Rahim ağzı kanseri!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Cemal Ünlü, rahim ağzı kanseri ve HPV virüsü ile ilgili bilgiler verdi. Aşı ile kanser riskinin önüne geçilebileceğini söyleyen Ünlü, “9-15 yaş arası kızlarımız HPV aşısı ile kanser riskini ortadan kaldırabilir” dedi.

Haberler 07.09.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadnlarda en sk görülen kanser türü olma özelliine sahip rahim az kanserine sebep olan HPV virüsünün çounlukla cinsel yolla bulatn söyleyen Cemal Ünlü, kz çocuklarnn kanserden korunmak için 9-15 ya aralnda HPV virüsü as olmas gerektiini ve 21 yandan sonra evlenen kadnlarn da düzenli olarak kanser taramalarna gitmelerinin önemli olduunu belirtti.

KANSER RSKN DÜÜRMEK

Rahim az kanserinin sklkla görülen bir tür olduunu fakat taramalarla bu görülmelerin oranlarnda ciddi azalma yaandn söyleyen Memorial Kayseri Hastanesi kadn hastalklar ve Doum Uzman Doktor Cemal Ünlü, Rahim az kanseri kadnlarda çok sk görülen kanserlerden biridir ancak son yllarda yaadmz bilimsel gelimelerle bu kanserin görülme sklnda azalmaya gitmi durumdayz. Burada iki yöntem çok önemli. Birincisi hastalarmz alayarak HPV virüsünü yani rahim az kanseri ortaya çkmadan bunu engelleyebiliyoruz. Bu sklklarn azaldnn görülmesindeki ikinci nedense, artk tarama yöntemleri çok gelitii için birçok hastamz HPV virüsü kapm olsa bile kanser öncesinde hastal yakalayp tedavi edebildiimiz için, günümüzde bu kanserin görülme sklnda düme görülmekte. HPV virüsü ise, çounlukla cinsel temasla bulaabilir ancak deriden deriye temas yoluyla da bulaabiliyor. HPV virüsünün havlu gibi gereçlerle bulamas mümkün deil ve iliki srasnda korunmakta tamamen bulamay engellemiyor. Burada dikkat etmemiz gereken, bu virüsle hiç karlamadan önce a yaplmas. HPV virüsleri genellikle cinsel birliktelik yaandktan sonra karlalaca için bundan daha önce a yaplmasn öneriyoruz. Özellikle 9 yandan büyük kz çocuklarna a yaplmas gerekir. Eer 15 yandan küçükse 2 doz alama yeterli olacaktr. 15 yandan büyük bir kz çocuu alanacaksa bu sefer de ilk dozu yaptktan 2 ay sonra 2. dozu ve bunu takiben de 4 ay sonra 3. dozu yapyoruz. Bu alama yapld zaman hem HPV virüsüne bal rahim az kanseri yüzde 80e yakn azalmakta, ayrca da genital bölgede kozmetik açsndan kötü bir görüntü oluturmakta. Kansere dönümese bile, hem bunu hem de genital bölge siillenmesine kar koruyuculuk salamaktadr dedi.

HPV AISININ ÖNEM BÜYÜK

Cemal Ünlü, HPV asnn herhangi bir yan etkisi bulunmadn ve bugüne kadar milyonlarca doz yapldn söyleyerek sözlerini u ekilde tamamlad:

Birçok gelimi ülkede bu a devlet kapsamnda ve herkese yaplyor. Maalesef ülkemizde ann maliyeti yüksek olduu için u an hastalarmzn kendilerinin eczaneden temin etmesi gerekiyor. Umuyoruz ki ilerleyen yllarda muhakkak alama oranlarmz artacak ve kanser oran daha da düecektir. A olunsa bile, 21 yandan sonra evlenen her kadnn 3 ylda bir rahim az kanseri tarama testi yaptrmas gerekir. 30 yandan sonra ise, hem tarama testi hem de HPV testini 5 ylda bir yaptrmas yeterli olacaktr. Alama ile ilgili maalesef çok yanl bilgiler dolamakta ve bu a yeni bir a deil milyonlarca doz tüm gelimi ülkelerde uygulanm ve hiçbir ciddi yan etkisi gösterilememi. Görünen hafif yan etkileri bazen kolda kzarklk gibi önemli olmayan etkiler. Alarla ilgili en büyük endie beyinle ilgili felç gibi yan etkileri olabilir mi oluyor. HPV asnda bu yan etkiler gösterilememitir. Bundan dolay evlenmeden önce 9-15 ya aralndaki kz çocuklarmza alar yaptralm.

Ana Sayfaya Git