Prof. Dr. Aşkın: "Koronanın korkusu kendisinden daha çok bulaşıcı"

Prof. Dr. Rüstem Aşkın "Korona en çok kaygılı, evhamlı, kuruntulu insanları etkiliyor ve o insanlar da virüsü değil ama paniği yayıcı oluyor. Sonuçta insanlar eve kapanıyor, günlük yaşamları hatta uykuları, iştahları, yeme düzenleri, neşeleri alt üst oluyor"

Haberler 12.03.2020 - 12:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikoloji Uzman Prof. Dr. Rüstem Akn, ilk olarak çinin Vuhan kentinde görülen ve ardndan birçok ülkeye yaylan koronavirüsün (Kovid-19) panie neden olduunu belirterek, Korona en çok kaygl, evhaml, kuruntulu insanlar etkiliyor ve bu insanlar da virüsü deil ama panii yayc oluyor. Sonuçta insanlar eve kapanyor, günlük yaamlar hatta uykular, itahlar, yeme düzenleri, neeleri alt üst oluyor. dedi.

Koronavirüsün insan psikolojisi üzerindeki etkilerini deerlendiren Prof. Dr. Rüstem Akn, Biliyoruz ki bu virüs öteden beri yaadmz gribin etkeni olan influenza virüsünden daha kötü özellikler tamyor, daha öldürücü deil, daha hzl yaylmyor. Koronavirüs nedeniyle Fransada bir Türk hayatn kaybetti haberinde olduu gibi ölenlerin tek tek manet yaplmas dehetin boyutunu artryor. Ancak günlük hayatmz, yaam biçimimiz, batan sona etkilendi, ülke ekonomileri altüst oldu. nsanlar normal harcamalarn, plan ve programlarn bile ölüm endiesi nedeniyle erteliyor veya iptal ediyor. diye konutu.

KORKUSU DAHA BR FELAKET

Virüsten korunmada Salk Bakanlnn tavsiyelerinin dikkate alnmas gerektiine vurgu yapan Akn, unlar ifade etti:

Hijyen konusunda dikkatli olmal, üpheli durumlarda aile hekimimize danmalyz ancak daha arya kaçtmz takdirde dehet döngüsüne girer, ruh salmz riske atarz. Elbetteki bir grip salgnn yok saymak, hafife almak doru deil. Bu tür haberlerin ar dinlenmesi de doru deil. Bu yöndeki kaygnn günlük yaam ciddi ölçüde bozduunu fark edersek psikolojik destek almamzda yarar vardr. Psikolojik destek hiçbir eyi umursamamak deildir, ölçüsüz, abartl, kayglar gidermeyi amaçlar.

Akn, koronavirüsün korkusunun, psikolojisi zayf insanlar daha çok etkilediini dile getirerek, Korona en çok kaygl, evhaml, kuruntulu insanlar etkiliyor ve o insanlar da virüsü deil ama panii yayc oluyor. Sonuçta insanlar eve kapanyor, günlük yaamlar hatta uykular, itahlar, yeme düzenleri, neeleri alt üst oluyor. Normalde soukkanl insanlar bile gereinden fazla tedirgin oluyor. Tüm dünyada olduu gibi ülkemizde de bir korku sarmal balyor. Bu korku sarmalna kaplmamak gerekir. Tedbirli, temizlie özen göstererek yaamak hem virüsten hem de korkusundan koruyacaktr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git