Modern çağın hastalığı: Varis!

Toplardamarların genişlemesi olarak tarif edilebilen varis, günümüzde yaygın görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Yaş gruplarına göre Türkiye’de varisin etkilediği kişi sayısı yaklaşık 10 milyon; bu da her 8 kişiden birinde varis problemi görüldüğüne işaret ediyor.

Haberler 29.10.2019 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Kadnlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görülen varis 20-70 ya aras kadnlarn yüzde 55inin ikyeti diyen Kalp Damar Cerrahisi Uzman Dr. Ayça Özgen, varis oluumundaki risk faktörleri ve tedavi yöntemleri hakknda bilgiler verdi.

Risk faktörleri çeitleniyor

Deien yaam biçimleri nedeniyle varis sorunun ortaya çkmasna neden olan risk faktörleri de artyor. Genetik yatknlk, ya, cinsiyet, obezite gibi deitirilemeyen risk faktörlerinin yan sra uzun süre ayakta kalmaya neden olan meslekler, sürekli sk kyafetler giymek ya da yüksek topuklu ayakkab kullanmak, hamilelik ve doum kontrol hap kullanm gibi etkenler de varis oluumuna neden oluyor.

Yalnz kozmetik bir sorun deil

Varis halk arasnda genellikle görsel rahatszlk yaratan kozmetik bir sorun gibi alglansa da aslnda bacaklarda ar, kramp, yorgunluk ve arlk hissi, yanma, ayak bileklerinde ilik, parmaklarda uyuma ya da görüldüü bölgelerde kant gibi yaknmalara yol açabiliyor. çou insan görsel olarak kendisini fazla rahatsz etmedii müddetçe varisleriyle yaamay tercih ediyor uyars yapan Kalp Damar Cerrahisi Uzman Dr. Ayça Özgen, derecesine göre varis tipleri hakknda u bilgileri paylayor:

Birinci derece varisler: Damar çapnn 1 ila 3 mm olduu bu tip varislere genellikle klcal damarlarda rastlanyor ve cilt dnda fazla belli olmuyor. Ana ikayet genellikle görüntü problemi.

kinci derece varisler: Damar çap 4-5 mmye çkyor. Cilt üzerinden kolaylkla fark edilebilen bu varisler iddetli arya neden olabiliyor.

Üçüncü derece varisler: Damar çap 5 mmnin üzerinde olan bu tip varislerin ana ikayet nedeni bacakta ime ve ar.

Dördüncü derece varisler: Artk iyice ilerlemi bu tür varis vakalarnda bacakta ime ve ar ikayetine ek olarak ayak bilei çevresinde ciltte renk deiiklikleri görülüyor. Cilt lezyonlarnn ilerlemesi durumunda ayak bilei çevresinde yaralar açlabiliyor.

Tedavi yöntemi varisin derecesine göre deiiyor

Varis tehisi için günümüzde en sk kullanlan yöntem ultrason. Bu yöntem ile gözle görülemeyen derin toplardamarlar incelenebiliyor, ayrca varsa kapak yetersizlii deerlendirilebiliyor. Tedavide ise varisin bulunduu evreye göre farkl yöntemler tercih edilebiliyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzman Dr. Ayça Özgen, tedavi yöntemlerini öyle sralyor:

Açk cerrahi giriim: Genel anestezi altnda ufak kesilerle yetmezlie neden olan damarn çkarlmas ilemi

Radyofrekans tedavisi: Radyofrekans ablasyon katateri ile yetmezlie neden olan damarn kapatlmas

Skleroterapi: Klcal damarlarn içine ince bir ine ile girilip bir ilaç verilerek damarn kapatlmas ilemi olan skleroterapi köpük tedavisi olarak da biliniyor

Varis çorab ve varis ilaçlar: Her iki yöntem de varisi deil varise bal gelien bacak ars, bacakta yorgunluk hissi, gece kramplar ya da ime ikayetlerini azaltyor.

Varisi olanlar nelere dikkat etmeli?

Varis sorunu yaayan hastalarn deitirilebilir risk faktörlerini dikkatlice kontrol etmeleri gerekiyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzman Dr. Ayça Özgen, varisten muzdarip hastalara u tavsiyelerde bulunuyor:

Hamam, sauna gibi ar scak ortamlarda bulunmayn, fazla günee maruz kalmayn.

çok yüksek topuklu ayakkab giymeyin.

Ayakta ya da oturarak uzun süre ayn pozisyonda kalmayn, pozisyonunuzu deitirmek damarlarda kan aknz düzenler.

Dolam bozukluuna neden olacak derecede dar kyafetler giymeyin.

Kilo almamaya dikkat edin.

Her 8 kiiden biri bu hastalkla yayor

Ana Sayfaya Git