Sıcaklarda 7 beslenme tüyosu

Yaz mevsiminin etkisini iyice göstermeye başladığı bu dönemlerde beslenme konusuna dikkat etmek gerekiyor.

Haberler 20.06.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Scaklar etkisini artrrken kiilerin dikkat etmesi gereken konularn banda beslenme geliyor. Doru bir beslenme yöntemiyle konforlu bir yaz dönemi geçirmek mümkün. Özellikle kalp ve tansiyon hastalarnn yaz dönemlerinde beslenme konusunda çok dikkatli olmas gerekiyor.

DYARBAKIR,Artan scaklarda beslenme ve sv tüketimi konusunda basit yöntemlerle salkl bir yaz dönemi geçirilebileceinin altn çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Cem Artürk, Yaz aylarnn gelmesi ile birlikte hava scaklklar yükselmeye balad. Özellikle stanbul gibi metropollerde, yeil alanlarn kstllndan dolay hissedilen scaklklar günlük hayat olumsuz etkileyebilecek seviyelere ulaabiliyor. Kalp hastalar, yallar, bebekler gibi scak havalardan etkilenme ihtimali yüksek olan kiilerin özellikle dikkat etmesi gereken bir üç ay var önümüzde. Alnabilecek basit önlemlerle yaz aylarn rahat geçirmek mümkün. Beslenme konusu yaz aylarnda daha da önem kazanmakta dedi.

Dr. Cem Artürk salkl, sorundan uzak bir yaz dönemi için 7 beslenme önerisi tavsiye ediyor.

1. Sv almna özen gösterin.

Kilo, boy, ya, cinsiyet ve var olan hastalklara göre deiiklik göstermekle birlikte yaz aylarnda günde 2,5-3 litre su tüketmek gerekiyor. Su haricinde miktarna dikkat etmek üzere taze meyve sular, ayran, soda, maden suyu, çay, meyve çaylar ve kahve de tüketilebilir. Tansiyon, kalp hastal gibi kronik hastalklar olanlarn ise hekimlerinin tavsiyelerine mutlaka uymas gerekli.

2. Sv içerii yüksek meyve ve sebzeleri tercih edin.

Salatalk, karpuz gibi meyve ve sebzeler içerdikleri sv miktar nedeni ile özellikle yaz aylar için faydaldrlar. Scak hava nedeni ile kaybedilen vücut svlarnn yerine konmasnda, bu tür sebze ve meyveler oldukça yararldr.

3. Yourt yaz aylarnda besleyici ve iyi bir alternatiftir.

Yüksek kalsiyum içerii ile hem kemiklerin güçlenmesine hem de metabolizmann daha hzl çalmasna yardmc olan yourt, ayn zamanda sindirim sistemini de düzenlemektedir.

4. Sebze tüketimi hazmszlk gibi mide barsak problemlerini engeller.

Özellikle hava scaklnn iyice yükseldii ölen saatlerinde semizotu, fasulye gibi zeytinyal sebze yemekleri yemek, mide barsak sistemi açsndan oldukça faydaldr. Bununla birlikte ar öünler sebebi ile oluabilecek kalp ve damar sistemi sorunlarnn da önüne geçilebilecektir.

5. Kahvalty atlamayn.

Kahvalt günün en önemli öünüdür. Havann görece serin olduu sabah saatlerinde yaplan iyi bir kahvalt ile gün boyunca gereken enerji alnmaldr. Böylelikle hem gün boyunca ihtiyacmz olan enerji salanacak hem de gün içerisinde tokluk hissi oluarak snn yüksek olduu saatlerde açlk hissetme ihtimali azalacaktr.

6. Yiyeceklerin scakta beklememesine özen gösterin.

Tavuk, yumurta, et ve balk gibi besinler scakta bekledii zaman bata mide-barsak enfeksiyonlar olmak üzere pek çok hastala davetiye çkarmaktadr. Bu nedenle yaz dönemi boyunca besinlerin souk zincirine dikkat edin. Evinizde buzdolabnzda sakladnz besinleri tüketmeden veya piirmeden hemen önce dolaptan çkarmaya özen gösterin.

7. Ar miktarda alkol tüketmemeye özen gösterin.

arap gibi içkilerin belirli miktarlarda tüketildiinde özellikle kalp damar sistemine faydalar bilinmektedir. Ancak yaz aylarnda sv kaybn daha da arttraca için, hekiminiz tarafndan önerilen miktarn üzerinde alkol tüketmeyin.

Ana Sayfaya Git