüntüler, iyi huylu kitle ve ya çok sayda küçük kitle eklinde bir görüntü olabilir dedi.

GENELLKLE DOUM YAPMI GENç KADINLARDA GÖRÜLÜR

Hastaln nedeninin tam olarak bilinmediini belirten Prof. Dr. Mehmet Sayarlolu, u bilgileri aktard: Granülomatöz mastitin nedeni belli olan, yani bir etken veya hastalktan sonra gelien formu da vardr. Bunlar arasnda baz enfeksiyon hastalklar, sarkoidoz, granülomatöz polianjiit gibi hastalklar vardr. Bir de bunlar dnda kalan nedeni tam belirlenemeyen idiyopatik granülomatöz mastit (GM) grubu vardr. Genellikle doum yapm genç kadnlarda görülür. Ortalama ortaya çkma ya 30lu yalardr. Gebelik sonrasnda ilk birkaç ylda ortaya çkar. Daha az olarak hiç doum yapmam kadnlarda da geliebilir. Sklkla meme kanserine benzer bir klinik görüntüsü var. GM hastalarnda kanser geliimi açsndan artm bir risk gösterilmemitir.

TIBB GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERYLE KOLAYCA SAPTANABLR

Ultrasonografi, mamografi gibi yöntemler ile memede var olan kitlenin kolayca saptanabileceinin altn çizen Prof. Dr. Mehmet Sayarlolu, Sklkla saptanan kitleden ine ile biyopsi alnr. Biyopsi bu konuda tecrübeli bir patolog tarafndan deerlendirilmelidir. Granülomatöz mastite yol açabilen tüberküloz, sarkoidoz, mantar hastalklar gibi hastalklar inceleme srasnda ayrc tanda deerlendirilmelidir. Hastalk bazen bir yl içinde kendini snrlayabilir. Enfeksiyonun elik ettii durumlarda enfeksiyon hastalklar ve cerrahinin kontrolünde uygun antibiyotik ve drenaj ilemleri yaplabilir. GM hastalarnn nedeninin daha çok savunma sisteminden kaynaklanan anormallikler olduu düünülerek daha çok kortizon, metotreksat gibi savunma sistemini basklayc ilaçlar kullanlmaktadr. Bu ilaçlar mutlaka uzman kontrolünde kullanlmaldr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git