Reflü hastalarına 10 öneri

Gastroenteroloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Ekrem Aslan reflü hastalarına önerilerde bulundu.

Haberler 06.03.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Yard. Doç. Dr. Ekrem Aslan reflü hastalarna önerilerde bulundu.

Yemekler sk aralklarla ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Lifli gdalarn tüketilmesi reflü geliimini azaltr. Kafeinli içecekler, baharatl ve tuzlanm gdalar, gazl içecekler, yal gdalar ve çikolata reflü yaknmalarn arttrabilir. Bu gdalar tüketirken dikkatli olunmal ve ikayete yol açyorsa tüketiminden kaçnlmaldr.

Gece attrmalar reflü yaknmalarn belirgin ekilde arttrr. Yatmadan 3 saat önce yemek yenilmemesi reflü ikayetlerini azaltacaktr.

Sigara içmek, miktarna bal olarak reflü yaknmas geliiminde önemli bir risk faktörüdür. Sigara ve alkol tüketiminin kesilmesi reflü yaknmalarn azaltacaktr.

Özellikle gece reflü yaknmas olan hastalarda yatak bann 15-20 santim kadar yükseltilmesi ve sol yan pozisyonda yatlmas reflü yaknmalarn azaltr. Srtüstü ve sa yan pozisyonda yatlmasnn reflü yaknmasn arttrdn bildiren çalmalar mevcuttur.

Obezite, karn bölgesi yalanmasnda art ve artm vücut ya dokusu reflü için risk faktörleridir. Reflü ikayetleri olan hastalarda kilo vermek yaknmalar belirgin biçimde azaltacaktr.

AIRLIK KALDIRMA

Arlk kaldrma ve mekik gibi egzersizler reflü yaknmalarn arttrr. Ancak, hafif-orta düzey egzersizler ile (tempolu yürüme, yüzme, aerobik egzersizler gibi) reflü ikayetlerinde azalma salanabilir.

Dar çamarlar ve kyafetler karn içi basnç artna neden olduundan reflü yaknmalarn arttrr. Reflü hastal olanlarn skmayan rahat kyafetler giymesi önerilir.

50 yan üzerinde yeni balayan reflü yaknmas olanlar veya 5 yldan uzun süredir haftada birden fazla reflü ata olanlarn endoskopi yaptrmas gerekir.

Ailesinde yemek borusu kanseri öyküsü olanlar ile kilo kayb, kanszlk, reflü ikayetlerine elik eden yutma güçlüü veya arl yutma ve kanl kusma gibi alarm semptomu olan hastalarn yana baklmakszn endoskopi ile deerlendirilmeleri gerekir.

Ana Sayfaya Git