Mesane kanserinde en büyük risk sigara içmek

Üroloji uzmanı Dr. İlker Akarken, mesane kanserinde en büyük risk faktörünün sigara içmek olduğunu, sigara içenlerin içmeyenlere oranla mesane kanserine yakalanma riskinin üç kat fazla olduğunu söyledi. Dr. Akarken, mesane kanserine yakalanan 10 kişiden 9'unun 55 yaşın üstünde olduğunu belirtti.

Haberler 11.07.2017 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji uzman Dr. lker Akarken, mesane kanserinde en büyük risk faktörünün sigara içmek olduunu, sigara içenlerin içmeyenlere oranla mesane kanserine yakalanma riskinin üç kat fazla olduunu söyledi. Dr. Akarken, mesane kanserine yakalanan 10 kiiden 9unun 55 yan üstünde olduunu belirtti.

Mesane kanserinin idrar kesesindeki hücrelerin kontrolsüz ekilde büyümesi ile baladn, dier kanserler gibi bir tümör oluturabildiini ve vücudun dier bölgelerine yaylabildiini söyleyen Üroloji Uzman Dr. lker Akarken, Mesane karnn alt bölgesinde yer alan içi bo bir organdr, ana fonksiyonu vücuttan atlmadan önce idrar toplamaktr. drar böbreklerden yaplr ardndan üreter olarak adlandrlan idrar kanallar vastas ile mesaneye tanr. drar yapldnda, idrar kesesindeki kaslar kaslr ve idrar üretra denilen tüpe benzer alt idrar yolu vastas ile dar atlr. Mesanenin birden fazla katman vardr ve mesane kanserlerinin çou en içteki katmandan balar. Kanser mesanenin dier katlarna doru ilerledikçe seviyesi de ilerler ve tedavisi zorlar. Zaman içinde kanser mesanenin dna çkp yakndaki dier organlara ve hatta vücudun uzak kesimlerine yaylabilir dedi.

KANSERE YAKALANAN 10 KDEN 9U 55 YAININ ÜZERNDE

Mesane kanseri için bilinen en önemli risk faktörünün sigara olduunu, sigara içenlerin mesane kanserine yakalanma olaslnn içmeyenlere göre en az 3 kat daha fazla arttn söyleyen Akarken, sigarayla birlikte boya, kauçuk, deri, matbaa endüstrisinde çalanlarda da mesane kanserine yakalanma riskinin daha fazla olabileceini belirtti. Akarken, mesane kanserine yakalanan 10 kiiden 9unun 55 ya üzerinde olduunu belirterek, Vakalarn çounda idrarda kanama mesane kanserinin ilk belirtisidir. drarda kan bir gün var olup ertesinde görülmeyebilir ama eer mesane kanseri var ise sonunda tekrar görülecektir. Genellikle erken evre mesane kanserinde kanama haricinde ar benzeri baka belirti olmaz. Ancak idrarda kanama her zaman mesane kanseri anlamna gelmez, daha çok enfeksiyon, böbrek, üreter ya da mesane ta gibi iyi huylu hastalklarn sonucundadr. Yine de idrarda kanama durumu mutlaka olas mesane kanseri riski açsndan kontrol edilmelidir diye konutu.

MESANE KANSER TEKRAR ETME ELMNDE OLAN BR HASTALIKTIR

Mesane kanserinin ömür boyu takip edilmesi gereken bir hastalk olduunu vurgulayan Dr. Akarken, tedavinin ilk basamann idrar kesesindeki tümörün kapal ameliyat ile kaznmas olduunu belirterek, Bu ilem ayn zamanda tany kesinletirmektedir. Alnan doku parçalar patolojiye gönderilir ve tan kesinletirilir. Sonrasnda hastaln evresine göre yaylmasn deerlendirme amacyla görüntüleme yöntemleri kullanlr. Erken evrede yakalandnda sadece bu operasyon tedavi edici olabilmekte iken mesane kanseri tekrar etme eiliminde bir hastalktr. Eer ileri evre hastalk saptanrsa idrar kesesinin açk cerrahi ile çkartlmas ve barsaktan yeni bir mesane yaplmas, idrar yollarna ya da karndaki baka bir bölgeye azlatrlmas gerekebilmektedir. Hatta mesane dnda yaylm olduysa tedavide kemoterapi ve radyoterapi de kullanlabilir dedi.

Ana Sayfaya Git