Rahmi alınmış kadınlar anne olabilecek!

Araştırmacılar, prematüre bebeklerin hayatını sürdürmeleri için yapay bir rahim geliştirdiler. O rahim ise ilk hayvan testlerinde başarılı oldu ve bu ilerleme, dünyadaki milyonlarca prematüre bebeğin hayatını kökten değiştirebilir.

Haberler 05.05.2017 - 08:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk defa yapay rahim içerisinde prematüre bir kuzu büyütüldü. Erken doum sonucunda düük yaam riskini ortadan kaldracak çalma, kuzu denekler üzerinde oldukça baarl oldu. Anne karnndaki geliimlerine tamamen yapay bir rahimde devam eden kuzular, oldukça salkl olarak dünyaya geldi.

Nature Communicationsda yaymlanan çalmada aratrmaclar, 105 ila 120 günlük (insanlarda 23-24 haftala edeer) kuzular alp yapay bir rahmin içerisine yerletirdiler. Yapay rahim; içindeki amniyotik svnn görevini yerine getiren bir elektrolit çözeltisi ile dolu olan kapal ve steril halde bir torbadan oluuyor. Kuzunun kalbi, kan göbek ba araclyla torbann dnda bulunan gaz deiimi makinesine pompalyor. Söz konusu harici rahim sekiz tane kuzuyu tpk anne karnndaki gibi yetitirmeyi baard. Büyüme srasnda kuzularn beyinleri, akcierleri ve dier hayati organlar normal bir ekilde geliti, üstelik yünleri bile sonradan olutu. Hatta hareket ettiler ve tekmelediler. Bu deneyden çkan birkaç kuzu imdi yetikinlik safhasnda salkl birer canl.

Aratrmaclar gebeliin son evrelerindeki kuzular plastik bir kap içerisinde beslemenin ve korumann mümkün olduunu gösterdi. Bu sonuç oldukça önemli çünkü söz konusu çalma önümüzdeki yllarda risk altndaki prematüre bebekler için bir cankurtaran olabilir.

ANNELK HAYAL DEL!

Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, Bu bilimsel gelimeler sayesinde baz salk sorunlar nedeniyle anne olamayacak kadnlar için annelik hayal olmaktan çkacak, gerçee dönüecek! dedi.

ANNENN HAYATINI TEHLKEYE ATMAMAK ADINA DA ÖNEML

Ferti-Jin Kadn Sal ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, konuyla ilgili u bilgileri verdi: imdilik infertilitede 23-28. haftalar arasnda prematüre bebeklerin yaam ansn artran ve bu haftada yaatlsalar dahi birçok nörolojik ve erken douma bal zihinsel, görme ve dier vücut fonksiyonlarnda bozukluklara aday bebekler olmasn önleyen önemli bir gelimedir. imdilik sekiz kuzu üzerinde baarl sonuçlar alnan bu aratrma insanlarda, 22-23. haftada anne karnnda yaama ans olmayan bebekler için kullanlabilir. Bu durumlar öyle özetlenebilir:

1. Eklampsi, ar preeklampsi ve kronik böbrek yetmezlii olan annelerde (Bu bebeklerde annenin hayatn tehlikeye atmamak için gebelik erken sonlandrlr),

2. Ar kanamaya neden olan miyomlu rahimlerde, bebek özellikle 2. trimesterde anne rahmi tarafndan tanamyorsa ve tbbi tahliye yaplmas gerekiyor ise,

3. Anne salnda oluabilecek kanser veya yaamn yitirilmesi gibi gebeliin anne hayatndaki ölümcül risklerden dolay sürdürülemedii durumlarda uygulanabilecek önemli bir tbbi gelimedir.

ANNE OLAMAYACAK KADINLAR çN BÜYÜK ANS

Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, Embriyo aamasndan itibaren yani döllenmi yumurtay bugün tüp bebekte laboratuvar ortamnda en çok 6. güne kadar yaatabiliyoruz ve sonrasnda dondurma programna alarak sv nitrojen içinde saklyoruz. Asl önemli olan mucizevi gelime, eer 6. günden sonra yaama ansn salayacak yapay rahim geliirse; doutan veya cerrahi olarak rahmi alnm kadnlar için ksrlk problemi ortadan kalkacak veya salk sorunlar nedeniyle gebelie izin verilemeyen annelerin problemi çözülecektir dedi.

NSAN IRKI LERDE UZAK GEZEGENLERE BLE GDEBLR

Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Seval Tademir, çok ütopik olacak belki ama tpta bu gelime salanrsa, bu bilimsel gelimeden sonra uzak gezegenlere insan rknn gidip yaamas gerçekleebilir. Yani bugün k yl uzaklklardaki gezegenlere insanlarn gitmesi mümkün olamamakta fakat embriyolarn dondurulup saklanmas ve yapay rahimlerde tekrar hayat bulmas ile bu mümkün olabilecektir diyor.

Ana Sayfaya Git