Obezite ameliyatı sonrası hamile kalacaksanız...

Obezite ameliyatı sonrası gebelik düşünen kadınların dikkat etmesi geren 5 önemli kural.

Haberler 10.05.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Halil Cokun ile birlikte çalmalar yürüten Bariatrik Diyetisyen Nida Yldz, obezitecerrahisi sonrasnda gebelik düünen veya gebe kalanlarn dikkat etmesi gereken be önemli konuyu yazd:

1.MUTLAKA TAKP ALTINDA OLUN!

Obezite cerrahisi gebe kalma ihtimalinizi arttrabilir. Obeziteye bal gebe kalma problemi olan kadnlarn ameliyat sonrasnda gebe kalma ihtimali artar. Ameliyat sonrasnda gebelik düünüyorsanz mutlaka doktor ve bariatrik diyetisyen takibi altnda olunuz.

2. AMELYAT SONRASI 18 AY!

Obezite cerrahisi sonrasnda salkl gebelik için, doktor kontrolünde 12-18 ay beklemek en dorusudur. Kaybedilen kilolar bu dönemden sonra daha sabit hale gelir. Obezite cerrahisi sonrasnda vücudunuz potansiyel stresli bir durumdan geçer ve beslenmenizde ciddi bir ekilde deiiklik olduu için bebeinizin büyümesinde sorun tekil edebilir. O nedenle kilo kaybnzn hzl olduu dönemde gebelikten kaçnlmal ve operasyondan 12-18 ay sonra doktorunuza danarak gebelik plan yapmalsnz.

3. BESN ALIMINIZ SON DERECE ÖNEML!

Ameliyat sonrasndaki dönemde birçok kadnda gebelik süresince besin yetersizlii sorunu olabilir. Özellikle B12, demir, kalsiyum ve D vitamini eksiklii yaygn olarak görülebilir. Gebelikten kaynakl mide bulants besin almn daha da zorlatracaktr. Sabah mide bulants itihanz tamamen kesiyor ve besin almnz etkiliyorsa doktorunuzla iletiim halinde olunuz. Kendiniz ve bebeiniz için yeterli besin almadnz düünüyorsanz mutlaka bariatrik diyetisyenden destek alnz. Kadn doum doktorunuz, obezite cerrahnz ve bariatrik diyetisyeninizin takibinde çok rahat bir gebelik geçirebilirsiniz.

4. VÜCUTTAK OLASI DEKLKLER!

Ameliyat sonrasnda gebelik kadnlar için en büyük duygusal deiimlerden biridir ve yeni beden imaj algs ortaya çkar. Obezite cerrahisi olmu çou bayan kilo almn psikolojik olarak zor kabul eder. Operasyon sonras doktor kontrolünde gebe kalm bayanlar, bu özel durumu evet, imdi kilo alma zaman eklinde düünmemelidirler. Vücut deiiklikleri olacaktr fakat bu durumun getirebilecei psikolojik farkllklar için konusunda uzman psikiyatr/psikolog ile iletiim halinde olmaldrlar.

5. BEKLENEN GÜN VE DOUM EKL!

Obezite cerrahisi sonras gebe kalan kadnlarn sezaryen olma olasl daha yüksek. Bu durum herkes için geçerli deildir bu yüzden en doru karar kadn doum doktorunuz verecektir. Gebelik süresince doktor ve bariatrik diyetisyen kontrolünde kilo kontrolünde kalmak ve düzenli egzersiz yapmak sezaryen olma olaslnz azaltabilmektedir.

Ana Sayfaya Git