Mutfağa giriş çok ama hareket yok!

Sağlıklı bir yaşam için doğru beslenme kuralı, karantina günlerinde daha çok önem kazanıyor. Herkesin evde olduğu bu süreçte mutfakta geçirilen zamanla doğru orantılı olarak kilo değişiklikleri de yaşanıyor. Uzmanlar, karantina günlerinde tüketilen yiyeceklerin sağlıklı veya sağlıksız olmasının tamamen bireylerin tercihine bağlı olduğunu ve bağışıklık sisteminin de besin seçimleri doğrultusunda etkilendiğini söylüyor.

Haberler 08.04.2020 - 11:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Özden Örkçü, Koronavirüs nedeniyle içerisinde bulunduumuz karantina günlerinde hem kilo kontrolünün salanmas hem de baklk sisteminin güçlü tutulabilmesi için evde tüketilen besinlere dikkat etmenin önemine dikkat çekti.

MUTFAA GR çOK AMA HAREKET YETERSZ!

Örkçü, herkesin evde olduu dönemde mutfakta geçirilen zamann arttn ancak buna karn yeterli hareket edilmediine vurgu yaparak unlar söyledi: Yaplan hatalardan birisi alnacak kalorinin salkl olup olmad konusu. Örnein gün içinde mutfaa girildiinde 1 öünde 1000 kalori alnyorsa içeriinde nelerin tercih edildii büyük önem tayor. Mutfaa çok fazla uramak ancak yetersiz hareket etmek kilo almann öne çkan sebeplerinden biri.

BAST EKER VE KARBONHDRATLAR çABUK ACIKTIRIR

Gün içinde bin kalori alnacan ön görerek tüketilecek besinlere göre bireyleri iki gruba ayran Beslenme ve Diyet Uzman Özden Örkçü, lk gruptaki bireylerin pasta, tatl, börek gibi yiyecekleri yapmak için un, yumurta, süt, yourt ve bunlar gibi malzemeleri kullandn varsayyoruz. stenen ürün kek, pasta veya çörek olabilir, onu bir sonraki öünde çayla birlikte tüketiyorlar. Buraya kadar sknt yok gibi düünülebilir çünkü bu sürecin ilk balangç zamanlar. Ancak süreç ilerledikçe kilo almaya balyorlar. Salk açsndan deerlendirildiinde vücutta metabolize olma artlar ve koullar farkl. Tüketilen ürün basit ekerlerden ve basit karbonhidratlardan olutuu için mideden boalma hz da artacaktr. Bu da gelecek ilk öünde veya birkaç saat sonra açlk hissedilmesine neden olacaktr uyarsnda bulundu.

EKER YERNE KURU MEYVE KULLANILABLR

Örkçü, tüketilecek ürünlerde eker ve beyaz un yerine daha salkl ürünler tercih edilebileceinin önemine dikkat çekerek unlar söyledi: kinci grubun salkl beslenmeyi tercih eden bireylerden olutuunu varsayalm. Burada doru beslenmek için nelerin tercih edildii ve yapld öne çkyor. Yine malzemeler var ama malzemelerin seçimi kiiye bal. Beyaz un yerine tam tahll, çavdar, kepekli bir un kullanlyor. eker yerine kuru meyveler tercih ediliyor. Eldeki malzemeler bu ekilde deitirilerek tam tahll ürünlerden yani yulaf veya kepekli undan yaplm bir ürün ortaya çkyor. Protein kalitesi biraz daha yüksek olan ürünlerin metabolizmada sindirilmesi ve kana karma hz biraz daha düük olacandan bunlarn tok tutma özellii de daha fazladr.

GÜçLÜ BAIIKLIK çN DORU ÜRÜN SEçLMEL

Bireyin yönelecei grubu iyi seçmesi gerektiini belirten Örkçü, Ürünün sal olumlu ya da olumsuz etki etmesi tamamen bireyin seçimlerine bal. Kilo alp verememek de aslnda beslenme kalitesiyle beraber doru orantl çünkü bu da bir bakma bireyin baklk sistemini ne derece güçlü tuttuuna bal. Baklk sisteminin düüp dümemesi tamamen kiiye bal. Bir tarafta basit karbonhidratlar tercih edilirken buna karn dier tarafta zencefil, ceviz veya bademle yaplan bir kek, ekmek ya da bir börek baklk sisteminin kuvvetlenmesinde yardmc olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git