Ramazanda hastalar ameliyata sıcak bakmıyor

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ediz Altınlı, kanser hastalıkları, travma, yaralanmalar, apandisit, mide delinmesi, gastrointestinal sistem kanamaları gibi acil durumlarda hastalıklarda ameliyatın yapılmasında mecburiyet olduğunu belirterek, "Hastalarımız, oruç tutmak için ameliyata sıcak bakmıyor, erteliyor ve böylece hali hazırda var olan riskli vakada da telafisi güç durumlar ortaya çıkıyor." dedi.

Haberler 08.05.2020 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet DEMR

DYARBAKIR-Ramazan aynn gelmesiyle hastalarn ameliyatlarn geciktirmek istediklerini anlatan Altnl, hastalarn oruç tutmak için ald bu kararn geri dönüünde daha büyük skntlarn yaandn kaydetti.

Prof. Dr. Ediz Altnl, Gerekli ve acil durumlarda, mesela kanser hastalklar, travma, yaralanmalar, apandisit, mide delinmesi, gastrointestinal sistem kanamalar gibi hastalklarda ameliyatn yaplmasnda mecburiyet vardr. Hastalarmz, oruç tutmak için ameliyata scak bakmyor, erteliyor ve böylece hali hazrda var olan riskli vakada da telafisi güç durumlar ortaya çkyor. diye konutu.

Altnl, özellikle kanser hastalarnn ertelenen ameliyat nedeniyle sorunlarn büyüdüünü iaret ederek, sözlerini öyle sürdürdü:

Kanser hastalarnda, ameliyatn bir ay gibi uzun bir süre ötelenmesi geri dönüümsüz maduriyetler douracandan ivedilikle ameliyat edilmeleri ya da öncesinde ilaç veya n tedavisi yaplacaksa balanlmas gerekmektedir. Genel cerrahiyi ilgilendiren acil hastalklar apandisit, mide, baz safra kesesi iltihaplanmalar, barsak tkanklar ve gastrointestinal sistem kanamalar, hemoroidden olan ve ilaçlarla durdurulamayan kanamalardr. Hastalarmz, ramazanda özellikle ameliyat olmak istemiyor. Oruç tuttuu takdirde hasta olaca tbbi verilerine göre muhtemel olan kiinin de hasta hükmünde olduu göz ard ediliyor. Müslümanlk kolaylk dinidir. Oruç tuttuu takdirde hastalnn artmasndan veya uzamasndan korkulan, yahut böyle olmamakla birlikte oruç tutmakta zorlanacak olan kimseler oruç tutmayabilir veya balam bulunduklar orucu bozabilirler.

SAHURDAN HEMEN SONRA YATMAK REFLÜ KAYETLERN ALEVLENDRR

Oruç tutulduu zaman iddetlenen hastalklarn olduunu aktaran Altnl, Mide ülserleri ve onikiparmak barsandaki ülser hastal bu kapsamda ele alnabilecek hastalk grubunda yer alyor. Bu gibi durumlarda uzun süren açlklar sonrasnda yaknmalarn artt bilinmektedir. Ramazan aynda mide kanamalar ve mide delinmelerinin sklnda art gözlenmektedir. ifadelerini kulland.

Altnl, bu tür hastalarn doktorlarndan oruç tutma konusunda onay almalar gerektiini belirterek, öyle devam etti:

Reflü hastalarnn da sahurdan hemen sonra yatmalar, ikayetlerini alevlendirecektir. Reflü hastalarnn ayrca iftarda yüksek kalorili ve yal yiyeceklerden kaçnmalar, iftardan 2-3 saat sonrasna küçük bir öün eklemeleri, sigara içmemeleri, çikolata, kahve, biberli, yal, baharatl yiyeceklerden uzak durmalar, ramazan süresince kilo almamalar, sk giysiler giymemeleri ve yatak ban yükseltmeleri gereklidir. Safra kesesi hastalklar da bu kategoride deerlendirilir. Uzun süreli açlk ile safra svsnn younluu artmakta, akkanl azalmakta ve bu durumda safra kesesi sorunu olan kiilerde iltihap ve safra kesesi ta oluumu olasln arttrabilmektedir. Bu açdan dikkatli olmakta yarar vardr. Özellikle, uzun açlk sonrasnda karn sa üst tarafnda iddetli arlar olmas ve bu arlarn sa omuz veya iki kürek kemiinin arasna doru vurmas, bulant ve kusmann elik ettii durumunda acilen doktora bavurmakta yarar vardr. Safra kesesinde oluan talarn safra kanalna dümesinin pankreasta iltihaba veya sarlk gibi istenmeyen durumlara yol açabileceini aklmzda bulundurmamz gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git