Olumsuz duygulara oruç tutturulmalı!

İçerisinde bulunduğumuz Ramazan ayını bu yıl, küresel Covid-19 salgını atmosferinde idrak ettiğimizi hatırlatan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu Ramazan’ın diğerlerine oranla daha yalnız ve kapalı bir şekilde geçtiğini söyledi. Bu durumun aynı zamanda öfke kontrolünü gündeme getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ramazan’da öfke, kin, kıskançlık ve düşmanlık gibi olumsuz duygulara oruç tutturularak kontrol becerisi sağlanabileceğine dikkat çekti.

Haberler 05.05.2020 - 23:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, içerisinde bulunduumuz Ramazan aynn bu yl küresel Covid-19 salgnna denk geldiini hatrlatarak bu durumun da beraberinde baz zorluklar getirdiini söyledi.

RAMAZAN DUYGULARIN KONTROLÜNÜ ÖRENMEK çN FIRSAT

Sosyal izolasyon içindeyken ayn zamanda oruç ile birlikte kiilerde daha fazla sinirlilik hali olabileceini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Yaplan aratrmalar, açlk kan ekerinin dümesiyle birlikte öfke kontrolünün de azaldn gösteriyor. Öfke, kiinin önündeki dirence kar engellendii zaman ortaya çkan bir durum. Kii açlk kan ekeri düünce bir eyler yemek ister, yiyemedii zaman engellenmi olur, böyle zamanlarda baz kiiler bunu tolere eder, ancak baz kiiler öfkeyi yönetemez, böyle durumlarda ilgi odann deitirilmesi gerekmektedir. Kii Bu benim için snavdr ve ayn zamanda sabr ve tahammülün eitimidir diyerek katlanr ve öfkesini yönetebilir. Ancak bazlar oruç tutarken kendi kendini ikna edemeyebilir ya da dürtü kontrolü sorunu olabilir dedi.

ÖFKEY HEMEN SÖNDÜRMEK GEREKR

Dürtü kontrol sorunu olan kiilerin engellenme hissi geldii zaman öfkeyi yönetemediini kaydeden Tarhan, Öfke öyle bir duygu ki yangna benzer, içimizdeki bir yangna, beynimizdeki bir yangna benzetebiliriz. Bir yangn annda ne yaplr? Önce yangn söndürülür, sonra soutulur ve daha sonra nedeni aratrlr. Öfke duygusu geldii zaman neden geldi, bu açlk neden var diye düünürseniz yangn daha çok körüklersiniz. Hlbuki öfkeyi o anda acilen söndürmek gerekir. Oruçlu halde öfkelenildii zaman kiilere hemen ilgi odan deitirmesini tavsiye ediyoruz dedi.

Ramazanda öfke, kin, stres gibi olumsuz duygulara oruç tutturarak kontrol becerisi salanabileceini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu dönemin stres kontrolü ve doyum erteleme becerisi kazanm bakmndan önemli olduunu söyledi. Tarhan, Doyum erteleme becerisi psikolojik salamln temel becerilerinden bir tanesidir dedi.

RAMAZANDA BAZI DUYGULARA ORUç TUTTURULMALI

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ramazanda olumsuz duygularn dizginlenmesi gerektiini belirterek Psikolojik salaml ylmazlk duygusudur. Ramazanda açlkla, susuzlukla mücadele etmek bu duyguyu kazandryor. Ramazanda sadece yeme ve içme gibi fiziksel dürtülerimizi kontrol etmek deil, ayn zamanda oruç tutturacamz baka duygularmz da vardr. Mesela öfke duygusu, bunlardan bir tanesidir. Kin, öfke, kskançlk, dümanlk bütün bu duygulara da oruç tutturmamz lazm. Ramazan insanlar hakknda içimizden gelen kötücül duygulara kar Bakalarna zarar vermeye hakkn yok diyerek kendimizi eitebilme dönemi olarak önemlidir. Ramazan paylam aydr, bir nevi sosyal ibadettir. Bakasna iyilik yaparak birçok haksz duygu ve düünceleri düzeltme imkn oluyor. Rahibe Teresann güzel bir sözü vardr. Dünya nasl yaanlr olur? diye soruyorlar. Onun verdii cevap Birebir iyilik yapmaktr oluyor. Ramazan birebir iyilik yapmak için bir frsattr diye konutu.

RAMAZAN EGOLARIMIZI ETME AYIDIR

Öfkeyle mücadelenin en güzel yönteminin insanlara iyilik yapmak olduunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, unlar söyledi:

Hiç tanmadnz bir insana bile iyilik yaptnz zaman ya da aranzn souk olduu bir insana iyilik yaptnz zaman kar taraftaki negatif duygular azalr. yilik yaptnz zaman insanlarn size kar negatif duygular azald için sizi öfkelendiren neden de azalr. Onun için cömert olmak gerekir. Bütün dinlerde cömertlik yüksek bir deer olarak yüceltiliyor. Atalarmz zektn 40ta 1 eklinde verene cimri zekt derlermi. Varlkl olan insanlarn yoksullara borcu var. Güçlü devletlerin yoksul devletlere kar da borçlar var. Bir insan Evde önce ben sonra çocuklarm, önce ben sonra eim bir patron Önce ben sonra çalanlarm diyorsa bu kiilerin acma ve merhamet duygusu az, ayn zamanda egosu yüksek kiilerdir. Ramazan egolarmz eitme aydr. Öfke kontrolü, duygu kontrolü, dayankllk becerisi kazanmamz konusunda kendimizi eitmemiz mümkündür. Nefsimizin baz dürtüleri vardr. çimizdeki arzu ve dürtüleri kontrol edebilmek önemlidir. Aslnda özgürlük cannn her istediini, içinden gelen her eyi yapmak deildir. Özgürlük arzu ve dürtülerine de kar özgür olabilmektir. Arzu dürtü kontrolünü, öfke kontrolünü, duygu kontrolünü örenmek için insann kendini eitmesi gerekiyor. Bu bir iç disiplindir. Ramazan iç disiplini salamak için bir frsattr.

Ana Sayfaya Git