Ramazan’da nasıl besleneceğiz!

11 ayın sultanı Ramazan geldi! 17 saat açlık sonrası beslenme düzenimiz elbette değişecek. Peki nasıl beslenmeliyiz? Hangi besinler daha uzun süre tok kalmamızı sağlar? İftar sonrası gelen ağırlık hissinden nasıl kurtulabiliriz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, açıkladı.

Haberler 04.05.2019 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan aynda uzun süren açlklar, kan ekerinde belirgin düzeyde dümelere sebep olmaktadr. Kiiler iftar annda hzl bir besin alm yaarlarsa, kan ekeri hzla yükseleceinden arlk çökmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali ikayetlerini yaayabilmekteler. Bu durumun olumamas ve günlük enerjinin daha iyi olabilmesi için mutlaka sahura kalklmal ve günlük alnmas gereken besin öelerinin önemli ksm karlanmaldr. ftar sofrasnda ise çorba ile balangç yaplmal devamnda 10 dakika ara verilerek kan ekeri dengesi salandktan sonra ana yemee geçilmelidir.

Sahur Öününde Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Sahur öününde; hafif yiyecekler tercih edilmeli, kahvaltlklar masada yerini almaldr. Protein kaynaklarndan; süt, yourt, ayran, yumurta, peynir çeitlerinden zengin bir sofra olarak planlama yaplmal, yal ve tuzlu yiyeceklerden, kzartmalardan uzak durulmaldr. Sahurda zeytin ve zeytin ezmesi gibi tuzlu besinler yerine yal tohum kaynaklarndan ceviz, badem, fndk tercih edilmelidir. Ekmek, en önemli karbonhidrat kaynadr ve kiinin gün içinde ki salanacak enerjisinin büyük ksmn karlamaktadr. Eer ertesi gün daha uzun süre tok kalmak ve daha dinç bir gün geçirmek istiyorsanz ekmeinizi beyaz undan yaplm deil, tam buday unu veya çavdar unundan yaplm olmasna dikkat etmelisiniz.

ftarda Hangi Besinleri Tercih Etmeliyiz?

Uzun süren açln ardndan iftar sofrasnda hzl balangçlar yapmak mide ikayetlerinin yan sra kan ekeri dengesizliine sebep olacandan bu noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. ftarn ilk ksmnda balangç olarak iftariyeliklerden hurma veya kays tercih edilerek kan ekeri dengesi salanmaldr. çorba ile devam edilerek sonrasnda en az 15 dakika ara verilmeli ve mide rahatszlklarnn önüne geçilmelidir. Ana yemekte yal ve kzartlm besinlerden uzak durulmaldr. Etin piirme yöntemlerine dikkat edilerek proteini denatüre etmeden vücut için gerekli miktarda alnmal, salata çeitlerine önem verilmelidir. Kilo problemi yaayan kiilerin, karbonhidrat kaynaklarndan olan pideye dikkat etmeli, bir avuç büyüklüünden fazla olacak ekilde tüketmemelidir.

Ramazanda Neden Kilo Alnr?

Ramazanda kilo almann bir kaç sebebi vardr.

* Bunlardan birincisi sahur yapmadan akamdan yemek yenip yatlmas olabilmektedir. Uzun süren açlklarn metabolizma hzn düürdüünü ve vücut ya yapmna neden olduunu düünürsek sahura kalkmadan oruca niyetlenmek buna neden olabilmektedir.

* Metabolizma hzn arttran ve vücudu toksinlerden arndran su bedenimiz için çok önemli bir yere sahiptir. Günlük vücut su ihtiyacnn iftardan sahura kadar olan zaman zarfnda karlanamamas metabolizma hzn düüreceinden kilo almna sebep olabilmektedir.

* Ramazan tatllarnn miktarn ve skln fazla kaçrmak, sebze ve meyveye beslenme tablomuzda az yer vermek kilo almn hzlandrmaktadr.

* Ramazanda kilo almnn önüne geçmek için, gün boyu aç kalarak metabolizma çalma hznn azald bu durumda iftarda yemeklere hzl geçi yaplmamal sofrada daha yava yemek yenerek besinlerin tolerasyonunu arttrmaya yardmc olunmaldr.

Kimler Oruç Tutmamaldr?

Kronik Hastal olup sürekli ilaç kullanmas gerekenler ilaç saati ve dozlaryla alakal mutlaka hekimine danmal, gerekirse bir beslenme uzman takibinde oruç tutmaldr. Diyabet tans olan, insülin kullanan veya aktif hipoglisemik ataklar geçiren bireylerin genel salk durumlar açsndan oruç tutmalar sakncal olabilmektedir. Emziren annelerin oruç tutmas süt verimini ve kalitesini etkileyebileceinden, hamile bayanlarn ise gerekli besin ihtiyacnn karlanamayabileceinden oruç tutmalar risk oluturabilmektedir.

Ana Sayfaya Git