Menopozda sofranızda bu besinlere yer verin

Kadınların yaşamında duygusal ve fiziksel açıdan yeni bir dönemin başlangıcı olan menopozu kabusa çevirmek yerine ikinci bahara dönüştürmek mümkün. Bunun için beslenmeden düzenli egzersize, uykudan stresi kontrol etmeye dek bazı etkili kurallara dikkat etmek yeterli.

Haberler 22.10.2021 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz BEKLEYEN/sa PEK

DYARBAKIR-Beslenme ve Diyet Uzman engül Sangu Talak Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasyla birlikte kemik erimesi ve kardiyovasküler hastalk riski artmaktadr. Ayn zamanda bu dönem; scak basmas, ar terleme, hafza sorunlar ve hormonal deiimler nedeniyle kilo artn beraberinde getirmektedir. Bu nedenle özellikle baz besinlerin içeriinden vitamin ve minerallerin gücünden yararlanmak hem uzun vadeli salk sorunlarna kar korunmada katk salayacak hem de semptomlarn iddetini azaltmakta etkili olacaktr. diyor.

Beslenme ve Diyet Uzman engül Sangu Talak, menopoz döneminde sofranzda yer vermeniz gereken yiyecek ve içecekleri sralad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Kefir

Kefir; kalsiyum içerii ile kemik saln korumaya yardmcdr. 1 su barda kefir; 240 mg kalsiyum içermekte ve günlük ihtiyacn dörtte birini karlamaktadr. Ayrca probiyotik içerii ile barsak salna destek olarak salkl bir sindirim sistemi geliimine yardmc olur. Kemik erimesinden korunmak için her gün 1 su barda kefir tüketilmeli, dier süt ürünleri ile de desteklemeliyiz.

Somon

Somon; içerdii omega-3 sayesinde menopoz döneminin beraberinde getirebilecei kardiyovasküler hastalklara kar korunma salamaktadr. Ayrca yaplan baz çalmalarda omega-3 almnn scak basmasn azaltt gösterilmektedir. Bu etkilerinden faydalanabilmek için haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

Yulaf

Yulaf, salkl karbonhidrat kaynaklarndandr. çerdii posa sayesinde menopoz döneminde oluabilecek kardiyovasküler hastalklara kar koruyucudur. Ayrca triptofan içerii sayesinde menopoz semptomlarndan biri olan depresyon ve sinirlilik halini azaltabilmektedir. Bu nedenle haftada 2-3 kez 3-4 yemek ka yulaf ezmesi ile hazrlanm müsli veya omlet veya yulafl kurabiye veya poaça kahvaltda ya da ara öünde tercih edilebilir.

Avokado

çerdii zengin E vitamini sayesinde bu dönemde görülebilecek cilt kuruluuna fayda salayabilmektedir. Yarm avokado günlük E vitamini ihtiyacnzn yarsn karlar. Tüketirken porsiyon kontrolü salanmaldr.

Soya fasulyesi

Beslenme ve Diyet Uzman engül Sangu Talak Soya fasulyesi, fitoöstrojen yani bitkisel kaynakl östrojen içerii ile östrojene benzer etki gösterir. Bu özellii sayesinde düük östrojen hormonunun yaratt skntlarn iddetini hafifletebilmektedir. Salatalara soya filizi veya tofu (soya fasulyesinden yaplan bir çeit peynir) ekleyebilir, soya sütü tüketebilirsiniz. Ancak meme kanseri geçmiiniz var ise soya fasulyesi tüketimi için mutlaka diyetisyene danmak gerekir diyor.

Krmz meyveler

Ahududu, çilek, böürtlen meyvelerin antioksidan içerikleri yüksektir. Antioksidandan zengin gdalar, kalp sal için faydal olmakla birlikte yaplan baz çalmalar bu gdalarn menopoz semptomlarnn iddetini azalttn göstermitir. Her gün meyve tüketiminin en az 1 porsiyonunun krmz meyvelerden seçilmesi menopoz sonras dönem için önemlidir.

Keten tohumu

Beslenme ve Diyet Uzman engül Sangu Talak Keten tohumu da soya fasulyesi gibi fitoöstrojenden zengindir. Bu nedenle menopozun yol açt ikayetleri azaltabilmektedir. Ek olarak içerdii salkl yalar kolesterol düürmeye yardmc olabilmektedir. Her gün 1 yemek ka keten tohumunu salatalarnza ekleyebilirsiniz. Ancak meme kanseri geçmiiniz var ise keten tohumu tüketimi için mutlaka diyetisyeninize danmanz gerekir diyor.

Kaju

Magnezyum, kan basncnn düzenlenmesi ve kemik erimesinden korunmak için önemli bir mineraldir. Kaju, iyi bir magnezyum kaynadr. 1 porsiyon kaju (10 adet) günlük magnezyum ihtiyacnn bete birini karlar. Ancak kavrulmam ve tuzsuz halinin tüketimi gerekmektedir. çünkü yüksek tuz tüketimi, kemirlerden kalsiyum çekilimine neden olarak kemik erimesi riskini arttrmaktadr.

Ana Sayfaya Git