Nedeni araştırılmalı; yatak yaralarında tedavi yaklaşımları

Yatak yaralarının, vücudun fazla basınca maruz kalmasından dolayı veya sürtünmeden ötürü oluştuğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr. Sıdıka Altop, “Yara bakım ve tedavisinde amaç en kısa zamanda deride hasarlanmış olan bölgedeki doku bütünlüğünü sağlamak ve fonksiyonunu düzeltmektir” dedi.

Haberler 23.02.2021 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi uzman Op. Dr. Sdka Altop, kalp damar cerrahilerinde uygulanan yatak yaralar tedavilerinin farkllk gösterebileceini söyledi. Op. Dr. Sdka Altop, Arterial kökenli durumlarda iskemi temel sorun olup yara yatann kanlandrlmasyla iyileme hzlandrlr. Tkankln olduu bölgeye stent, balon ve bypass gibi tedaviler eklenebilir. Yara bakmnda öncelik yaraya neden olan hastaln tedavisi Yarann büyüme faktörleri ve fibroblast büyüme faktörlerinde PRP (platelet rich plasma) kullanlabilir. Ölü dokularn temizlenmesi kültüre yönelik antibiyotik verilmesiyle kanlanmay salayarak oksijenasyonun arttrlmasyla hastann salna kavumas mümkün olacaktr diye konutu.

AMAç KISA ZAMANDA FONKSYONU DÜZELTMEKTR

Deri bütünlüünün vücudumuzu d etkenlere kar koruma ve s yaltm görevini üstlendiini söyleyen Op. Dr. Sdka Altop , Yara çeitli sebeplerle deri bütünlüünün bozularak canl dokunun yap ve fonksiyonunu kaybetmesidir. Yara bakm ve tedavisinde amaç en ksa zamanda deride hasarlanm olan bölgedeki doku bütünlüünü salamak ve fonksiyonunu düzeltmektir. Ary azaltmak, enfeksiyona sebep olan etkenleri gerek antibiyotik verilmesi, gerek lokal ölü dokularn temizlenmesi ve bakm solüsyon ve örtüleriyle kontrol etmek gerekir. Yara zemini tedavi için hazrlanrken kanlanma arttrc nem ve s uygulamalar faydal olacaktr. Ayrca doku oksijenasyonunun artrlmas hücreler üzerinde yenilenme etkisi sebebiyle yara iyilemesini hzlandracaktr ifadelerini kulland.

NEDENE GÖRE YARA TEDAVLER DEYOR

Kalp damar cerrahilerinde uygulanan yatak yara tedavilerinin farkllk gösterdiinin altn çizen Altop, Bu hastalarda evde veya klinik artlarda bran hekimleri ve yetkili salk elemanlar destei ile tedavilerinin devam etmesi gerekiyor. Uygulanan tedavilerde yara örtüleri, ideal olanlarnda mikrobik bariyer oluturma, organik, s, yaltml, nem salama, ergonomik ve koruyucu olma gibi özellikler bulunmasna dikkat edilmeli. Büyüme faktörleri ve doku hücre büyüme faktörlerinde PRP kullanlabilir dedi.

Ana Sayfaya Git