Migreni aşı ile tedavi etmek mümkün mü?

Migren, yüz ve baş bölgesinin duyusunu alan (trigeminal) sinirin beyin sapındaki çekirdeğinin aşırı hassasiyeti nedeni ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Migren, soğuk, ışık, koku gibi dış uyaranlarla tetiklenebildiği gibi, bu sinirin beyinde birçok sistemle bağlantıları nedeni ile uyku, açlık, depresyon anksiyete gibi duygudurum bozuklukları da migren ataklarını başlatabilir.

Haberler 01.07.2018 - 11:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Dr. Asl entürk, migren hastalndan kullanlan son tedavi yöntemlerini sizler için anlatt.

Migrende ary esas iddetlendiren trigeminovasküler sistemin damarlar üzerindeki etkisi ile ba ve beyin damarlarnda genilemedir. çocukluk hatta bebeklik döneminde migren ba ars görülebilir. Ancak ergenlikte hormonlarn etkisi ilerleyen ya ile stres faktörlerinin de devreye girmesi sonrasnda 35-45 ya arasnda ar sklk ve iddeti günlük yaam etkiler hale gelmektedir. Hastalar sinirin ar duyarllna yatkn doarlar.

10 yl öncesine kadar migren tedavisi sadece ary gidermeye yönelik ar kesicilerden ve farkl hastalklarda kullanlan ilaçlardan olumaktayd. Botulinum toksin 1989dan beri farkl birçok alanda altn standart tedavi olarak yerini bulmu bir ilaçtr, kronik migrenin oluum mekanizmasna spesifik olarak da FDA tarafndan 2009 ylnda onaylanmtr. lacn etkinlii ve güvenlii binlerce çalma ve hasta ile kayt altna alnmtr. Migrende kullanmna ilikin çok net bilimsel kantlar bulunmaktadr. Botulinum toksin kronik migren hastalarnda arsz gün saysn anlaml olarak artrmakta ve hastalarn yaam kalitesi art ile günlük yaama geri dönmelerini salamaktadr.

MGREN TEDAVSNDE AI YÖNTEM

Atak tedavileri yani migren ata srasnda kullanlan ilaçlar uzun süreli kullanma uygun deildir. Bunlarn banda etkin olduunu bildiimiz triptan grubu ilaçlar gelir. Bu ilaçlarn ayda 6-8 tabletten fazla kullanlamamas sebebiyle sk atak geçiren arl gün says 15 gün ve üzeri olan hastalarda botulinum toksin etkili ve güvenli bir tedavi olarak kronik migrende tek onayl tedavi seçeneidir.

laç teknolojisinin ilerlemesi ile migren tedavisine yönelik ilgi artmaktadr. Geçmite tedavi edilemeyen birçok hastaln biyolojik ilaç devrimi ile artk tedavi edilebildiini biliyoruz. Ancak bu ilaçlar aratrma gelitirme süreçleri ve üretim maliyetleri dolays ile hayat tehdit eden hastalklarn kullanmna önceliklidir. Migren as (erenumab) olarak tanmlanan ilaçta biyolojik ilaç grubundadr ve temel olarak -a- deildir. Migreni tamamen tedavi etmesi ve sonlandrmas gibi bir durum yoktur. Enjekte edilen bir ürün olmas sebebiyle halk arasnda bu ad almtr. Bu ilaç trigeminal sinir uçlarndan salnan ve damarlarn genilemesine neden olan cgrp maddesinin baland damar üzerindeki alclar bloke etmektedir.

MGREN AISI NASIL UYGULANIYOR?

Erenumab FDA tarafndan migren önleyici (profilaksi) kullanm için onaylanmtr. Aylk ba arl gün saysnn 4-15 arasnda olduu hastalarda ayda bir enjeksiyon uygulamas ile 3. Ayda hastalarn yaklak %40nda %50 orannda migren ba arl gün saysn azaltmtr. Yaam tarz deiiklii, akut tedavilerin yetersizlii gibi durumlarda migrene özel gelitirilmi bir tedavi seçeneidir. Bununla beraber aylk tedavi maliyetleri ve gerçek yaamda hastalarn ba arl gün says üzerine etkinlii dengesi uzman nörolog tarafndan deerlendirilmelidir. Ülkemizde bu tedavi henüz bulunmamaktadr ve salk bakanl tarafndan onay almas bir süre alacaktr.

Migren tedavisinde klasik ilaçlardan yeteri kadar yararlanamayan hastalar için sinir blokajlar da ekonomik seçenekler arasndadr. Aylk migren ata says 3ün üzerinde olan, migren ars gün says 8, ba arl gün says 15 ve üzeri olan hastalarda ise günümüzdeki en etkin ve güvenli ilaç botulinum toksindir.

Ana Sayfaya Git