Migren tedavisinde "sinir blokajı" yöntemi

İlaç kullanımına rağmen geçmeyen migren ağrılarında baş ve boyun bölgelerine uygulanan "sinir blokajı" yönteminde olumlu sonuçlar alınıyor.

Haberler 10.01.2018 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Doç. Dr. Ömer Karada, kadnlarda erkeklere göre üç kat daha fazla olmakla birlikte her 6 kiiden birinin migren ba ars çektiini söyledi.

Migrenin, bireylerin günlük yaam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen ve toplumsal yükü yüksek olan, sk görülen bir ar türü olduunu belirten Karada, tedavide kullanlan ilaçlarn yan etki profilinin de çok geni olduunu ifade etti.

Doç. Dr. Karada, bu etkiler arasnda kiilerde tansiyon deiiklikleri, kilo alm, kilo kayb, sersemlik ve uyuukluk hissi, kalp ilikili sorunlar, konsantrasyon bozukluu, gün içi uykululuk hali gibi etkilerin görüldüünü aktard.

Ba arlarnn 4 ila 72 saat arasnda sürmesi, tek tarafl, zonklayc, iddetli olmas, fiziksel aktivite srasnda art göstermesi, bulant veya kusma, k ve ses hassasiyetlerinin migrenin öncelikli belirtileri arasnda yer aldna iaret eden Karada, bunlarn görüldüü kiilerin hemen tedaviye balamalar gerektiini söyledi.

Migren ve gerilim tipi olan birincil ba arlarnn tedavisinde ilaç olmayan tedavi yöntemlerinin de kullanlmaya baladn ifade eden Karada, bununla birlikte son zamanlarda lokal anestezi uygulamalarnn da yapldn kaydetti.

Ba ve boyun bölgesinde ar tayan sinir liflerini tespit ettiklerini ve bu noktalara lokal anestezi uyguladklarn aktaran Karada, Türkiyenin her köesinden hastamz var. Yan etkisi olmayan bu uygulama en çok ilaç kullanmamas gereken hamileler tarafndan tercih ediliyor. Hasta gün içerisinde tekrar iine geri dönebiliyor. En büyük etkilerinden birisi de bu. Uygulama, ary annda kesiyor. Hastalarmzn aylarca atak geçirmediini, ataklar arasndaki sürenin uzadn ve ar iddetinin azaldn tespit ettik. Bunu birçok bilimsel dergide de yaymladk. diye konutu.

- 10 dakikada ar sona eriyor

Doç. Dr. Karada, migren hastalar için uygulanan ve baarl sonuçlar veren sinir blokaj yöntemininin sadece 10 dakika sürdüünü vurgulayarak, hastann bu ilem srasnda herhangi bir ac hissetmediini vurgulad.

Yatar durumundaki hastaya, ince bir ineyle çok düük doz lokal anestezik maddenin sinir alanna uygulandn aktaran Karada, ilem sonras hastann ksa süreli gözlem altnda tutulduunu söyledi.

Sinir blokajlarnn migren bata olmak üzere, servikojenik ba ars ve küme ba ars gibi birçok ar tipinde kullanldn belirten Karada, Özellikle ilaç kullanamayan veya ilaçlarn yan etkilerinin fazlaca görüldüü hastalarda, ar ilaç kullanm olanlarda, karacier ve böbrek yetmezlii olanlarda, hamilelerde ve emziren annelerde, dier ilaçlarn etkisiz olduu hastalarda uygulanabilmektedir. dedi.

Doç. Dr. Karada, sinir alanlarna uygulanan anestezik maddenin, ar yollarndaki fonksiyon bozukluu üzerine düzenleme yaptna dikkati çekerek, Bu düzenleme ile sinir uyarlabilirlii azaltlarak, arlar çok büyük ölçüde ve uzun süreli önlenmektedir. Birkaç seans yapldnda etki daha da artmaktadr. Yaplan çalmalarda güvenilirlii ve etkinlii gösterilmitir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git