Öksürük gece uykusunu ve beslenmeyi etkiliyorsa dikkat!

Yenidoğan bebekler ve 1 yaşından küçük bebeklerin sıkça karşılaştıkları sağlık sorunlarından biri olan hırıltı her zaman zatürre, bronşit anlamına gelmez. Kimi zaman geçici burun tıkanıklığına bağlı ya da gırtlak kıkırdaklarının yumuşak olmasından kaynaklı geçici boğaz hırıltıları da olabilir.

Haberler 06.12.2016 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Emre çenesiz hrltnn nedenleri ve tedavisini anlatt.

Hrltnn sebepleri nelerdir?

Hrltnn nedenleri bron(oil)lerde oluan tkanmadr. Bu nedenden dolay zorlanarak giren çkan hava slk sesine benzer bir ses çkarmaya balar. çocuunuzun bu durumda oksijen almn artrmak için daha hzl ve daha sk bir ekilde nefes almaya baladn fark edebilirsiniz. Anne babalar bu durumu genelde çocuum sanki karnndan nefes alyor gibiydi diyerek tanmlar.

Nasl fark edilir?

Hrlt nefes almak birden fazla bulguyla beraber oluabilir:

çocuktaki nefes saysnn artmas

çocuun daha çok nefes alabilmek için burun kanatlarnn açlp kapanmas

Ayn nedenden dolay kaburga kaslar ve diyagramn etrafndaki kaslarn kaslp gevemesi

Daha çok nefes verirken görülen hrlt, göse bastrlmas ile kedi mrltsna benzer.

Evde neler yapabilirsiniz?

çocuklarda hrlt genelde viral enfeksiyonlar kaynakl olduundan, yakn temastan kaçnlmal, evde sk sk eller ykanmal. Ev ortam temiz tutulmal, sigara duman, kimyasal hava kirleticiler olmamal, odann nemi 40-45 derece, scaklk 22-24 derece arasnda olmaldr. Sv almn artrmak, burun ve boazdaki sekresyonlar temizlemek önerilir.

Ne zaman doktora gidilmelidir?

Öksürük çocuun uykusunu, beslenmesini etkiliyorsa, hzl nefes alp veriyorsa, ate elik ediyorsa, üst üste öksürüp ardndan kusuyorsa, hafif balayp giderek iddetlendiyse, spazmatik öksürük veya krup dediimiz bouk öksürük varsa doktora mutlaka bavurulmaldr. Viral enfeksiyon kaynakl rahatszlklar bulac olduu için çocuklarda hrlt varsa gerekli önlemlerin alnmasn, olas bulacl önlemek için hastalk srasnda çocuklar okula gönderilmemelidir.

Ana Sayfaya Git