Menopoz döneminde beslenme

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Veysel Ciğerli, menopoz sonrası sağlığın korunmasında ve kaliteli bir hayat sürdürülmesinde beslenmenin önemli bir rol oynadığını söyledi.

Haberler 10.01.2022 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Menepoz, kadnlarda dourganlk yeteneinin kaybolduu 48 ile 55 ya arasn kapsayan dönem olduunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Veysel Cierli Menopoz bir hastalk deildir ve yaamn doal bir dönemidir. Fakat menopozda organizmada yaanan deiiklikler salk sorunlarn tetikleyebilmektedir. Özellikle östrojen hormonunun azalmasna bal oluabilecek imanlk, kemik dokusunda zayflama, kalp ve damar hastalklar gibi salk sorunlarna dikkat edilmelidir. Menopoz sonras saln korunmasnda ve kaliteli bir hayat sürdürülmesinde beslenme önemli bir rol oynamaktadr. Bu dönemde kadnlarda oluma riski yüksek olan imanlk, kalp damar hastalklar ve osteoporoz gibi hastalklarn geliimini önleyici, koruyucu ve tedavi edici diyetlerin uygulanmas gerekmektedir dedi.

MENEPOZ DÖNEMNDE BESLENME

Her öünde et, yumurta ve kurubaklagil grubu, süt grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahl grubu bireyin gereksinimine uygun tüketilmesi gerektiini belirten Cierli, Menopoz sonras kadnlarda besin çeitliinin salanmas ar ya ve tuz tüketimini azaltmaktadr. Basit eker tüketimi azaltlmaldr. Basit ekerlerin yerine, kompleks karbonhidratlardan zengin besinler tercih edilmelidir. deal vücut arl korunmaldr. Posa tüketimi arttrlmaldr. Posa içerii en yüksek besinler srasyla kuru baklagiller, tahllar, sebze ve meyvelerdir.

GÜNLÜK POSA TÜKETM ÖNEMLDR

Diyet posasnn kan kolesterolünü ve kan ekerini düürücü, kabzl önleyici kolon kanserine kar koruyucu yönde olumlu etkileri vardr. Günlük posa tüketimi 25-30 gram olmaldr. Menopoz sonras kadnlarda günde toplam 400 gramn üzerinde sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir. Her öünde ve öün aralarnda farkl bir sebze ve meyve tüketilerek çeitlilik salanmaldr. Kalsiyum içerii yüksek besinler tüketilmelidir. Kalsiyumun en iyi kaynaklar süt ve süt türevleridir. Tuz tüketimi azaltlmaldr. Sv tüketimi arttrlmaldr. Alkol ve sigara tüketilmemelidir. Fiziksel aktivite arttrlmaldr eklinde uyard.

Ana Sayfaya Git