Oruç tutarken bağışıklığınızı da güçlendirebilirsiniz

Ramazan ayında oruç tutacak olan pek çok insan, bağışıklık sisteminin zayıflayacağı ve koronavirüse karşı savunmasız hale gelebileceği konusunda endişe yaşıyor.

Haberler 24.04.2020 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salkl beslenme, vücut direncini artrarak hastalklardan korunmada önemli rol oynuyor. Bu nedenle sahurda ve iftarda doru besinlerin uygun miktarlarda tüketilmesi, oruç tutarken baklk sisteminin güçlendirilmesine de katkda bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uz. Dyt. Gözde Akn, Ramazanda dengeli beslenme için önemli önerilerde bulundu.

ORUç VÜCUT DRENCNZ ARTIRABLR

Günde iki ana öünün olduu, uzun saatler açlk ve susuzluk gerektiren oruç, bilinçli ve dikkatli bir ekilde tutulduunda metabolizma için yararl olabilmektedir. Oruç vücuttaki hücrelerin yenilenmesine, direncin artrlmasna zemin hazrlamaktadr. Bu süreçte vücutta birikmi zararl maddeler temizlenirken, baklk sistemi de olumlu etkilenir. Ayrca karacier ve tüm sindirim sistemi de oruç sayesinde dinlenme ans bulur. Kendini salkl hisseden kiilerin oruç tutmasnda bir saknca bulunmamaktadr. Ancak baz kronik hastalklar olan bireyler, doktorlar ile bu konuyu görüerek fikir birliine varmal salk açsndan bir engel yok ise oruç tutmaldr.

YETERL PROTEN VE SIVI ALIMI ÖNEML

Orucun baklk sistemini güçlendirmesi için baz beslenme kurallarna uyulmas gerekmektedir. Belli aralklarda uzam açlklar, kimi zaman detoks amacyla da uygulanmaktadr. Baz bilimsel aratrmalarn sonuçlar, aralkl açlk uygulamalarnn vücuttaki inflamasyonu azaltt ve damar sistemine iyi geldiini göstermektedir. Ancak bu durumda Bütün gün aç kaldm imdi her eyi yiyebilirim gibi yanl bir düünceye kaplmamak önemlidir. Beslenmede dikkat edilmesi gereken konularn banda yeterli sv alm gelmektedir. Az sv tüketmek enfeksiyonlara kar vücudu savunmasz brakabilmektedir. Bu nedenle iftar ve sahurda sv gdalar tüketilmesi, bakl güçlendirmek için protein arlkl beslenilmesi, mutlaka yeterli miktarda su içilmesi önemlidir.

FTARDA MDENZ YORMAYIN

Uzun süreli açlk nedeniyle kan ekeri düüklüü yaanabilmektedir. Buna bal olarak iftar saatinde karbonhidrata yönelme durumu olabilmektedir. Baklk sistemini güçlü tutabilmek için karbonhidratl, yal ya da tatl yiyeceklerden mümkün olduu kadar uzak durmak gerekmektedir. 16-17 saatlik açln sonunda sebze, proteinli ve lifli gdalarn yannda mevsim meyveleriyle beslenmek, baklk sistemini olumlu etkilemektedir. Ancak doru besinleri tüketirken bile, hepsini bir öünde tka basa yemek de doru deildir. Besleyicilii yüksek bir çorbann ardndan yavaça yenilen sebze-et yemekleri, salata yourt-ayran-kefir, yannda 1-2 dilim tam buday ekmei yeterli olacaktr. Yiyeceklerin yava yenmesi mideyi yormamak için çok önemlidir.

Oruç tutarken kan ekeri seviyesi düecei için tatl yeme istedii artmaktadr. Buna ek olarak sosyal izolasyon amacyla daha çok evde olduumuz bu dönemde pek çok insan hamur ileri ve tatllara sofralarnda daha çok yer vermektedir. Ancak eker tüketimi konusunda dikkatli olunmal, ar tatllar tercih edilmemelidir. Bunun yerine sütlü, hafif tatllar ya da ekersiz meyve kompostolar hazrlanabilir.

SAHURDA YUMURTA VE CEVZ TERCH EDEBLRSNZ

Baklk sistemini güçlü tutmak için sahurda hafif bir kahvalt yeterli olabilmektedir. Uzun süre tokluk salayacak yumurta gibi saf proteinler ve yal tohumlardan ceviz, badem veya zeytin tercih etmek baklk sistemine önemli katklar salamaktadr. ftar ve sahur arasnda meyve yiyerek vitamin ihtiyac karlanmal, normalden daha az çay kahve tüketilmelidir.

KIRMIZI PANCARA FTAR SOFRANIZDA YER VERN

Ramazan aynda en çok görülen sorunlardan biri de kabzlktr. Bu durum devam ettii takdirde orucun vücudu temizleyici etkisi azalmaktadr. Ramazan süresince lifli ve kabzl önleyici ürünler tüketmeye özen gösterilmelidir. ftar sofralarnda tüketilen hurma iyi bir seçenektir. Bunun yannda krmz pancar da oldukça faydal bir besin olarak tercih edilebilir. Ev yapm yourt, kefir, mevsim sebzeleri ve salatalar, keten tohumu, tam tahll besleyici ekmekler, iftar ve sahurlarda belirli miktarda tüketilmelidir.

YEMEKLERNZDE SUMAK KULLANIN

Baklk sistemini güçlendirmek için antioksidan deerinin bir göstergesi olan orac deeri yüksek besinler tüketmek önerilmektedir. Sumak, orac deeri en yüksek olan besinlerin arasnda yer almaktadr. Baharat olarak da kullanlan sumak baklk sistemi için önemli bir kalkan oluturabilmektedir.

FTAR SAHUR ARASI ZENCEFL ZERDEçALLI YOURT TÜKETN

Zencefil ve zerdeçal baklk sistemi için çok güçlü silahlardr. Ev yapm yourt ile birlikte zencefil ve zerdeçal tüketmek, hem probiyotik hem de antioksidan takviyesinin ayn anda alnmasn salamaktadr. Günde bir bardak kefir tüketmek de Ramazan aynda baklk sistemini güçlendirmek için oldukça etkilidir.

Ana Sayfaya Git