'Obezitenin nedeni ekmek değil'

ABD´de buğday ve ekmek tüketiminin son 15 yılda ciddi şekilde azaldığını belirten Uluslararası Tahıl Bilimi ve Teknolojisi (ICC) Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, buna rağmen Amerika´da obezitenin giderek arttığına dikkat çekerek, obezitenin nedeninin buğday, ekmek değil yaşam şekli ve hareketsizlik olduğunu söyledi.

Haberler 12.08.2018 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde buday ve ekmek tüketiminin son 15 ylda ciddi ekilde azaldn belirten Uluslararas Tahl Bilimi ve Teknolojisi (ICC) Bakan Prof. Dr. Hamit Köksel, buna ramen Amerikada obezitenin giderek arttna dikkat çekerek, obezitenin nedeninin buday, ekmek deil yaam ekli ve hareketsizlik olduunu söyledi.

DHAnn haberine göre; obezitenin deien yaam ekli ve hareketsizlik gibi birçok faktöre bal olduunu söyleyen Prof. Dr. Köksel, Dünyada konuyla ilgili çalma yapan örgütler (FAO, WHO) tam tersine tam tahl ürünlerinin, sebzelerin, meyvelerin ve kuruyemilerin tüketilmesini öneriyor. Bu gdalarn obeziteyi azalttn söylüyor. Biz tabi ki beyaz ekmek te tüketebiliriz ama tam tahl ve kepekli ürünlere doru yönelip, onlarn tüketimini artrmamz gereklidir. Dünyann hiçbir yerinde gerçek beslenme uzmanlar ve bu konuyla ilgili aratrma yapan kurulular ekmein, obezite ve diyabetin temel nedeni olduunu söylemiyorlar. Diyabet hastas olanlar ya da normal bireyler üzerinde yaplan çalmalar ekmek ve dier tahl ürünleriyle bu salk sorunlarn ilikilendirmiyor dedi.

BEYAZ EKMEK ZARARLI DEL

En salkl ekmeklerin tam buday ekmei ve kark tam tahll ekmekler olduunu vurgulayan Köksel, öyle konutu: Budayn kepeini ve rüeymini ayrmamalyz. çünkü budayn kepeinde ve rüeym dediimiz embriyo ksmnda bizim için çok yararl mineraller ve vitaminler vardr. Ülkemizde birçok kiide önemli düzeyde demir, çinko ve B vitamini eksiklii var. Biz kepei ve rüeymi ayrdmz zaman aslnda bu yararl bileenlerin çounu atyoruz. Bu yararl bileenler kepekle birlikte hayvan yemine gidiyor. Beyaz ekmek de zararl deil, özellikle gençler ve çocuklar için önemli bir enerji kayna, ama tam buday ekmei daha yararldr. Bunun yan sra sadece buday da deil çavdar, arpa ve yulaf ununu da buday unuyla kartrarak, daha salkl ekmekler yapabiliriz.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn en son kodeks çalmalar srasnda normal ekmeklerde katk maddesi kullanlmas tamamen yasakland. Bir geçi sürecinden sonra Türkiyedeki frnclar katksz ekmek yapmay örendiler. Ama bu konuda yine bilgi kirlilii var. Hep u soru gündeme getiriliyor. `Ekmekte katk maddeleri yasak ama kullanlabilir mi?. Her alanda olduu gibi bu konuda da yasaklara uymayanlar olabilir, ancak bunun oldukça az olduunu düünüyorum. lgili kamu kurulular sk denetimler yaparak bunu kontrol etmelidir diye konutu.

EKMEKTE SABT GRAMAJ OLMALI

Ekmek gramajyla çok oynanmasn doru bulmadn söyleyen ve sabit gramaj öneren Prof. Dr. Köksel, Osmanl döneminden beri ekmek gramajyla ilgili sorunlar gündeme gelmitir. Eski kaytlara baktmzda Fatih Sultan Mehmet Hann bile ekmek gramajyla ve ekmek kalitesiyle ile ilgili fermanlarnn olduunu görüyoruz. çok dürüst çalan frnclarmz var ama gramajdan çalp, daha küçük ekmei ayn arlkta gibi göstererek piyasaya veren frnclarmzda var. Bunun önlenmesinin yolu, ekmein sabit gramajn olmasdr. Bize baty örnek veriyorlar. ABD ve ngiltere gibi ülkelerde de genel kullanmda olan ekmekler bir pound (454 gram) veya bunun bir buçuk kat arlktadr. Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn Türk Gda Kodeksi Ekmek Teblii çalmalar srasnda komisyonda çalrken, ekmekte sabit gramajn olmasn önerdim. u anda o sabit gramajn dna çkld. Ekmek gramaj ile çok oynanmasn doru bulmuyorum ve tüketiciye yanltc olacan düünüyorum ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git