Psikolog Geçgel’den vatandaşlara korona virüs tedbirleri ve Ramazan önerisi

Psikoloji Uz. Psk. Olcay Geçgel, psikolojik olarak dayanıklılığı arttırmak için Ramazan ayının getirdiği manevi duyguları ve yaşam tarzındaki değişiklikleri çevreye olumlu yönde kullanmanın güzel bir savunma yöntemi olabileceğini söyledi.

Haberler 29.04.2020 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyada Covid-19 Virüsü Pandemisi etkisini devam ettirirken, Ramazan aynn gelmesi ile birlikte insanlar iki süreci beraber yürütmek durumda kald. Uz. Psk. Olcay Geçgel, Ramazan aynn bir yl içerisindeki maneviyat duygularnn en youn hissedildii ay olarak toplum tarafndan kabul edildiini söyledi. Salgn sürecinin, sokaa çkma kstlamalar ve evde kalma çarlarnn kiilerde ciddi kriz durumuna neden olduunu vurgulayan Uz. Psk. Geçgel, Süreç ile beraber evlerde olan insanlarda yaanan youn ruhsal çatmalar, aile içi problemler ve duygusal boluklar Ramazan aynn getirdii manevi duygular ile beraber, kiilerdeki eksik olan ve tamamlanmam bu duygular tamamlayc özellie sahip olabilmektedir. Öte yandan salgn sürecinde her ne kadar manevi duygulara olan doyumu ve süreci pozitif yönde etkilese de oruç ile beraber kiilerde en bata yeme düzeninde deiiklik, itah problemleri, uyku problemleri, temel ihtiyaçlarn ertelenmesinden kaynakl oluan youn stres bu dönemin en belirgin özelliklerinden olacaktr. Bu stres kriz dönemi stresi ile birletii takdirde yönetilmesi daha zor ve güçlü bir sürecin olumas beklenebilir bir durumdur. Toplum olarak her ne kadar kayplar, travmalar ve negatif örneklerle dolu günler bile geçiriyor olsak psikolojik olarak dayankllmz arttrmamz için Ramazan aynn getirdii manevi duygular ve yaam tarzmzda ki deiiklikleri kendimize ve çevremize yönelik olumlu yönde kullanmak tüm bunlar için güzel bir savunma yöntemi olabilecektir dedi.

Sabrl olmamz lazm

Bu süreçteki youn bir belirsizlik ve bilinmezliin kiileri hayatn anlamn sorgulamaya, kendilerine dair varoluçu sorular sormaya yönelttiini gördüklerini aktaran Uz. Psk. Geçgel, Bu varoluçu sorulara; geçmite ne kadar hzl bir yaam tarzn benimsediimizi, youn bir tüketici toplum oluturduumuzu, gerçekliin yerini aslnda daha soyut, imdi ulaamadmz geçici maddeler ile doldurduumuzu görebildiimiz yantlar verildiini görüyoruz. Salgn ve ramazan ay arasnda benzerlik gösteren bir dier durum ikisinin de salkl ekilde tamamlanmas için sabr ve tahammüle olan ihtiyacmzdr. Bu süreçte youn depresif duygular olan kiilerde, Ramazan aynn oluturduu inanç ve güçlülük kendilerini baklk sistemlerini daha güçlü tutmalarna da sebep olmaktadr. Oruçla kiinin kendisiyle yüzlemesi daha kolay olur. Her istediini elde edemeyecei ve kiisel hazlarn ne kadar deerli olduunu, inançlarndan dolay davranlarn deitirebildii gibi pandemiden kaynakl yaanan deiikliklerinde bir o kadar doal olduunun farkna varmasna katks olur. Süreç içinde kendini güçsüz hisseden, düüncelerini ve davranlarn yönlendirmekte güçlük çeken kiilere en güzel tavsiye; profesyonel bir ruh sal çalanndan destek almas gerektii olacaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git