Oruç tutmanın sağlığa faydaları

Oruç tutmanın sağlığa faydalarıyla ilgili bilgiler veren Kaliteli Yaşam Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı, “İnsan vücudu aç kalınca zayıf ve hastalıklı hücrelerin içindeki gereksiz parçacıkları yok etme programı keşfedildi. 3 günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması akyuvar oluşumunu tetikliyor.Vücudumuz bağışıklık sistemimizin tamamını yeniliyor” dedi.

Haberler 02.05.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaliteli Yaam Uzman Dr. Ör. Üyesi Haluk Saçakl, salkl oruç tutmann faydalar ve nasl salkl oruç tutulacayla ilgili bilgiler verdi. Ramazan aynda beslenme eklinin tamamen deitiini söyleyen Saçakl, Oruç tutarken 14-16 saat süren açlk, metabolizmay olumsuz etkiler. Oruç, çalanlarda öleden sonra dikkat kayb nedeniyle i performanslarnn dümesine neden olabilir. Performans düüklüünü minimale indirmek için kesinlikle sahurda yenilmesi gereken besinler tüketilmelidir. Sabah kan ekeri dümesi, öleden sonraya göre daha az olduu için youn ve dikkat isteyen iler sabah saatlerine kaydrlmaldr. Oruç boyunca görülen halsizlik, yorgunluk, unutkanlk, dalgnlk, uykuya eilim, sinirlilik, hazmszlk, ilik, ekime ve kan basncnn dümemesi için iftar ve sahur arasnda yeterli besin, sv ve tuz alnmaldr dedi.

ORUç TUTMANIN FAYDALARI

Salkl olan her kiinin oruç tutabileceini ifade eden Saçakl, Fakat oruç tutmada salklar elvermeyen kiilerin bu konu da daha duyarl olmalar gerekir. Kalp-damar, böbrek, diyabet, mide, yüksek tansiyon, karacier yetmezlii, ar enfeksiyon geçiren ateli hastalar, safra kesesi ta olanlar, kas hastalar, çok zayf ve anemik olanlar, kanser hastalarnn, belirli aralklarla ilaç kullanma zorunluluklar vardr. Bu gibi kiilerin tedavi edici diyet uygulamalar gerekmektedir. Ayrca hamileler, geliim çandaki çocuklarn ve ar yallarn oruç tutmalar tehlikelidir diye konutu.

Oruç tutarken vücut hareketlerinin yavaladn ve metabolizma hznn dütüünü belirten Kaliteli Yaam Uzman Dr. Ör. Üyesi Haluk Saçakl, Bir ksm insanlar, ramazann ilk günlerinde youn ba ars çeker. Ba ars açlktan daha çok nikotin ve kafein eksikliine bal görülür. Sabahlar sigara ve kahve içmeye alm insanlarda daha youn ba arsn hissederler. Bunu engellemek için ramazandan birkaç hafta önce sigaray ve kafeinli içecekleri azaltp bedenimizi oruca hazrlamalyz eklinde konutu.

ZAYIF VE HASTALIKLI HÜCRELER

Dr. Ör. Üyesi Haluk Saçakl orucun sala katklarn öyle açklad:

nsan vücudu aç kalnca zayf ve hastalkl hücrelerin içindeki gereksiz parçacklar yok etme program kefedildi.

3 günlük oruçtan sonra vücudun baklk mekanizmas akyuvar oluumunu tetikliyor.

Vücudumuz baklk sistemimizin tamamn yeniliyor. Oruç tamamen bir yenilenme program olarak karmza çkyor.

Vücut stres altnda iken, oruç tutarken ya da açlk srasnda çok fazla OTOFAJI (hücrelerin kendini yeme durumu) oluyor. Hücre, enerji üretimini kendi iç imknlarn kullanarak yapmaya çalyor. lk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirerek temizlie balyor. Böylece erken yalanmann da önü tkanyor.

Ana Sayfaya Git