Metabolizmaya 6 altın öneri

Kış aylarında soğuyan havalarla birlikte fiziksel aktivite azaldığından metabolizma yavaşlıyor. Üstüne bir de uzun kış gecelerinde tatlı ve hamur işi gibi yüksek enerjili gıda tüketiminde artış eklendiğinde kilo alımı kaçınılmaz oluyor.

Haberler 16.12.2021 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)- Beslenme ve Diyet Uzman Evrim Demirel, Özellikle 35 yandan sonra kadnlarda 10 ylda bir ortalama kas kütlesinde yüzde 10a varan kayplar olur. 45 yandaki bir kii aslnda 35 yandaki kilosu ile ayn olsa bile yaklak 8 kg kas kaybeder ve onun yerine ya koyar. Bu deiim metabolizma hznda 50 kalorilik bir azalmaya neden olur. Bu da ne yazk ki ylda 5 kg art demektir. Ayn durum erkekler için de geçerlidir. Fakat erkeklerde süreç daha yava ilerler. O nedenle özellikle k mevsiminde metabolizmay hzlandrmak çok önemlidir diyor. Günlük yaantda yaplacak baz deiikliklerle metabolizmay hzlandrarak, k aylarnda kilo almnn önüne geçilebileceini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Evrim Demirel, k zayf ve fit geçirmek için metabolizmay hzlandrmann 6 püf noktasn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Fiziksel aktivitenizi artrn

Metabolizmamz hzlandrmann ilk yolu fiziksel hareketleri artrmak. K mevsiminde d ortamda yaplan spor aktivitelerinin azalmas ve evde daha çok zaman geçirme isteiyle hareketsizlik artyor. Ancak metabolizmay hzlandrmak için vücutta kas kütlesinin artmas çok önemli. Yasz vücut kütlesini artrmak için ille de kapal bir salon art deil. Ev koullarnda da size uygun egzersizler yaparak metabolizmanz hzlandrabilirsiniz.

Kahvalty ihmal etmeyin

Güne salkl bir kahvalt ile balamay ihmal etmeyin. Düzenli beslenme salkl çalan bir metabolizma için çok önemli etkendir ve bunun en iyi yolu güne iyi bir kahvalt ile balamaktr. Bu kahvaltnn içerii yal ve basit ekerlerden olumayan, tam tersi protein içerii yüksek (yumurta, peynir) kaliteli karbonhidratlardan (tam tahll ürünler, yulaf) oluan bir kahvalt olmaldr.

Yüksek kalorili beslenmeyin

Beslenme ve Diyet Uzman Evrim Demirel Hareketsizlikle birlikte gün içerisinde yüksek karbonhidratl ve yal gda alm kilo artn hzlandrr. Metabolizmay bozan basit ekerler, cips ve yal, hamurlu gdalar basit karbonhidratlardr. Bu tarz fazla alnan karbonhidratlar vücutta ya olarak depolanrlar. Yemek seçimlerimiz bu dönemde; enerji içerii düük, daha doyurucu, sebze ve meyve gibi lif oran yüksek, dengeli protein ve düük karbonhidratl gdalardan olumaldr diyor.

Geceleri geç yatmayn

Uyku düzensizlii ve azl kilo vermeye veya mevcut kiloyu korumaya çalrken sknt yaratabilir. Uykusuzluk, vücudumuzun yiyecekleri metabolize etme yeteneine müdahale eder ve daha da çok aç kalmamza neden olur. Yaam döngüsü içerisinde sirkadiyen ritim (vücudun biyolojik saati) önemlidir. Ortalama 7-8 saat civarlarnda uyku tercih edilmeli. Düzenli uyku ritmini güçlendirmek ve beyne ne zaman uyku ve uyanma hormonlarn serbest brakmas gerektiini hatrlatmak için her gün ayn saatte uyuyup uyanmak gerekir. O nedenli uykumuzun yeterli ve düzenli olmas metabolizmamzn da salkl çalmasna yardmc olur; ayn zamanda geceleri bir eyler attrarak gereksiz kalori almn engeller.

Her gün yeterli su içmeyi ihmal etmeyin

Su, insan vucudunun en büyük bileenidir ve bir çok metabolik ilevde görevi vardr. Gün içersinde düzenli tüketilen su vücutta s dengesini salayarak metabolizmay hzlandrr. Aratrmalar yarm litre su içmenin dinlenme metabolizmasn yaklak bir saat boyunca yüzde 10-30 orannda artrdn göstermitir. Günlük su tüketimi ortalama kilo bana 20-30 ml kadar olmaldr. Yaz aylarnda artan su tüketimi k aylarnda biraz düebilir ama metabolizmay hzl, zinde tutabilmek için hangi mevsimde olursa olsun düzenli su tüketmeliyiz.

Kahve ve yeil çay tüketin

Beslenme ve Diyet Uzman Evrim Demirel Kahvenin içerisindeki kafein metabolizmamz hzlandrmaya yardmc olur. Ayn ekilde yeil çay da vücudumuzdaki zararl maddelerin atmn ve metabolizmamz hzlandrmay salar. Yaplan aratrmalara göre; yeil çay vücutta depolanan yalarn serbest ya asitlerine dönüümüne yardmc olarak kilo vermemizi kolaylatrr. Ancak kilo vermeye ve metabolizmay hzlandrmaya yardmc olsalar da bu iki içecei kontrolsüz tüketmemek gerekir. Salkl tüketim için, gün içinde 2-3 bardak kahve veya yeil çay tüketilmesi yeterlidir diyor.

Ana Sayfaya Git