Prof. Dr. Yılmaz: Skolyoz, her 30 çocuktan birini tehdit ediyor

SKOLYOZUN (omurga eğriliği) her 30 çocuktan birini tehdit ettiğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Hürriyet Yılmaz, hastalığın sinsi bir şekilde ilerlediğini belirterek aileleri uyardı. Yılmaz, "Aileler, 10-15 yaş arasında çocuklarının sırtlarını ve duruşlarını izlemeli, şüphe durumunda hekime başvurulmalıdır" dedi.

Haberler 04.06.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Skolyozun çocukluk çann en sk görülen problemlerinden biri olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Hürriyet Ylmaz, 10-15 ya aras kz ve erkek çocuklarnn omurgalarnda oluan erilik, ergenlik döneminde ilerleyici olabiliyor. Kz çocuklarnda 5-8 kat daha ilerleyici olan skolyoz, erken tan konulduunda cerrahi d yöntemleri ile kontrol altna alnabiliyor diye konutu.

çOCUKLAR ALELER TARAFINDAN ZLENMEL

Skolyoz korsesi ve egzersizlerinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Hürriyet Ylmaz, Skolyoz, ergenliin hemen balangcndaki çocuklarda sessiz balar ve hiçbir belirti vermez. Sanldnn aksine srt ve bel ars çok nadirdir ve sadece omurga, göüs kafesi ve kalça dengesinde kozmetik bozulma görülür. Bu nedenle 10-15 ya çocuklarn srtlar ve durular aileleri tarafndan izlenmeli, düzenli kontrol edilmeli ve üphe durumunda hekime bavurulmaldr. 20-45 derecesi açs olan, ergenliin bandaki çocuklarda skolyoz açs kiiye özel üretilmi özel skolyoz korseleri ile kontrol altna alnr ve ayrca özel skolyoz egzersizleri ile vücut kozmetii düzeltilir ifadelerini kulland.

BR OMZU DAHA YÜKSEKSE DKKAT

Prof. Dr. Ylmaz, skolyoz belirtilerini de öyle sralad:

çocuunuzun srt size dönük olacak ekilde durup gevemesini söyleyin (her zamanki alk pozisyon almasn isteyin). Burada ilk önce dikkat etmeniz gereken skolyoz belirtileri, bir omuz dierinden biraz yüksek, kürek kemiklerinden biri çknt yapyor, bir kol dier kola göre vücuda daha yakn konumda ya da öne doru eildiinde omurgann eri olduu göze çarpyor ise bir hekime bavurun.

40-50 DERECEDE CERRAH, TEDAV GEREKYOR

Küçük yata tedavi edilmeyen skolyozun, akcier, solunum, kalp problemleri, yeti kayplar, nadiren çok ileri deformitelerde omurilik bass ve felç ve ciddi kozmetik ve psikolojik sorunlara neden olabileceini belirten Ylmaz, tedavi yöntemlerinin skolyozun açsna ve çocuun büyüme durumuna göre belirlendiini anlatt. Küçük yalarda tedaviye balanmas gerektiini vurgulayan Ylmaz, Erken ya çocuklarda büyümenin balangcnda skolyoz artabilecei için bu çocuklarn tedavisine önem vermek gereklidir. 25 dereceye kadar olan eriliklerde ise eriliin yeri ve derecesine göre planlanm özel skolyoz korselerinin kullanlmas gereklidir. Ayrca bozulan yumuak doku ve kaslar kontrol etmek için skolyoza spesifik egzersizlerinde tedavide önemi büyüktür. 40-50 derece üzerindeki eriliklerde cerrahi tedavi gerekir dedi.

Ana Sayfaya Git