Okul Öncesi Check-Up’ın Başarıya Etkisi Büyük

Başarılı olmanın temel kriterlerinden biri hiç şüphesiz ki sağlık. Sağlıklı olmayan bir çocuğun eğitim hayatı boyunca iyi bir performans gösterebilmesini beklemek yanlış olur.

Okul Öncesi Check-Up’ın Başarıya Etkisi Büyük

Yrd. Doç. Dr. Eren Eroğlu “Okul öncesi yapılacak check-up, çocuğun gerçekten sağlıklı olup olmadığını görmek, muhtemel hastalıkları, riskleri hesaplayıp önlem almak açısından çok önemli” diyor.

OKUL ÖNCESİ CHECK-UP NEDİR?

Okul öncesi check-up temelde çocuğun rutin fiziksel muayenesini içerir. Aslında bu, her sene yapılması gereken muayenenin bir benzeridir. Ama burada farklı olarak sosyal gelişmişlik düzeyi de mutlaka test edilmeli ve bunun yanında beden fonksiyonlarının yani görme ve duymanın yerinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bulaşıcı hastalıklara karşı da bağışıklığını temin etmek üzere aşılarının tamam olduğunu görmek gerekir.

CHECK- UP PROGRAMI NELER İÇERMELİDİR?

Genel vücut muayenesi yapılmalıdır. Boy ölçülmeli, kiloya bakılmalı, beslenme problemine işaret edecek vücut kitle endeksinde anormallik mevcut mu, değerlendirilmeli ve büyüme eğrilerinin de yardımıyla çocuğun gelişme düzeyinin nasıl olduğuna karar verilmelidir. Çocuğun mutlaka kan tetkikleri yapılmalı ama ondan önce sessiz tansiyon riskine karşı tansiyonuna bakılmalıdır. Ayrıca göz sağlığı açısından yapılacak muayene de çok büyük önem taşır. Çünkü göz, eğitim ve öğretimde başarılı olmasındaki en önemli noktalardan biridir. Yine aynı derece önem taşıyan diğer konu kulaktır. Duymasının iyi olduğu test edilmeli, böylece çocuğun eğitim ve öğretime katılmak üzere bedensel bir fonksiyon bozukluğunun olmadığının anlaşılması gerekir. Tüm bunların yanında artık annesinin babasının kontrolünden nispeten de olsa uzaklaşacak ve bazı öğünleri okulda yiyecek olmasından dolayı yeme alışkanlıkları tespit edilmelidir. Yeme alışkanlıklarındaki hatalar için aile uyarılmalı, çocuğa örneklerle bu konuda yardımcı olunmalıdır. Yapılan fizik muayene sırasında kalbin gelişimsel bozukluklarına işaret edecek bulgularla karşılaşılırsa ekokardiyografi de programa eklenir. Bu yöntem ultrason ile yapısal olarak kalbi inceler. Bu yolla kalp kapaklarının durumu ana damarların pozisyonu belirlenmiş olur. Düzenli spor programı içinde onay verilir.

ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?

Bir çocuk normalde üç ana öğün, iki veya üç ara öğünle sağlıklı bir şekilde büyür. Ana öğünler genellikle okuldaysa okul yönetimi, evdeyse aile tarafından belirlenmelidir. Ara öğünler de çok önemlidir. Mutlaka süt ve süt ürünlerini içeren, protein taşıyan, tam buğday içeren ve sindirimi rahatlatan, bunun yanında enerji verecek gıdalar ve meyveler tercih edilmelidir.

EN ÖNEMLİ NOKTALARDAN BİRİ DE AŞILAMA PROGRAMLARI

Hem Sağlık Bakanlığı'nın hem de Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği aşılama programları dahilinde rutin aşılar yapılır. Zaman zaman ortaya çıkan salgınlar nedeniyle araya giren bazı aşılar olabilir. Örneğin grip aşısı, okul çocuklarında önemlidir. Hem çocukların bağışıklıkları yeterince gelişmediği için hem de toplu yaşama geçtikleri için diğer insanlara göre hastalığa daha açık bireylerdir. Bunun yanında zatürre ve menenjit aşıları da önem taşır. Bu aşılar da planın içine sokulmalıdır.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler