Okul Öncesi Check-Up’ın Başarıya Etkisi Büyük

Başarılı olmanın temel kriterlerinden biri hiç şüphesiz ki sağlık. Sağlıklı olmayan bir çocuğun eğitim hayatı boyunca iyi bir performans gösterebilmesini beklemek yanlış olur.

Haberler 30.08.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Eren Erolu Okul öncesi yaplacak check-up, çocuun gerçekten salkl olup olmadn görmek, muhtemel hastalklar, riskleri hesaplayp önlem almak açsndan çok önemli diyor.

OKUL ÖNCES CHECK-UP NEDR?

Okul öncesi check-up temelde çocuun rutin fiziksel muayenesini içerir. Aslnda bu, her sene yaplmas gereken muayenenin bir benzeridir. Ama burada farkl olarak sosyal gelimilik düzeyi de mutlaka test edilmeli ve bunun yannda beden fonksiyonlarnn yani görme ve duymann yerinde olup olmad kontrol edilmelidir. Bulac hastalklara kar da bakln temin etmek üzere alarnn tamam olduunu görmek gerekir.

CHECK- UP PROGRAMI NELER çERMELDR?

Genel vücut muayenesi yaplmaldr. Boy ölçülmeli, kiloya baklmal, beslenme problemine iaret edecek vücut kitle endeksinde anormallik mevcut mu, deerlendirilmeli ve büyüme erilerinin de yardmyla çocuun gelime düzeyinin nasl olduuna karar verilmelidir. çocuun mutlaka kan tetkikleri yaplmal ama ondan önce sessiz tansiyon riskine kar tansiyonuna baklmaldr. Ayrca göz sal açsndan yaplacak muayene de çok büyük önem tar. çünkü göz, eitim ve öretimde baarl olmasndaki en önemli noktalardan biridir. Yine ayn derece önem tayan dier konu kulaktr. Duymasnn iyi olduu test edilmeli, böylece çocuun eitim ve öretime katlmak üzere bedensel bir fonksiyon bozukluunun olmadnn anlalmas gerekir. Tüm bunlarn yannda artk annesinin babasnn kontrolünden nispeten de olsa uzaklaacak ve baz öünleri okulda yiyecek olmasndan dolay yeme alkanlklar tespit edilmelidir. Yeme alkanlklarndaki hatalar için aile uyarlmal, çocua örneklerle bu konuda yardmc olunmaldr. Yaplan fizik muayene srasnda kalbin geliimsel bozukluklarna iaret edecek bulgularla karlalrsa ekokardiyografi de programa eklenir. Bu yöntem ultrason ile yapsal olarak kalbi inceler. Bu yolla kalp kapaklarnn durumu ana damarlarn pozisyonu belirlenmi olur. Düzenli spor program içinde onay verilir.

çOCUKLAR NASIL BESLENMEL?

Bir çocuk normalde üç ana öün, iki veya üç ara öünle salkl bir ekilde büyür. Ana öünler genellikle okuldaysa okul yönetimi, evdeyse aile tarafndan belirlenmelidir. Ara öünler de çok önemlidir. Mutlaka süt ve süt ürünlerini içeren, protein tayan, tam buday içeren ve sindirimi rahatlatan, bunun yannda enerji verecek gdalar ve meyveler tercih edilmelidir.

EN ÖNEML NOKTALARDAN BR DE AILAMA PROGRAMLARI

Hem Salk Bakanlnn hem de Dünya Salk Örgütünün verdii alama programlar dahilinde rutin alar yaplr. Zaman zaman ortaya çkan salgnlar nedeniyle araya giren baz alar olabilir. Örnein grip as, okul çocuklarnda önemlidir. Hem çocuklarn baklklar yeterince gelimedii için hem de toplu yaama geçtikleri için dier insanlara göre hastala daha açk bireylerdir. Bunun yannda zatürre ve menenjit alar da önem tar. Bu alar da plann içine sokulmaldr.

Ana Sayfaya Git