Prof.Dr. Pekcan: Akdeniz diyeti yaşam süresini uzatıyor

Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, sürdürülebilir ömür boyu yaşam biçimine dönüştürülmesi gereken diyet şeklinin 'Akdeniz diyeti' olduğunu söyledi. Pekcan, "Yapılan çalışmalar yaşam süresini uzattığını, hastalıklardan ölümleri azalttığı, sağlıklı vücut ağırlığına erişmeyi sağladığı ve kalp damar hastalıkları ile bazı kanser türlerini önlediği belirlendi. Bilimsel incelemelerde Akdeniz diyetinin alzheimer hastalığını azalttığı gibi olumlu etkileri de bulunuyor" dedi.

Haberler 04.05.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, diyetlerin yaam biçimine dönütürülmesi gerektiini söyledi. Kültür Merkezi Mavi Salonda fakülte örencilerinin ilgiyle dinledii konferansta sürdürülebilir diyetin kanta dayal olmasnn önemine dikkat çeken Pekcan, Yaplan aratrmalarda genel sal koruyan, hastalklar önleyen ve kültürel boyutu olan Akdeniz diyeti sürdürülebilir olarak tanmlanyor. Akdeniz diyetinin salkl beslenme açsndan yararlar var, güçlü çevresel etkisi var sera gaz ve su ayak izi açsndan olumlu yönleri var. Zengin bir biyo çeitlilii, besinlerin yüksek bir sosyo-kültürel deeri var. Besin kayb düük ürettiimizi bir yerde tüketme yoluna gidiyorsunuz. Hastalklarn görülme skl, hastalklardan ölümlerin azalmas açsndan olumlu olduunu yaplan aratrmalar gösteriyor. Bitkisel kaynakl ya, daha çok zeytinya, balk ve deniz ürünleri var. Yumurta yer alyor, tavuk ve süt ürünleri daha çok peynir ve yourt odakl, krmz etin çok az olduu bir diyet program dedi.

AKDENZ DYETNDE GÜNLÜK TÜKETLECEKLER

Akdeniz diyetinde her gün tüketilmesi gereken besin maddelerini sralayan Prof. Dr. Pekcan, unlar söyledi:

Mutlaka tam tahl tüketilmesi gerekiyor. Öyle bir ülkede yayoruz ki bulgurumuz var çok iyi ekilde deerlendirmek, ekmei tam tahl olarak tüketmek. kincisi sebzeler, baktnzda en az iki porsiyon sebze tüketimi öngörüyor. Bir porsiyon sebzeyi de çi yani salata olarak tüketin. Meyve her öün için bir iki porsiyon yiyin. Biz burada yüzyllardr var olan bir diyetten söz ediyoruz. Su miktar var, eker içermeyen bitkisel içecekler yer alyor. Süt ürünleri yourt ve peynir tercih olarak, daha düük yal olanlar tercih etmeniz gerekiyor. Zeytin ya naturel, szma tarzda tüketmek, piirme salatalarda kullanmak öngörülüyor. Özellikle aaçta yetien kabuklu yemiler salkl bir ekilde her gün tüketilmesi gerekiyor. Badem, ceviz öneriliyor. Baharatlar, otlar, sarmsak ve soan. Bu çeni vericilerin de tat vermeye, itah açc olma antioksidan özellikleriyle önemi var. Baharatlarla tuzun azaltlmasn da salarsnz. arap ve fermente besinler de önemli. Kaybolmaya yüz tutmu baz ürünlerimiz, içecekler var. Kaç kii ray biliyor. çocukluumda her gün sipari verirdik. Tekirda bölgesinde piyasaya sunulan hardaliyenin inanlmaz antioksidan kapasitesi var. Koyu bordo renkli bir üzüm suyu olan bu deerleri de kaybolmaktan kurtarmak gerekiyor. Balk deniz ürünleri 2 porsiyon, 2 porsiyon kuru baklagiller. 7 günde 21 öün tüketiyorsunuz. Bu maddeleri dönüümlü hale getirdiiniz zaman salkl bir beslenmeyi de gerçekletirmi olursunuz.

TÜM ÖLÜM RSKLERNDE YÜZDE 56 AZALMA

Akdeniz diyetinin uygulanmas halinde tüm ölümlerin riskinde yüzde 56 azalma, TP 2 diyabetinde yüzde 42, hipertansiyonda yüzde 44 azalma olduunun belirlendiini vurgulayan Pekcan, kardiyovaskürel hastalklarda, kalp krizi ve inme riskinde azalma gözlendiini kaydetti. Pekcan, Yaplan çalmalar yaam süresini uzattn, tüm ölümlerde önemli bir azalma yaandn, salkl vücut arlna erimeyi saladn, kalp damar hastalklarn baz kanser türlerini azalttn bilisel yetileri gelitirdiini, alzheimer gibi hastalklar azalttn, yine bir sürü etkilerinin olduunu söyleyebiliriz dedi.

MERCMEK, BULGUR, KURU FASULYE

Konumasnda diyet konusunda Türkiyede yaananlarla ilgili deerlendirmelerde de bulunan Prof. Dr. Pekcan, Baz diyetisyen arkadalar bizim besinimiz olmayan chialar, kinoalara doru bir yönelii var. Tabii ki küreselleme sürecindeyiz, ülkemizde bu besinler de ekilebilir, beslenmemize deer katabilir. Ama benim mercimeim, bulgurum, kuru fasulyem, nohutum varken onlara yönelme çok salkl ve doru gelmiyor. Ben kendi mikrobiyotamn besinlerime, kendi deerlerime uygun olarak düzenlediini düünüyorum dedi.

çOK FAZLA YANLILIKLAR VAR

Beslenme ve diyetetik konularnda Türkiyede medyada çok farkl programlar olduunu, bunun de kendisini üzdüünü belirten Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, çok fazla yanllklar var. Benim çevremde bile ben o kiiye çok inanyorum ve diyet uyguluyorum diyen belirli ya grubundaki kiilerden kalp krizi geçirenler var. Bilimin bize sunduunun dna çkmamak, kulaktan duyumlar ve önerilerle diyet yapmak doru deil. Halka bir mesaj veriyorsunuz. Biz diyoruz ki, diyetisyen arkadalar popüler olma adna bir ey yapmasn, bu konuda dil birlii olsun. Ayn önerileri sunalm insanlara. çünkü artk biz bireyselletirilmi beslenmeden söz ediyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git